M14 (Pakistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pakistan M-14.svg
Pakistan M14 map.png
M14
Begin Islamabad
Einde Dera Ismail Khan
Lengte 285 km
Route

Knooppuntsymbool.svg M1 Pakistan.svg

Afslagsymbool.svg Pindigheb

Afslagsymbool.svg Shah Mohamadi

Afslagsymbool.svg Daud Khel

Afslagsymbool.svg Paikhel

Afslagsymbool.svg Isa Khel

Afslagsymbool.svg Kundal

Afslagsymbool.svg Abdul Khel

Afslagsymbool.svg Yarik Pakistan N-55.svg

De M14 is een motorway in Pakistan. De autosnelweg verloopt vanaf Hakla bij Islamabad tot Dera Ismail Khan en is 285 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M14 begint op het Hakla Interchange met de M1, net buiten de hoofdstad Islamabad. De autosnelweg telt 2x2 rijstroken en verloopt in zuidwestelijke richting door een glooiend terrein met veel landbouwgebieden. Deze streek is niet zo dichtbevolkt als zuidelijker. Er liggen geen grotere plaatsen op de eerste 150 kilometer vanaf Islamabad en de afritten liggen regelmatig op grote afstand van elkaar. Men bereikt dan de vallei van de Indus, waar de omgeving wat dichter bevolkt is, maar grote steden ontbreken. Ten noorden van Mianwali maakt de M14 een S-bocht en steekt hier de rivier de Indus over. De snelweg verloopt hier tijdelijk oost-west terwijl de rest van de route meer richting het zuiden voert. De snelweg voert daarna door een woestijnachtige vallei tussen twee heuvelruggen van 800 meter hoogte. De snelweg eindigt op de N-55 ten noorden van de stad Dera Ismail Khan.

Geschiedenis

De bouw van de snelweg begon in mei 2016, het wordt gezien als een westelijke tak van de China-Pakistan Economic Corridor (CPEC). Deze 'Western Alignment' omvat 1153 kilometer autosnelweg tussen Islamabad en Gwadar. De openstellingsdatum van de autosnelweg was 5 keer uitgesteld.[1][2][3][4] De autosnelweg is uiteindelijk op 13 december 2021 geopend voor het verkeer,[5] de officiële inauguratie volgde een maand later op 5 januari 2022.[6]

Referenties

Motorways in Pakistan

M1M2M3M4M5M6M7M8M9M10M11M14M16