M3 (Montenegro)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M18 (Montenegro))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M3
Begin Šćepan Polje (MNE/BIH)
Einde Podgorica
Lengte 134 km
Route

Šćepan Polje

Jasenovo Polje

Nikšić

Danilovgrad

Podgorica

De M3 is een magistralni put (hoofdweg) in Montenegro. De weg vormt een noord-zuidroute en oost-westroute door het westen en midden van het land, vanaf de grens met Bosnië-Herzegovina bij Šćepan Polje via Nikšić en Danilovgrad naar Podgorica. De M3 is 134 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M3 door de Piva Canyon.

De M3 begint op de grens met Bosnië-Herzegovina bij Šćepan Polje. Aan de Bosnische zijde van de grens gaat de M111 verder naar Foča. De M3 voert vervolgens over één van de meest spectaculaire routes van Montenegro, namelijk door de Piva canyon, een diepe kloof langs een stuwmeer. De weg kent een spectaculaire brug over de Piva die aan beide zijden in een tunnel overgaat en de kloof overspant. De M3 voert voornamelijk langs de oostkant van het stuwmeer en kent talloze tunnels. De weg is vrij smal maar van goede kwaliteit. De rotswanden zijn aan beide zijden van de canyon circa 800 meter hoog. Bij Plužine steekt men het meer over, waarna de weg uit de canyon stijgt en over de hoogvlakte naar Nikšić loopt. Dit deel van de route is wat breder en vooral rechter, en blijft redelijk op dezelfde hoogte. Het hoogste punt ligt op circa 1200 meter boven zeeniveau, waarna men langzaam daalt naar het dal rond de stad Nikšić, de tweede stad van Montenegro.

In Nikšić eindigt de M7 uit Trebinje en Dubrovnik. De M3 wordt vanaf hier een soort autoweg, met een nieuw tracé en regelmatig ongelijkvloerse aansluitingen. De weg is wel enkelbaans en verloopt door de Budoštunnel. De weg is van goede kwaliteit en voert langs Danilovgrad alwaar de M3 kortstondig als 2x2 loopt. De hoogteverschillen zijn op deze route beperkt en men kan goed opschieten naar Podgorica. Men komt de hoofdstad vanuit het westen binnen, waarna de M3 in het centrum van Podgorica de M10 kruist en vervolgens op de M2 eindigt. De laatste kilometers bestaan uit een 2x2-stadsweg.

Geschiedenis

De M3 bij Plužine, bij de brug over het Pivameer.

De M3 was onderdeel van de Joegoslavische M18 die vanaf Foča naar Podgorica liep. Vanaf de jaren 90 kwam het grootste deel in Servië en Montenegro te liggen, en vanaf 2006 in het onafhankelijke land Montenegro. De route door de Piva canyon geldt als één van de mooiste van Montenegro, alhoewel het land diverse zeer mooie routes bezit. Het deel van Nikšić naar Podgorica is al vrij lang geleden hoogwaardig uitgebouwd, en verbindt de twee grootste steden van het land. Soms werd deze weg ook de snelweg van Montenegro genoemd vanwege de ongelijkvloerse kruisingen. Het was tot de opening van de A1 de enige echt hoogwaardige weg van het land.

Tot januari 2016 was deze weg genummerd als de M18, sindsdien als de M3.[1]

Toekomst

In de toekomst moet de Autoput A2 worden aangelegd, die onderdeel is van de Adriatisch-Ionische snelweg die vanaf Italië naar Griekenland loopt. Het deel tussen Nikšić en Podgorica wordt waarschijnlijk onderdeel van deze snelweg. Oorspronkelijke plannen voorzagen een zuidelijkere route via Herceg Novi en Budva, maar deze is zeer moeilijk te realiseren door de grote hoogteverschillen langs de Montenegrijnse kust en de baai van Kotor. Daardoor ligt de vlakkere route vanaf Dubrovnik via Trebinje en Nikšić naar Podgorica meer voor de hand.

Op 24 december 2022 werd een samenwerkingsovereenkomst met Bosnië-Herzegovina getekend om de weg tussen Brod aan de Bosnische zijde en de grensovergang Šćepan Polje te verbeteren, met een nieuwe grensbrug.[2]

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Montenegro