IB-22 (Servië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M17 (Servië))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IB-22
Begin Beograd
Einde Mehov Krš (MNE)
Lengte 298 km
Route

Lazarevac

Ljig

Gornji Milanovac

Preljina

Kraljevo

Raška

Novi Pazar

Ribariće

De IB-22 is een državni put in Servië. De weg valt onder een hoofdweg, categorie IB, en heeft wegnummer 22. De weg heeft de bijnaam Ibarska Magistrala omdat de weg in het zuiden de rivier de Ibar volgt. De weg vormt een lange noord-zuidroute vanaf Beograd (Belgrado) via Kraljevo en Novi Pazar naar de grens met Montenegro. De IB-22 is 298 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint op de A1 op een klaverblad net ten zuiden van Beograd en gaat dan zuidwaarts verder. Eerst is de omgeving vlak, maar op een gegeven moment komt de weg door een bosrijk en heuvelachtig gebied, Lipovačke Šume. De A2 verloopt in deze streek parallel aan de IB-22. Daarna gaat de weg door een gebied met vrij veel bebouwing en dus kompassages onderweg. Ter hoogte van Lazarevac komt men in de regio Šumadija. De weg komt dan tevens in heuvelachtiger gebied en wordt wat bochtiger. Na Ljig wordt de omgeving meer bergachtiger. De weg gaat om Milanovac heen waar de weg ook enkele ongelijkvloerse aansluitingen heeft. De weg komt dan in de korte maar mooie kloof Brđanska Klisura waarna de weg weer tijdelijk door vlakker en opener terrein komt.

Bij Preljina is een rotonde waar de IB-23 naar het westen naar Čačak aftakt. Richting oosten zijn de IB-22 en de IB-23 dubbelgenummerd tot aan de stad Kraljevo. De weg gaat door het westen van deze stad waarna de weg de bergen weer ingaat. Vanaf hier volgt de weg de rivier de Ibar, waaraan de weg haar bijnaam ontleent. Door het bergachtige terrein heeft de Ibar een kronkelig verloop en de IB-22 heeft dat ook.In Raška takt de IB-31 - net als de Ibar - af naar Kosovska Mitrovica, waarna men de regio Sandžak binnenrijdt. De grootste plaats daar is Novi Pazar waar de weg doorheen gaat om vervolgens weer een kronkelig bergtracé te volgen.

In Ribariće, gelegen aan een meer, begint de IB-32 die richting Kosovo loopt, hier komt de weg weer samen met de Ibar. De IB-22 kronkelt dan verder zuidwaarts tot na het dorpje Mehov Krš. Hier is de grensovergang met Montenegro waar de M5 naar Podgorica doorloopt.

Geschiedenis

Het deel tussen Kraljevo en Raška is aangelegd in 1885, toen nog als een onverharde weg.[1]

De IB-22 had van de Joegoslavische tijd tot 2011 het wegnummer M22 ten noorden van Ribariće, het zuidelijkste stukje had wegnummer M2.

Op 20 maart 2024 werd de wegcategorisering in Servië uitgebreid met 19 routes van de status motoput. Hieronder viel ook de M17 tussen Kraljevo en Novo Pazar die samenvalt met de corridor van de IB-22.[2]

Verkeersintensiteiten

Tussen Beograd en de regio ten zuiden van Gornji Milanović komen de dagelijkse intensiteiten niet onder de 10.000 uit (bij Beograd zelfs 30.000), afgezien van de delen die nu al door de A2 worden gebypassed. Ten zuiden daarvan liggen de intensiteiten rond de 5.000 voertuigen, alleen aan de grens met Montenegro is dat met 2.500 iets minder.

Referenties

Hoofdwegen in Servië