M11 (Belarus)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M11 (Wit-Rusland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M11
Begin Ivatsevichy
Einde Benyakoni (BY/LT)
Lengte 191 km
Route

→ Brest / Minsk

Slonim

→ Grodno / Minsk

Lida

→ Vilnius

De M11 is een hoofdweg (Магистраль) in het westen van Belarus. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de M1 bij Ivatsevichy via Slonim en Lida naar de grens met Litouwen. Het is een wat minder belangrijke route in het Wit-Russische wegennet. De M11 is 191 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Ivatsevichy begint de M11 via een klaverblad aan de M1, de autosnelweg vanaf Brest naar Minsk. Vlak daarna kruist men de oude hoofdweg tussen Minsk en Brest, waarna de M11 aan een route via dorpjes naar het noorden begint. De M11 is duidelijk minder goed uitgebouwd dan de andere M-wegen in Belarus, met dorpspassages, slecht alignement en een veel smallere rijbaan dan gebruikelijk. De M11 loopt door Slonim, een klein stadje circa 40 kilometer ten noorden van de M1. De M11 volgt hierna een bebost rivierdal naar het noorden, later noordoosten. Ten zuiden van Lida kruist men de M6 via een klaverblad. De M6 loopt vanaf Minsk naar Grodno in het westen. Daarna loopt de M11 door het centrum van de stad Lida, de grootste plaats op de route van de weg. Ten noorden van Lida is de route wat moderner, en eindigt 50 kilometer na Lida op de grens met Litouwen. Aan Litouwse zijde gaat de hoofdweg A15 verder via Šalčininkai naar Vilnius.

Geschiedenis

De huidige M11 lag tussen 1921 en 1939 in Polen, en had destijds de status van staatsweg (droga państwowa). Vanaf 1939 werd Polen bezet door de Sovjetunie. Vanaf 1991 kwam de route in Belarus te liggen. De weg is duidelijk minder goed uitgebouwd dan de meeste andere M-wegen in Belarus, en was waarschijnlijk nooit bedoeld als hoofdroute binnen de Sovjetunie. Alleen het deel vanaf Lida tot de grens met Litouwen is wat beter uitgebouwd omdat hier wat meer transitverkeer is.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 1.400 voertuigen tussen de M1 en Slonim, wat noordwaarts voornamelijk flucteerd tussen 1.600 en 2.800 voertuigen, met een piek van 7.400 voertuigen tussen de M6 en Lida.[1]

Referenties

Autowegen in Belarus