M1 (Syrië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Syria Route 1.svg
M1 Syria map.png
M1
Begin Homs
Einde Latakia
Lengte 163 km
Route

Knooppuntsymbool.svg M5

Afslagsymbool.svg Al Zahabeya

Afslagsymbool.svg Hadida

Afslagsymbool.svg Alnaeseyah

Afslagsymbool.svg Aarida

Afslagsymbool.svg Talkalakh

Afslagsymbool.svg Amar

Afslagsymbool.svg Ad Dabbusiyah

Afslagsymbool.svg Al Amiriyah

Afslagsymbool.svg Aaridet Aboulli

Afslagsymbool.svg Al-Hamidiyah

Afslagsymbool.svg Safita

Afslagsymbool.svg Tartus-South

Afslagsymbool.svg Tartus-Port

Afslagsymbool.svg Tartus-North

Afslagsymbool.svg Hosain Al Bahir

Afslagsymbool.svg Marqueh

Afslagsymbool.svg Bait Al Qualeeh

Afslagsymbool.svg Alqumseyeh

Afslagsymbool.svg Baniyas

Afslagsymbool.svg Aaliye

Afslagsymbool.svg Jableh

Afslagsymbool.svg Bassel Al-Assad Airport

Afslagsymbool.svg Al Qardahah

Afslagsymbool.svg Terjano

Afslagsymbool.svg Al-Hannadi

Knooppuntsymbool.svg M4

Afslagsymbool.svg Latakhia

De M1 is een motorway in Syrië. De snelweg vormt een noord-zuid en oost-westroute vanaf Homs via de Middellandse Zeekust naar Latakhia. De snelweg is 163 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M1 begint in Homs, aan de westzijde van de stad op een klaverblad met de M5, de noord-zuidsnelweg vanaf Damascus naar Aleppo. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert westwaarts op zo'n 500 meter hoogte door vlak landbouwgebied. De snelweg kent eerst nog redelijk veel substandaard erfaansluitingen, maar is westelijker wat beter uitgebouwd, alhoewel sommige afritten onverhard zijn. De snelweg voert westwaarts, net ten noorden van de grens met Libanon. De M1 loopt ten westen van Homs op slechts 1 kilometer van de Libanese grens. Een kleine 60 kilometer ten westen van Homs bereikt men het kustgebied van de Middellandse Zee, waarna de M1 naar het noorden afbuigt, en langs de kust loopt. Er zijn diverse kleine kuststadjes, en hier wordt veel fruit verbouwd, het landschap staat vol kassen. De eerste grotere stad is Tartus. De M1 telt langs de kust afwisselend 2x2 en 2x3 rijstroken. Met name tussen Tartus en Baniyas is het landschap dichtbebouwd met kassen en landbouw. Bij Baniyas staat proment een olieraffinaderij langs de snelweg. De M1 voert langs het Bassel Al-Assad International Airport, de luchthaven van Latakhia, die vrij ver ten zuiden van de stad ligt. Vlak voor Latakhia volgt het klaverblad met de M4, de snelweg naar Aleppo. Daarna eindigt de M1 in Latakhia.

Geschiedenis

Het is niet bekend wanneer de snelweg is aangelegd, maar minimaal in de jaren 90 of eerder. Het nummer M1 is in de geschiedenis eerder toegekend geweest aan de noord-zuidsnelweg vanaf Damascus via Homs naar Aleppo. Dit is tegenwoordig de M5.

Referenties


Flag of Syria.svg Motorways in Syrië Flag of Syria.svg

M1M4M5