M1 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M1
Begin Leuşeni (MD/RO)
Einde Dubăsari (MD/UA)
Lengte 154 km
Route

→ Buzău

Leuşeni

→ Comrat

Chişinău

Dubăsari

→ Kropyvnytskyi

De M1 is een drum expres in Moldavië. Het is de belangrijkste internationale verbinding van het land en verloopt vanaf de grens met Roemenië bij Leuşeni via de hoofdstad Chişinău naar de grens met Oekraïne nabij Dubăsari. De weg is 154 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M1 tussen Leuşeni en Chişinău.

Bij Leuşeni begint de M1 op de grens met Roemenië, die gevormd wordt door de rivier de Prut. Aan Roemeense zijde sluit de DN24B aan. De weg voert dan in noordelijke richting, eerst door glooiend akkerland, later door meer bebost gebied. Het is een vrij goed uitgebouwde weg die de meeste bebouwing mijdt. De M1 buigt dan naar het oosten af en voert over een heuvelrug, dit is één van de hoogstgelegen delen van Moldavië. Men daalt dan af naar de vallei waarin de hoofdstad Chişinău is gelegen.

De M1 vormt vervolgens de westelijke en noordelijke bypass van Chişinău. De weg voert alleen langs de rand van de stad en heeft aansluitingen op de M2 en M5. Het knooppunt met de M2/M5 is het grootste knooppunt van Moldavië. Vanaf Chişinău vormt de M1 een snelle driestrooks weg naar Dubăsari. De rivier de Dniester vormt de grens met Transnistrië. In Dubăsari is een rotonde met de M4. De weg voert dan verder als snelle enkelbaans weg in noordoostelijke richting tot de grens met Oekraïne. Aan Oekraïense zijde gaat de M13 verder naar Kropyvnytskyi.

Geschiedenis

De M1 bestond oorspronkelijk twee delen. Het deel tussen Leuşeni en Chişinău was van oudsher geen Sovjetroute, het deel tussen Chişinău en de grens met Oekraïne was dat wel, dit deel was als de M21 genummerd. Ook na de val van de Sovjetunie bleef de M21 in gebruik in Moldavië, pas in 2016 is de M21 hernummerd en onderdeel van de al bestaande M1 geworden, die daarmee zo'n 60 kilometer langer werd. De M1 vormt daarmee sindsdien een verbinding van Roemenië naar Oekraïne. Het deel door Transnistrië is nog steeds als de M-21 genummerd.[1]

De M1 is tussen Leuşeni en Chişinău omstreeks 2006 gerenoveerd, het is de snelste en makkelijkste verbindingsweg van Roemenië naar Moldavië. De oude M21 is een relatief goed uitgebouwde weg, als verbindingsweg tussen de hoofdstad van de Moldavische Sovjetrepubliek en de andere belangrijke Sovjetsteden. Een groot deel van de M21 is vermoedelijk in de jaren '70 als geheel nieuwe weg uitgebouwd.

Vanaf 2020 is een 7 kilometer lang deel van de M1 rond de noordwestkant van Chişinău naar 2x2 rijstroken verbreed, tussen de R6 en de R1.

In 2023 is de grensbrug over de Prut naar Roemenië bij Leuşeni gerenoveerd.[2] Vanaf 2024 is 85 kilometer van de M1 tussen de Roemeense grens en Chişinău gerenoveerd.[3]

Toekomst

Er zijn langetermijnplannen om aan Roemeense zijde een autosnelweg te bouwen tot de Moldavische grens bij Leuşeni. Aan Moldavische zijde zijn hier echter geen plannen voor, omdat het land een chronisch gebrek aan geld heeft. Bovendien zijn de verkeersintensiteiten laag, doordat er buiten de hoofdstad Chişinău geen plaatsen van belang aan de route liggen. De weg wordt voornamelijk gebruikt door internationaal (vracht)verkeer.

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië