M111 (Srpska)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M 111
Begin Sarajevo
Einde Ščepan Polje (MNE)
Lengte 97 km
Route

Entiteitengrens

Sarajevo

Trnovo

Brod na Drini

De M111 is een magistralni put van de eerste categorie in de entiteit Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina, gelegen als noord-zuidroute in het oosten van het land. De weg verloopt vanaf Sarajevo naar de grens met Montenegro voorbij Brod na Drini. De lengte bedraagt circa 97 kilometer.

Routebeschrijving

De M111 begint op de entiteitengrens in Sarajevo, vlakbij het vliegveld en is de verlenging van de M18 die verder door Sarajevo en naar Tuzla in de Federatie Bosnië-Herzegovina loopt. Ten zuiden van Sarajevo stijgt de weg stevig, en kent ook een aantal haarspeldbochten. Bij Trnovo loopt de weg nog even een paar kilometer als de M18 door de Federatie Bosnië-Herzegovina. Tussen Trnovo en Dobro Polje voert de weg over een 1.383 meter hoge bergpas. Naar het westen liggen bergen met toppen tot boven 2.000 meter. Zuidelijker voert de M111 door een canyon, waarna men bij Brod na Drini, ten zuiden van Foča, de M109 kruist. De M18 steekt dan de rivier de Drina over, en voert door een smaller wordend dal naar de grens met Montenegro. Dit deel van de route is vrij smal, er zijn niet altijd gemarkeerde rijstroken. De Montenegrijnse M3 voert verder zuidwaarts naar Nikšić en is vooral een toeristische route.

Geschiedenis

De M111 is een nieuw wegnummer dat in oktober 2019 in Srpska is geïntroduceerd, daarvoor was die tracé onderdeel van de lange M18. De M18 verliep ten tijde van Joegoslavië vanaf de grens met Hongarije bij Bački Breg tot de grens met Albanië bij Hani i Hotit. Het middelste gedeelte kwam na de jaren 90 in Bosnië-Herzegovina te liggen, het noordelijke deel in het Servische autonome gebied Vojvodina en het zuidelijke deel in Montenegro. De weg is nooit van erg groot doorgaand belang geweest, het belangrijkste traject is van Tuzla naar Sarajevo. Andere trajecten vervullen binnen Bosnië-Herzegovina minder belangrijke verbindingen, met name het deel van Foča naar de grens met Montenegro is van secundair karakter, alhoewel het wel een Europese weg is, de E762.

Toekomst

Er zijn geen directe plannen om de M111 te vervangen door een snelweg. Het bergachtige karakter van een groot deel van de route staat dit niet toe. Wel zijn er plannen om de weg tussen Brod na Drini en de grens met Montenegro te renoveren omdat die zich in zeer slechte staat bevindt. Op 24 december 2022 werd een samenwerkingsovereenkomst met Montenegro getekend om de weg tussen Brod en de grensovergang Šćepan Polje te verbeteren, met een nieuwe grensbrug.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden er gemiddeld 6.700 voertuigen rond Trnovo, door Brod rijden 2.900 voertuigen, dalend naar 700 voertuigen op de grens met Montenegro.[2]

Referenties

Hoofdwegen in de Republika Srpska

- - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - -

Autosnelwegen en hoofdwegen in de Federatie Bosnië-Herzegovina

BC1