M15 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M15
Begin Odessa
Einde Reni (UA/MD)
Lengte 282 km
Route

Odessa

MaiakySarata

Izmail

BolhradReni

De M15 is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne, gelegen in het uiterste zuiden van het land, vanaf Odessa tot aan de grens met Moldavië bij Reni, met een aftakking naar Izmail. Bijzonder is dat de M15 twee maal over Moldavisch grondgebied verloopt. De totale route is 282 kilometer lang. De weg is onderdeel van de transitroute van Roemenië naar Odessa.

Routebeschrijving

De M15 begint in de 1 miljoen inwoners tellende stad Odessa, waar ook de M05 uit Kiev eindigt en de M16 naar Tiraspol begint. De M15 verloopt westwaarts en is een reguliere enkelbaans weg. Na Maiaky volgt het eerste deel wat door Moldavië loopt, een stuk van circa 6 kilometer. Omdat men hier ook verder Moldavië in kan zijn er grenscontroles, maar deze zijn uiterst provisorisch met enkele keetjes langs de weg.

De M15 verloopt dan naar het zuidwesten, op enige afstand van de Zwarte Zeekust. Dit gebied is één van de droogste en subtropische van Oekraïne. Na Kyrychky slaat een tak af naar Izmail, interessant voor doorgaand verkeer naar Reni dat niet nog een keer door Moldavisch grondgebied wil. Bij Bolhrad volgt dan een tweede maal waarbij de M15 door Moldavië loopt, ditmaal een stuk langer met circa 30 kilometer. Doorgaand verkeer naar Roemenië kan vanaf hier beter door Moldavië blijven rijden in plaats van de route naar Reni te volgen. De M15 loopt bij Reni weer even door Oekraïne, waarna de weg definitief op de grens met Moldavië eindigt. Amper 2 kilometer verder ligt de grens met Roemenië, en de weg naar Galați.

Geschiedenis

Van oorsprong was er geen doorgaande wegverbinding in deze streek. Er waren wel secundaire onverharde wegen op delen van de route, maar de meren en Limans maakten een doorgaande wegverbinding onmogelijk tot pas na de jaren '60. De belangrijkste voorganger van de huidige M15 was de onverharde weg van Bilhorod-Dnistrovskyi naar Izmail, waar de M15 op mee lift.

De grootste aanpassingen waren een nieuwe weg door de moerassen rond de Dniestr ten noorden van het Dnestrovsky Liman, niet ver buiten Odessa, en een geheel nieuwe wegverbinding langs de Donau van Izmail naar Reni, zuidelijk van twee meren langs. Daarvoor moest het verkeer van Izmail via Bolhrad en Vulcănești.

De weg was ten tijde van de Sovjetunie als de A290 genummerd. De complexe grenssituatie met Moldavië ontstond in 1991 toen Moldavië en Oekraïne onafhankelijk werden en de M15 deels in Moldavië kwam te liggen, waardoor de weg niet zo interessant was vanwege de vele grensformaliteiten, als men vanaf Galați naar Odessa wil, en de M15 wil volgen, dan kwam men voorheen 6 keer een grensovergang tegen, waarvan 5 tussen Moldavië en Oekraïne. Het was interessant om langer in Moldavië te blijven rijden, of de zuidelijkere route via Izmail te nemen. Men kon de grenssituaties helemaal vermijden door om te rijden via Zatoka aan de Zwarte Zeekust. Hierdoor vormde de M15 alleen op papier een interessante doorgaande route. Deze situatie is in 2017 echter verbeterd, de grenspost bij Palanca is verplaatst naar de eerste kruising in Moldavië zodat doorgaand verkeer op de M15 geen grensposten meer tegenkomt.

In 2018-2019 is de gehele M15 gerenoveerd.[1] Ook opende op 12 februari 2019 bij Reni een nieuwe rondweg.[2]

Toekomst

De Oekraïense overheid heeft in 2008 voorgesteld om een 261 kilometer lange autosnelweg aan te leggen vanaf Odessa naar de Roemeense grens bij Reni. Deze moet onderdeel worden van de ringweg van de Zwarte Zee, die door diverse landen in de regio is voorgesteld. De snelweg moet 23 aansluitingen en een ontwerpsnelheid van 120 km/h krijgen en 2x2 rijstroken tellen. De kosten werden geschat op 12,9 miljard UAH.[3] Het project is echter vooralsnog niet in uitvoering gebracht.

Referenties

Autowegen in Oekraïne