M1 (Armenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M1 ARM.png
M1 Armenia map.png
M1
Begin Yerevan
Einde Bavra
Lengte 167 km
Route

Knooppuntsymbool.svg M5 ARM.png → Downtown / Echmiadzin

Centrum.svg Yerevan

Afslagsymbool.svg Proshyan

Afslagsymbool.svg Yegvard

Knooppuntsymbool.svg M3 ARM.png → Echmiadzin

Knooppuntsymbool.svg M3 ARM.png → Vanadzor

Afslagsymbool.svg Achtarak

Afslagsymbool.svg Agarak

Centrum.svg Ujan

Centrum.svg Kosh

Centrum.svg Aruch

Centrum.svg Katnaghbyur

Centrum.svg Talin M9 ARM.png

Centrum.svg Mastara

Centrum.svg Lanjik

Centrum.svg Dzokarap

Centrum.svg Azatan

Centrum.svg Gyumri M7 ARM.png

Centrum.svg Mayisyan

Centrum.svg Torosgyugh

Centrum.svg Ashotsk

Centrum.svg Bavra

Flag of Georgia.svg S11 (Georgië)

De M1 (Armeens: Մ1) is een hoofdweg in Armenië. De weg verbindt de hoofdstad Yerevan met Gyumri en verder tot de grens met Georgië. Het deel van Yerevan tot Agarak is over 18 kilometer snelwegachtig uitgebouwd. De totale route is 167 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M1 bij Ashtarak.
Wegwijzer op de M1.

De M1 begint in het westen van Yerevan op een klaverblad met de M5, de weg naar Echmiadzin. De M1 voert eerst naar het noorden, als reguliere stadsweg door de westelijke wijken van Yerevan. Aan de buitenkant van Yerevan wordt de M1 een 2x2 weg met een aantal ongelijkvloerse kruisingen, dit deel heet de Ashtarak Highway. Een volwaardige snelweg is het niet, maar er is wel een middenberm, vluchtstroken en de wegen van belang worden ongelijkvloers gekruist. Rond het stadje Achtarak zijn twee knooppunten met de M3, met tevens een korte dubbelnummering met deze weg. Even na Achtarak eindigt het 2x2-deel en wordt de M1 een enkelbaans hoofdweg die door de desolate steppes naar het westen loopt.

De weg stijgt geleidelijk van zo'n 1000 meter naar 1500 meter boven zeeniveau, door een vlak deel van Armenië. Naar het noorden liggen wel hogere bergen met toppen tot zo'n 3800 meter. Er liggen enkele dorpjes in de buurt van de weg, maar geen plaatsen van belang. De M1 kent lange rechte stukken en men kan goed opschieten op dit deel. Bij het dorp Talin eindigt de M9 op de M1, waarna de M1 naar het noorden afbuigt. De weg stijgt naar zo'n 1900 meter boven zeeniveau over een weinig bijzondere bergpas. De omringende bergen zijn kaal en men heeft verre uitzichten, met name naar het zuiden toe. Men komt door Dzorakap, het enige grotere stadje waar men doorheen moet tussen Yerevan en Gyumri. Rond Azatan ligt een rondweg.

Men bereikt dan Gyumri, met 170.000 inwoners één van de grotere steden in Armenië. Men kruist er de M7. De M1 verloopt door het centrum van Gyumri, maar er is ook een oostelijke bypass voor verkeer naar Vanadzor. Gyumri ligt in een zeer brede vallei op zo'n 1600 meter boven zeeniveau. Ten noorden van Gyumri ligt een 2000 meter hoge bergpas, die vrij makkelijk gekruist kan worden, er zijn slechts enkele haarspeldbochten. Men blijft daarna op deze hoogte en rijdt door een brede vallei met weidse uitzichten op de kale omringende bergen. Na Bevra volgt de grens met Georgië. Aan Georgische zijde gaat de S11 verder naar de havenstad Batumi.

Geschiedenis

Het snelwegdeel van Yerevan naar Achtarak is ten tijde van de Sovjettijd aangelegd, er zijn destijds vrij veel 2x2 snelwegachtige wegen in Armenië aangelegd door de Sovjetunie. De laatste 1 kilometer vanaf Bevra naar de grens met Georgië is onverhard, dit is nooit een belangrijke grensovergang geweest en de grensfaciliteiten zijn beperkt.[1]

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Armenië

M1 ARM.pngM2 ARM.pngM3 ARM.pngM4 ARM.pngM5 ARM.pngM6 ARM.pngM7 ARM.pngM8 ARM.pngM9 ARM.pngM10 ARM.pngM11 ARM.pngM12 ARM.pngM13 ARM.pngM14 ARM.pngM15 ARM.pngM16 ARM.pngM17 ARM.png