M1 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M1 MD.svg
Moldova M1 map.png
M1
Begin Leuşeni (MD/RO)
Einde Dubăsari (MD/UA)
Lengte 154 km
Route

Flag of Romania.png DN24B.svg → Buzău

Centrum.svg Leuşeni

Junction.svg M3 MD.svg → Comrat

Centrum.svg Chişinău M2 MD.svgM5 MD.svg

Centrum.svg Dubăsari M4 MD.svg

Flag of Ukraine.svg M13 UA.svg → Kropyvnytskyi

De M1 is een drum expres in Moldavië. Het is de belangrijkste internationale verbinding van het land en verloopt vanaf de grens met Roemenië bij Leuşeni via de hoofdstad Chişinău naar de grens met Oekraïne nabij Dubăsari. De weg is 154 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M1 tussen Leuşeni en Chişinău.

Bij Leuşeni begint de M1 op de grens met Roemenië, die gevormd wordt door de rivier de Prut. Aan Roemeense zijde sluit de DN24B aan. De weg voert dan in noordelijke richting, eerst door glooiend akkerland, later door meer bebost gebied. Het is een vrij goed uitgebouwde weg die de meeste bebouwing mijdt. De M1 buigt dan naar het oosten af en voert over een heuvelrug, dit is één van de hoogstgelegen delen van Moldavië. Men daalt dan af naar de vallei waarin de hoofdstad Chişinău is gelegen.

De M1 vormt vervolgens de westelijke en noordelijke bypass van Chişinău. De weg voert alleen langs de rand van de stad en heeft aansluitingen op de M2 en M5. Het knooppunt met de M2/M5 is het grootste knooppunt van Moldavië. Vanaf Chişinău vormt de M1 een snelle driestrooks weg naar Dubăsari. De rivier de Dniester vormt de grens met Transnistrië. In Dubăsari is een rotonde met de M4. De weg voert dan verder als snelle enkelbaans weg in noordoostelijke richting tot de grens met Oekraïne. Aan Oekraïense zijde gaat de M13 verder naar Kropyvnytskyi.

Geschiedenis

De M1 bestond oorspronkelijk twee delen. Het deel tussen Leuşeni en Chişinău was van oudsher geen Sovjetroute, het deel tussen Chişinău en de grens met Oekraïne was dat wel, dit deel was als de M21 genummerd. Ook na de val van de Sovjetunie bleef de M21 in gebruik in Moldavië, pas in 2016 is de M21 hernummerd en onderdeel van de al bestaande M1 geworden, die daarmee zo'n 60 kilometer langer werd. De M1 vormt daarmee sindsdien een verbinding van Roemenië naar Oekraïne. Het deel door Transnistrië is nog steeds als de M-21 genummerd.[1]

De M1 is tussen Leuşeni en Chişinău omstreeks 2006 gerenoveerd, het is de snelste en makkelijkste verbindingsweg van Roemenië naar Moldavië. De oude M21 is een relatief goed uitgebouwde weg, als verbindingsweg tussen de hoofdstad van de Moldavische Sovjetrepubliek en de andere belangrijke Sovjetsteden. Een groot deel van de M21 is vermoedelijk in de jaren '70 als geheel nieuwe weg uitgebouwd.

Vanaf 2020 is een 7 kilometer lang deel van de M1 rond de noordwestkant van Chişinău naar 2x2 rijstroken verbreed, tussen de R6 en de R1.

Toekomst

Er zijn langetermijnplannen om aan Roemeense zijde een autosnelweg te bouwen tot de Moldavische grens bij Leuşeni. Aan Moldavische zijde zijn hier echter geen plannen voor, omdat het land een chronisch gebrek aan geld heeft. Bovendien zijn de verkeersintensiteiten laag, doordat er buiten de hoofdstad Chişinău geen plaatsen van belang aan de route liggen. De weg wordt voornamelijk gebruikt door internationaal (vracht)verkeer.

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië

M1 MD.svg M2 MD.svg M3 MD.svg M3.1 MD.svg M4 MD.svg M5 MD.svg

R1 MD.svg R2 MD.svg R3 MD.svg R4 MD.svg R5 MD.svg R6 MD.svg R7 MD.svg R8 MD.svg R9 MD.svg R10 MD.svg R11 MD.svg R12 MD.svg R13 MD.svg R14 MD.svg R15 MD.svg R16 MD.svg R17 MD.svg R18 MD.svg R19 MD.svg R20 MD.svg R21 MD.svg R22 MD.svg R23 MD.svg R24 MD.svg R25 MD.svg R26 MD.svg R27 MD.svg R28 MD.svg R29 MD.svg R30 MD.svg R31 MD.svg R32 MD.svg R33 MD.svg R34 MD.svg R35 MD.svg R36 MD.svg R37 MD.svg