M18 (Federatie Bosnië-Herzegovina)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M 18
Begin Potraš
Einde Sarajevo
Lengte 147 km
Route

Entiteitengrens

Tuzla

Živinice

Kladanj

Karaula

Olovo

Sarajevo

Entiteitengrens

De M18 is een magistralni put in de entiteit Federatie Bosnië-Herzegovina in Bosnië-Herzegovina, gelegen als noord-zuidroute in het oosten van het land. De weg verloopt vanaf het gebied ten oosten van Tuzla naar Sarajevo.

Routebeschrijving

De M18 begint in het bergachtige gebied ten oosten van Tuzla en is een voortzetting van de M113 uit Bijeljina. De weg voert dan zuidwestwaarts de bergen in, die hier bebost zijn en toppen tot circa 1.000 meter kennen. In dit gebied is mijnbouw aanwezig. Men bereikt dan de grotere stad Tuzla, waar men de M4 kruist. De weg voert vanaf Tuzla zuidwaarts naar Sarajevo, door een bergachtig gebied dat Karaula heet waar de 910 meter hoge gelijknamige bergpas ligt. In Kladanj begint de M19.2, die oostwaarts voert. De bergen worden hier wat hoger, en de M18 stijgt naar circa 1.050 meter boven zeeniveau. De M18 voert dan door het bebouwde gebied van de agglomeratie Sarajevo, waar men de M5 en M17 kruist.

De M18 voert noord-zuid door Sarajevo, en is van wat minder belang, aangezien verkeer in Sarajevo voornamelijk oost-west gericht is. De M18 is door Sarajevo tweestrooks uitgevoerd. Bij het vliegveld van Sarajevo loopt weer de entiteitengrens en gaat de weg als de M111 richting het zuiden.

Die M111 loopt bij Trnovo nog wel een stukje door de Federatie Bosnië-Herzegovina als de M18.

Geschiedenis

De M18 verliep ten tijde van Joegoslavië vanaf de grens met Hongarije bij Bački Breg tot de grens met Albanië bij Hani i Hotit. Het middelste gedeelte kwam na de jaren 90 in Bosnië-Herzegovina te liggen, het noordelijke deel in het Servische autonome gebied Vojvodina en het zuidelijke deel in Montenegro. De weg is nooit van erg groot doorgaand belang geweest, het belangrijkste traject is van Tuzla naar Sarajevo. Andere trajecten vervullen binnen Bosnië-Herzegovina minder belangrijke verbindingen, met name het deel van Foča naar de grens met Montenegro is van secundair karakter, alhoewel het wel een Europese weg is, de E762.

Op 27 september 2016 opende de 980 meter lange Karaula-tunnel, die de oude bergpas vervangt. Hierdoor werd de reistijd tussen Tuzla en Sarajevo met 20 minuten verkort, mede doordat er nog enkele viaducten werden geopend op het nieuwe tracé [1] De bouw van de tunnel begon op 13 augustus 2014[2][3], op 28 januari 2015 was het boren van de tunnel gereed.[4] Door het afsnijden werd de M-18 3,6 kilometer korter

Toekomst

Er zijn geen directe plannen om de M18 te vervangen door een snelweg. Het bergachtige karakter van een groot deel van de route staat dit niet toe. Wel wordt de Prva Transverzala vanuit Sarajevo verlengd en zal hij via een nieuw tracé naar Vogošća lopen, inclusief een nieuwe tunnel Kabila Glava. Het is nog niet bekend wanneer de bouw gereed is.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden er gemiddeld 12.000 tot 13.000 tussen de noordelijke entiteitengrens en Sarajevo >[5]

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in de Federatie Bosnië-Herzegovina

BC1

Hoofdwegen in de Republika Srpska

- - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - -