Western Sydney Airport Motorway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M12 (New South Wales))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M12
Begin Sydney
Einde Sydney
Lengte 14 km
Route

Westlink

Western Sydney Airport

The Northern Road

De Western Sydney Airport Motorway, genummerd als de M12, is een in aanbouw zijnde motorway in Sydney, New South Wales, Australië. De autosnelweg moet een verbinding gaan vormen naar een nieuwe luchthaven in het westen van de stad. De M12 heeft een geplande lengte van 14 kilometer.

Routebeschrijving

De M12 verbindt de Westlink met de nieuwe luchthaven van Sydney ten westen van de stad. De M12 sluit bij Abbotsbury op de M7 (Westlink) aan en voert dan westwaarts tot aan The Northern Road ten noorden van Luddenham. Er is een zijtak naar de terminal van de luchthaven.

Geschiedenis

Al sinds de jaren '60 werd een tweede luchthaven van Sydney voorgesteld omdat de bestaande luchthaven maar 8 kilometer van het centrum ligt, is omgeven door bebouwing en niet meer kan uitbreiden. In de jaren '80 heeft de overheid van New South Wales al grond aangekocht voor de bouw van een nieuwe luchthaven rond Badgerys Creek. Dit werd echter gestaakt nadat besloten werd een derde landingsbaan in zee te bouwen, die in 1994 in gebruik werd genomen.

Vanwege een nachtvliegverbod en capaciteitstekort op de bestaande luchthaven is in 2008 weer gestart met de planvorming van een nieuwe luchthaven ten westen van Sydney. In 2014 werd de locatie Badgerys Creek formeel aangewezen als de geplande locatie. In 2017 werd A$ 5,3 miljard vrijgemaakt voor de bouw van de nieuwe luchthaven. De bouw van de luchthaven begon op 24 september 2018. In december 2026 moet de luchthaven in gebruik worden genomen.

Toekomst

Om de luchthaven over de weg te ontsluiten is een betere wegverbinding nodig dan de bestaande Elizabeth Drive, een eenvoudige tweestrooks weg. Daartoe werd de Western Sydney Airport Motorway gepland, die later als de M12 genummerd werd.[1] De planning begon in 2014 toen A$ 5,5 miljard werd vastgesteld voor de bouw van de weginfrastructuur rond de luchthaven. De M12 zelf kost A$ 2 miljard en wordt 80% door de federale regering en 20% door New South Wales gefinancierd. Op 29 april 2021 werd groen licht gegeven voor de bouw van de M12.[2] De bouw is op 17 maart 2022 gegund aan een dochterbedrijf van VINCI.[3] De bouw van de autosnelweg begon op 19 augustus 2022.[4][5] De autosnelweg moet medio 2026 worden geopend.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayIllawarra HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOlympic HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway