NorthConnex

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M11 (New South Wales))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M11
Begin Sydney
Einde Sydney
Lengte 9 km
Route
Pacific Motorway

Pennant Hills Road (Wahroonga)

Pennant Hills Road (West Pennant Hills)

Hills Motorway

NorthConnex (M11) is een tunnel in Sydney, Australië. De tunnel verbindt de Pacific Motorway met de Hills Motorway in het noorden van Sydney.[1] De tunnel is 9 kilometer lang.

Routebeschrijving

NorthConnex is een voortzetting van de Pacific Motorway door het noorden van Sydney, als ondergrondse wegverbinding door de noordelijke suburbs van Sydney. De tunnel begint vanuit het noorden al ter hoogte van Edgeworth David Avenue, de buizen liggen in eerste instantie naar de Pacific Motorway, na het eindpunt van de Pacific Motorway gaat de tunnel verder zuidwaarts, later zuidwestwaarts, daarbij globaal Pennant Hills Road volgend. NorthConnex sluit vloeiend aan op de Hills Motorway van en naar het westen maar slechts indirect op de Hills Motorway naar het oosten.

De NorthConnex tunnel is een tweebuizige tunnel van 9 kilometer lang. De tunnel heeft 2x2 rijstroken, maar ruimte voor 2x3 rijstroken. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 80 km/h. De tunnel heeft een doorrijhoogte van 5,3 meter. Dit is hoger dan gebruikelijk in Australië. De tunnel ligt maximaal 90 meter beneden maaiveld en is daarmee de diepst gelegen tunnel van Sydney.

Geschiedenis

NorthConnex verbindt de Pacific Motorway naar het noorden met de Hills Motorway, die onderdeel is van de ringweg van Sydney. Oorspronkelijk moest al het verkeer over de Pennant Hills Road, een stadsweg met zes rijstroken en 22 verkeerslichten. Deze weg was in 2013 de op één na meest filegevoelige weg in de regio Sydney. Dagelijks rijden 80.000 voertuigen over de Pennant Hills Road. Door middel van North Connex boekt het verkeer naar schatting 15 minuten tijdwinst over het hele traject.

Het project is tussen 2015 en 2020 uitgevoerd en was in die periode één van de grootste megaprojecten van Australië. Op 2 februari 2015 bereikte de concessionair Transurban een financial close.[2] De voorbereidende werkzaamheden begonnen in juli 2015 en begin 2016 startten werkzaamheden aan de tunnelportalen. De tunnel had een geplande openstelling in december 2019,[3] maar was vertraagd tot 2020.[4] Uiteindelijk is de tunnel bijna een jaar later dan gepland op 31 oktober 2020 opengesteld voor het verkeer.[5][6] Het project kostte circa A$ 3 miljard.

De weg is in 2023 als de M11 genummerd.[7]

Tol

Zie ook tolwegen in Australië.

De NorthConnex is een tolweg, in het beheer van de concessionair North West Roads Group, een entiteit voor 50% in handen van Transurban. Het toltarief bedroeg A$ 8 bij openstelling. De concessie loopt tot 2048.

Zie ook

Referenties