M1 (Pakistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M1 Pakistan.svg
Pakistan M1 map.png
M1
Begin Peshawar
Einde Islamabad
Lengte 175 km
Route

Afslagsymbool.svg Peshawar

Afslagsymbool.svg N-5 → Peshawar / Islamabad

Tol.svg toll

Afslagsymbool.svg Charsadda

Afslagsymbool.svg Rashakai

Afslagsymbool.svg Khunda

Afslagsymbool.svg Hassan Abdal

Afslagsymbool.svg Wah

Afslagsymbool.svg Tarnol

Knooppuntsymbool.svg M2 → Islamabad / Lahore

De M1 is een motorway in Pakistan. De autosnelweg telt doorgaand 2x3 rijstroken en verloopt tussen Peshawar en Islamabad in het noorden van het land, en vervangt de drukke N-5 tussen beide steden. De snelweg is 175 kilometer lang.

Routebeschrijving

De autosnelweg begint aan de oostzijde van de stad Peshawar, die 3 miljoen inwoners telt, zo'n 50 kilometer vanaf de grens met Afghanistan. De M1 begint met een aansluiting aan de ringweg van Peshawar. De snelweg telt 2x3 rijstroken en loopt naar het oosten. Even ten oosten van Peshawar is er een mogelijkheid om uit te wisselen met de parallelle National Highway N5. Hierna volgt het tolstation en loopt de snelweg naar het oosten, en steekt dan de rivier de Bara over. De omgeving is hier vlak, de bergen liggen verder naar het westen, noorden en oosten. De snelweg passeert op enige afstand van Mardan en loopt door een agrarisch gebied met weilanden. Vanaf Lahor buigt de snelweg naar het zuidoosten af, en steekt hier de rivier de Indus over via een lange brug. De floodplains van de Indus zijn hier bijna 4 kilometer breed.

Vlak daarna steekt men een kanaal over, dat parallel aan de Indus loopt. Bij Hassan Abdal kruist men de N5 nogmaals, en steekt de snelweg een lage heuvelrug over. De snelweg loopt dan verder naar het zuidoosten en eindigt even ten zuidwesten van de hoofdstad Islamabad op de M2. De M2 komt hier vanaf Islamabad en slaat dan af naar het zuiden, richting Lahore en Faisalabad. De M1 vanaf Peshawar naar de M2 naar Lahore is hier de doorgaande richting.

Geschiedenis

De aanleg van de M1 begon in 1997, na de opening van de M2 tussen Islamabad en Lahore. Een nieuwe verbinding tussen de miljoenenstad Peshawar en Islamabad was dringend gewenst, daar het verkeer snel toenam en de N5 niet meer voldeed. Het eerste deel werd door president Musharraf in 2004 geopend, en het laatste deel opende op 30 oktober 2007 voor het verkeer. De snelweg is direct met 2x3 rijstroken aangelegd.

Tol

De autosnelweg is een tolweg, met een gesloten tolsysteem met tickets. Er is één tolstation direct op de snelweg, bij Peshawar. De overige tolstations zitten in de afslagen verwerkt. Het tolsysteem van de M1 gaat over in dat van de M2, er is geen tolstation aan het einde van de M1 bij Islamabad.

Referenties


Motorways in Pakistan

M1M2M3M4M5M6M7M8M9M10M11M14M16