M1 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
M1 MD.svg
Moldova M1 map.png
M1
Begin Chişinău
Einde Leuşeni (MD/RO)
Lengte 97 km
Route

Znak d42.svg Chişinău

Junction.svg M3 MD.svg → Comrat

Znak d42.svg Leuşeni

Flag of Romania.png DN24B.svg → Buzău

De M1 is een hoofdweg in Moldavië. Het is de belangrijkste internationale as van het land, en loopt vanaf de hoofdstad Chişinău naar de grens met Roemenië bij Leuşeni. De weg is 97 kilometer lang en één van de weinige wegen in het land die in goede staat is.

Routebeschrijving

De M1 begint in het centrum van Chişinău en is een 2x2 stadsweg die in noordwestelijke richting loopt. Aan de rand van de stad kruist men de R1, de regionale weg naar Ungheni, tevens aan de grens met Roemenië. De M1 is dan nog kortstondig een 2x2 weg maar versmalt al snel naar 1x2 rijstroken. Langs de weg liggen enkel dorpjes. De weg is van goede kwaliteit[1][2][3][4][5][6] en voert door een wijnbouwgebied, één van de weinige exportproducten van het land. Het eerste deel voert door bebost gebied naar het noordwesten, om vervolgens naar het zuiden af te buigen. De M1 voert door afwisselend landschap, bestaande uit heuvels, bossen, weilanden en wijnvelden. De M1 voert vrijwel niet door bebouwde kommen en men kan er goed opschieten. Bij het dorpje Leuşeni bereikt men uiteindelijk de grens met Roemenië, die gevormd wordt door de rivier de Prut. De grensfaciliteiten liggen aan beide zijden van de rivier. Aan Roemeense zijde gaat de DN24B verder naar Huşi, Bârlad en uiteindelijk richting de Roemeense hoofdstad București.

Geschiedenis

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de M1 nooit onderdeel geweest van de Sovjetroute M21. Die begon namelijk in de hoofdstad Chişinău, en loopt in noordoostelijke richting Oekraïne in. De M1 is omstreeks 2006 gerenoveerd, en is momenteel in goede toestand en is de snelste en makkelijkste verbindingsweg van Roemenië naar Moldavië.

Toekomst

Er zijn lange-termijnsplannen om aan Roemeense zijde een autosnelweg A5 te bouwen tot de Moldavische grens bij Leuşeni. Aan Moldavische zijde zijn hier echter geen plannen voor, omdat het land een chronisch gebrek aan geld heeft. Bovendien zijn de verkeersintensiteiten laag, doordat er buiten de hoofdstad Chişinău geen plaatsen van belang aan de route liggen, en de weg dus voornamelijk gebruikt wordt door internationaal (vracht)verkeer.

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië

M1 MD.svg M2 MD.svg M3 MD.svg M4 MD.svg M14 MD.svg M21 MD.svg