M1 (Syrië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M1
Begin Homs
Einde Latakia
Lengte 163 km
Route

M5

Al Zahabeya

Hadida

Alnaeseyah

Aarida

Talkalakh

Amar

Ad Dabbusiyah

Al Amiriyah

Aaridet Aboulli

Al-Hamidiyah

Safita

Tartus-South

Tartus-Port

Tartus-North

Hosain Al Bahir

Marqueh

Bait Al Qualeeh

Alqumseyeh

Baniyas

Aaliye

Jableh

Bassel Al-Assad Airport

Al Qardahah

Terjano

Al-Hannadi

M4

Latakhia

De M1 is een motorway in Syrië. De snelweg vormt een noord-zuid en oost-westroute vanaf Homs via de Middellandse Zeekust naar Latakhia. De snelweg is 163 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M1 begint in Homs, aan de westzijde van de stad op een klaverblad met de M5, de noord-zuidsnelweg vanaf Damascus naar Aleppo. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert westwaarts op zo'n 500 meter hoogte door vlak landbouwgebied. De snelweg kent eerst nog redelijk veel substandaard erfaansluitingen, maar is westelijker wat beter uitgebouwd, alhoewel sommige afritten onverhard zijn. De snelweg voert westwaarts, net ten noorden van de grens met Libanon. De M1 loopt ten westen van Homs op slechts 1 kilometer van de Libanese grens. Een kleine 60 kilometer ten westen van Homs bereikt men het kustgebied van de Middellandse Zee, waarna de M1 naar het noorden afbuigt, en langs de kust loopt. Er zijn diverse kleine kuststadjes, en hier wordt veel fruit verbouwd, het landschap staat vol kassen. De eerste grotere stad is Tartus. De M1 telt langs de kust afwisselend 2x2 en 2x3 rijstroken. Met name tussen Tartus en Baniyas is het landschap dichtbebouwd met kassen en landbouw. Bij Baniyas staat proment een olieraffinaderij langs de snelweg. De M1 voert langs het Bassel Al-Assad International Airport, de luchthaven van Latakhia, die vrij ver ten zuiden van de stad ligt. Vlak voor Latakhia volgt het klaverblad met de M4, de snelweg naar Aleppo. Daarna eindigt de M1 in Latakhia.

Geschiedenis

Het is niet bekend wanneer de snelweg is aangelegd, maar minimaal in de jaren 90 of eerder. Het nummer M1 is in de geschiedenis eerder toegekend geweest aan de noord-zuidsnelweg vanaf Damascus via Homs naar Aleppo. Dit is tegenwoordig de M5.

Referenties


Motorways in Syrië

M1M4M5