M101 (Srpska)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M 101
Begin Gradiška (BIH/HR)
Einde Ugar
Lengte km
Route

Gradiška

Banja Luka Airport

Laktaši (369 m)

Bogdanovac (250 m)

Klašnice (416 m)

Laktaši

Banja Luka

Entiteitengrens

De M 101 is een magistralni put van de eerste categorie en gedeeltelijke Autoput in de entiteit Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina. De weg vormt een noord-zuidroute door het westen van het land, vanaf de grens met Kroatië bij Gradiška via Banja Luka richting de Federatie Bosnië-Herzegovina.

Routebeschrijving

De M101 begint op de grens met Kroatië bij het stadje Gradiška. Hier gaat de Kroatische D5 over in de M101. Niet ver weg is de aansluiting met de A3 naar Zagreb en Beograd. Men steekt de rivier de Sava over, waarna de M101 door het centrum van Gradiška loopt. Het eerste deel van de route voert door vlak gebied. De weg is hier recht en modern, maar kent wel veel lintbebouwing. Vanaf Laktaši wordt de weg vierstrooks, wat ten onrechte wel eens als snelweg wordt betiteld, maar er is geen middenberm noch vluchtstroken. Wel zijn er enkele ongelijkvloerse aansluitingen. De weg bereikt dan de grotere stad Banja Luka, de toegangspoort naar het Bosnische gebergte. De M16 volgt dan een smaller wordend dal langs de rivier de Vrbas. Vanaf Jagare gaat het dal over in een kloof en worden de bergen rondom ook hoger. De M101 geldt hier als één van de mooiste wegen van Bosnië. De weg passeert de entiteitengrens en loopt dan als de M16 door naar Jajce.

Geschiedenis

Het vierstrooks deel ten noorden van Banja Luka is één van de oudere 2x2-wegen in Bosnië-Herzegovina en wordt op veel kaarten aangegeven als snelweg. Dit is het feitelijk niet, maar men kan wel goed opschieten. De weg is waarschijnlijk in de jaren 80 opengesteld. De M101 draagt ook het nummer E661, wat impliceert dat de weg van doorgaand belang is. Vanwege het bergachtige karakter en de grenscontroles is de route via Zagreb meestal aantrekkelijker om van Slavonië naar Dalmatië te reizen (beiden in Kroatië). Op 30 april 2011 opende het eerste 5,7 kilometer lange deel van de snelweg tussen Gradiška en Banja Luka, inclusief twee tunnels en een dalviaduct.

Tot 31 oktober 2019 was de M16 een landelijk nummer in Bosnië-Herzegovina, nog gebaseerd op het Joegoslavische systeem. Op die dag voerde Srpska haar eigen wegnummering in.

Tol

In 2013 zijn er tolhuisjes geplaatst in Glamočani, ten noorden van Banja Luka. Omdat de weg daar de status heeft van Magistralni Put, en niet van autoput of brza cesta mocht hier geen tol worden geheven volgens de Bosnische wet. De tolhuisjes zijn dus niet in gebruik en moesten weer worden afgebroken, hetgeen in 2015 is gebeurd.[1][2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden er 3.500 voertuigen de grens met Kroatië over, stijgend naar 11.000 voertuigen ten zuiden van Gradiška. Ten noorden van Banja Luka rijden 26.000 voertuigen, dalend naar 1.200 voertuigen op de entiteitengrens. [3]

Referenties

Hoofdwegen in de Republika Srpska

- - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - -

Autosnelwegen en hoofdwegen in de Federatie Bosnië-Herzegovina

BC1