M10 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M10
Begin L'viv
Einde Krakovets
Lengte 65 km
Route

L'viv

Ivano-Frankove

Yavoriv

→ Rzeszów

De M10 is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne, gelegen in het uiterste westen van het land tussen L'viv en Krakovets aan de grens met Polen. Het is de primaire transitroute van Polen naar Oekraïne. De weg is 65 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M10 is de westelijke invalsweg van de 760.000 inwoners tellende stad L'viv, en sluit aan op de ringweg van L'viv, die aansluiting geeft naar de parallelle M11 en de M06 naar Uzhhorod en Kiev. De M10 is een enkelbaans weg is in matige toestand. Men passeert door Ivano-Frankove, de enige grotere bebouwde kom waar de M10 doorheen loopt. De weg loopt ten zuiden van Yavoriv langs en eindigt bij het dorpje Krakovets op de grens met Polen. Aan Poolse zijde gaat de A4 verder naar Radymno en Rzeszów.

Geschiedenis

De weg was tot 1918 onderdeel van het Oostenrijkse protectoraat Galicië, van 1919 tot 1939 onderdeel van Polen. Het was de hoofdweg van Kraków naar Lwów, het latere L'viv. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de weg in de Sovjetunie te liggen en had destijds het nummer A267. Na 1991 kwam de M10 in Oekraïne te liggen. Het is daarna uitgegroeid tot de belangrijkste transitroute van Oekraïne naar de Europese Unie. Voorheen was de M11, die ten zuiden van de M10 parallel naar Przemysł loopt de belangrijkste transitroute, maar na de toetreding van Polen tot de Europese unie is de grensovergang Krakovets gemoderniseerd en het beste geschikt voor doorgaand verkeer.

Toekomst

De Oekraïense overheid is voornemens om de M10 tussen de Poolse grens en L'viv uit te bouwen als autosnelweg. De planvorming begon al in de jaren '90, in 1998 werd een decreet uitgevaardigd door president Kuchma om de weg als tolweg onder concessie te ontwikkelen.[1] In 2003 kwam het ontwerp en milieubesluit voor de snelweg gereed. De kosten werden indertijd geraamd op 1,7 miljard hryvnia. De ontwikkelaar Transmagistral tekende een contract met een Spaans bouwbedrijf, maar de werkzaamheden zijn indertijd niet gestart.[2] Het project werd weer actueel nadat Oekraïne en Polen het EK voetbal van 2012 kregen toegewezen. Op 28 oktober 2010 is een formele bouwstart van het project aangekondigd, maar ook deze keer ging de bouw niet van start. Op 26 mei 2015 heeft Ukravtodor een nieuwe aanbesteding aangekondigd.[3][4] Dit wordt een weg onder concessie, die langs de noordkant van L'viv zal lopen.

Eind 2013 is aan de Poolse zijde de A4 tot aan de grens opgeleverd. Uiteindelijk zal de M10-A4 de eerste grensoverschrijdende snelweg tussen de voormalige Sovjetunie en de Europese Unie worden.

Referenties

Autowegen in Oekraïne