M5 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M14 (Moldavië))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M5 MD.svg
Moldova M5 map.png
M5
Begin Criva (MD/UA)
Einde Pervomaisc (MD/UA)
Lengte 358 km
Route

Flag of Ukraine.svg N10 UA.svg

Centrum.svg Lipcani

Centrum.svg Briceni

Centrum.svg Edineţ

Centrum.svg Cupcini

Centrum.svg Bălţi

Centrum.svg Dumbrăviţa

Centrum.svg Bravicea

Knooppuntsymbool.svg M2 MD.svg M1 MD.svg → Chişinău / Kropyvnytskyi

Knooppuntsymbool.svg M4 MD.svg → Tiraspol / Dubăsari

Centrum.svg Pervomaisc

Flag of Ukraine.svg M16 UA.svg → Odessa

De M5 is een drum expres in Moldavië. De weg is de langste van het land en vormt een oost-westroute door het noorden, midden en oosten van het land. Het oostelijkste deel ligt in de de-facto onafhankelijke staat Transnistrië. De route verloopt vanaf de grens met Oekraïne in het uiterste noordwesten van het land via Bălţi naar het midden, waar de M5 even ten noorden van de hoofdstad Chişinău langs loopt en eveneens ten noorden van de Transnistrische hoofdstad Tiraspol passeert en op de grens met Oekraïne eindigt. De M5 is 358 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M5 begint bij Criva, waar een moderne grensovergang met Oekraïne is. Aan Oekraïense zijde gaat de H10 naar Chernivtsy. De M5 verloopt naar het oosten, parallel aan de rivier de Prut, die de grens met Roemenië vormt. De weg voert door een gebied met veel lintbebouwing en voert door het kleine stadje Lipcani. De eerste wat grotere plaats op de route is Edineţ, waar een zuidelijke rondweg ligt. Hier kruist men de R8, de weg naar Otaci in het noorden. De weg is van matige kwaliteit en deels in beton uitgevoerd. De weg voert door glooiend steppegebied met dorpjes. Bij Rîşcani bevindt zich een klaverblad met de R7, de weg vanaf Costeşti aan de Roemeense grens naar Soroca in het noordoosten. Er is een ongelijkvloerse trompetaansluiting naar de luchthaven van Bălţi, de tweede of derde stad van Moldavië. De weg loopt vanuit die stad naar het zuidwesten, later zuidoosten, en is ook hier een betonweg van slechte kwaliteit. Ten zuiden van Bălţi is de M5 qua alignement beter uitgebouwd en vermijdt de meeste dorpen, maar is van slechte kwaliteit. Op enkele plekken zijn er ongelijkvloerse kruisingen. Dichter bij de hoofdstad Chişinău is de omgeving wat beboster.

Ten noorden van Chişinău volgt een complex knooppunt met de M1, de weg vanaf Chişinău naar Kropyvnytskyi in het midden van Oekraïne. De M5 vormt vervolgens een ruime enkelbaans bypass ten noorden van Chişinău langs en is deels ongelijkvloers uitgebouwd. Bij Gura Bîcului volgt de brug over de Dniester, tevens de grensovergang met Transnistrië, die fysiek gehandhaafd is. De M5 loopt dan ten noorden van de Transnistrische hoofdstad Tiraspol langs en kruist de M4 met een klaverblad. Oostelijker voert de M5 door vlak gebied naar Pervomaisc, tevens de grens met Oekraïne. Aan Oekraïense zijde gaat de M16 verder naar Odessa, dat nog geen 70 kilometer verderop ligt.

Geschiedenis

Tijdens de Sovjetunie was de weg als de M14 genummerd en verliep vanaf Odessa via Chernivtsy naar Brest in het huidige Wit-Rusland. De Oekraïense delen zijn na 1991 omgenummerd in de M16 tussen Odessa en de grens met Transnistrië, de N10 tussen de Moldavische grens en Chernivtsy en de M19 tussen Chernivtsy en de grens met Wit-Rusland. Het nummer is in Moldavië lange tijd gehandhaafd, evenals in Transnistrië, alhoewel het te betwijfelen valt of het wegnummer ergens aangegeven staat. Pas in 2016 is de M14 omgenummerd tot de M5. In Transnistrië is de weg nog steeds genummerd als de M-14.[1]

Delen van de M5 zijn in de Sovjettijd hoogwaardig uitgebouwd, met name tussen Bălţi en Tiraspol, waar met enige regelmaat ongelijkvloerse kruisingen te vinden zijn. Dit deel is grotendeels met betonplaten uitgevoerd. De weg verkeert grotendeels in slechte toestand. De grens tussen Moldavië en Transnistrië wordt fysiek gehandhaafd met controleposten.

De rondwegen van Edinet en Tiraspol, het klaverblad bij Riscani en het knooppunt met de M21 ten noorden van Chişinău zijn al voor 1984 aangelegd. De westelijke rondweg van Bălţi kwam midden jaren '80 gereed. Na de val van de Sovjetunie zijn er weinig echte upgrades aan de M5 meer uitgevoerd.

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië

M1 MD.svg M2 MD.svg M3 MD.svg M3.1 MD.svg M4 MD.svg M5 MD.svg

R1 MD.svg R2 MD.svg R3 MD.svg R4 MD.svg R5 MD.svg R6 MD.svg R7 MD.svg R8 MD.svg R9 MD.svg R10 MD.svg R11 MD.svg R12 MD.svg R13 MD.svg R14 MD.svg R15 MD.svg R16 MD.svg R17 MD.svg R18 MD.svg R19 MD.svg R20 MD.svg R21 MD.svg R22 MD.svg R23 MD.svg R24 MD.svg R25 MD.svg R26 MD.svg R27 MD.svg R28 MD.svg R29 MD.svg R30 MD.svg R31 MD.svg R32 MD.svg R33 MD.svg R34 MD.svg R35 MD.svg R36 MD.svg R37 MD.svg