M12 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M12
Begin Kobryn
Einde Makrany (BY/UA)
Lengte 55 km
Route

→ Brest / Minsk

→ Kovel / Lutsk

De M12 is een hoofdweg (Магистраль) in Belarus. De weg vormt een korte noord-zuidroute in het zuidwesten van het land, vanaf de M1 bij Kobryn tot aan de grens met Oekraïne bij Makrany. De route is 55 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M12 begint aan de zuidkant van het stadje Kobryn aan een klaverblad met de M1, de autosnelweg vanaf Brest naar Minsk. De M12 is dan een enkelbaans hoofdweg van secundair karakter en voert door voornamelijk vlak bosgebied naar het zuiden. De weg slingert wat door de bossen en via enkele kleine dorpjes en eindigt dan op de grens met Oekraïne bij Makrany. Vanaf hier gaat de Oekraïense M19 verder naar Kovel en Lutsk.

Geschiedenis

Het zuidelijk deel van de M12 was ten tijde van de Sovjetunie onderdeel van de M-14, die vanaf Brest via Lutsk, Ternopil, Chernivtsi en Kishinev naar Odessa verliep.

De M12 bestaat sinds 2000, daarvoor had deze het nummer R17 en R98, wat het secundaire karakter van de M12 benadrukt. De huidige R17 loopt nu vanaf Brest naar de M12 even voor de Oekraïense grens en is feitelijk van groter belang voor transitverkeer vanaf Brest naar het noorden van Oekraïne.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 2.900 voertuigen tussen de M1 bij Kobryn en Malorita, dalend naar 1.600 voertuigen ter hoogte van de Oekraïense grens.[1]

Referenties

Autowegen in Belarus