M1 (Montenegro)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M2.4 (Montenegro))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M1 MNE.svg
M1 MNE map.png
M1
Begin Debeli Brijeg (HR)
Einde Sukobin (AL)
Lengte 165 km
Route

Flag of Croatia.png HR D8.svg

Centrum.svg Herceg Novi

Centrum.svg Meljine M12 MNE.svg

Rotonde.svg M8 MNE.svg

Centrum.svg Kotor

Centrum.svg Tivat M11 MNE.svg

Centrum.svg Budva M10 MNE.svg

Centrum.svg Petrovac M2 MNE.svg

Centrum.svg Sutomore M1.1 MNE.svg

Centrum.svg Bar

Centrum.svg Ulcinj

Centrum.svg Sukobin

Flag of Albania.svg SH41

De M1 is een magistralni put in Montenegro. De weg vormt de kustroute van het land, vanaf de grens met Kroatië via Herceg Novi, rond de Baai van Kotor, door Kotor en verder via Budva, Bar en Ulcinj tot de grens met Albanië. De M1 is 165 kilometer lang.

Routebeschrijving

Debeli Brijeg - Kotor

De M1 begint op de grensovergang Debeli Brijeg met Kroatië alwaar de D8 uit de richting Dubrovnik komt. De eerste paar kilometer loopt de weg door de dunbevolkte Sutorinavallei, maar komt al gauw bij het kustplaatsje Igalo uit. Vanaf hier loopt de weg oostwaarts door de bebouwde kom van Igalo en Herceg Novi. De weg kan hier zeker in de zomer erg druk zijn, er zijn veel uitritten en kruispunten, slechts enkele kruispunten zijn voorzien van een VRI. De weg bestaat overal uit 2 rijstroken, alleen ten oosten van Herceg Novi is er een kort stuk met 1+2 met de extra rijstrook in westelijke richting. Bij Meljine takt de M12 af in de richting van Bosnië-Herzegovina en de M1 gaat verder oostwaarts. Omdat de bergen nu tegen de kust aanliggen kenmerkt dit deel van de weg zich door lintbebouwing. De weg buigt langzaam af in noordelijke richting langs de baai van Kotor. In Kamenari is een veerboot naar Lepetane nabij het punt waar de beide zijden van de baai van Kotor het dichtst bij elkaar liggen. Hier kan het verkeer overvaren en daar de M11 vervolgen. Dit bespaart een omweg van circa 25 km om de hele baai heen. Vanaf dit punt verlaat de M1 de drukke bebouwde kommen en loopt pal langs het water om de baai heen. Omdat het meeste verkeer de veerboot neemt is het hier rustiger rijden. Bij Lipci biedt een rotonde toegang tot de M7 om noordwaarts de bergen in te gaan. De weg passeert tenslotte de historische plaatsjes Risan en Perast om uiteindelijk in Kotor uit te komen.

Kotor - Budva

De M1 loopt door Kotor heen vlak langs de (cruise)haven en de oude binnenstad en is daarom zeer druk. Er is voor doorgaand verkeer echter geen alternatief. Na Kotor loopt de weg zuidwaarts langs de uiterste punt van de baai en gaat dan de Vrmactunnel in richting de echte kust. Nabij Tivat takt de M11 aan vanuit Lepetane en de daar gelegen veerpont naar Kamenari. De M1 zelf loopt nu weer oostwaarts door een gebied dat in eerste instantie vlak tot heuvelachtig is. De weg loopt hier enkele kilometers landinwaarts parallel aan de kust. Als de weg Budva nadert klimt deze de bergen weer in die dan weer dichterbij de kust liggen. Om langzaam verkeer in te kunnen halen is de weg hier kortstondig voorzien van 2+1 rijstroken. Eenmaal op hoogte heeft met schitterende uitzichten over de zee. Vlak voor Budva ligt de 350 meter lange galerij Mogren, meteen gevolgd door de 185 meter lange Mogrentunnel. Daarna daalt de weg af en komt in de drukke kustplaats Budva uit. Aan de rand van het centrum begint een 2x2 stuk dat door de stad heenloopt.

Budva - Ulcinj

De weg klimt als 2x2-weg uit Budva oostwaarts. Net ten oosten ervan volgt een rotonde waar de M10 naar Cetinje begint. De weg vervolgt door de badplaats Bečići, en daarna versmalt de weg naar 1x2 rijstroken, hoewel er iets oostelijker bij de passage van een berg afwisselend in beide richtingen kort een kruipstrook aanwezig is. De weg loopt verder dicht tegen de kust aan en passeert nog enkele plaatsjes. Bij Petrovac begint de M2 die via een bergpas naar Podgorica loopt. Bij Sutimore begint de M1.1 waar verkeer naar Podgorica via de Sozinatunnel kan rijden. De M1 zelf loopt door langs de kust naar de havenstad Bar. Daar is het landschap aan de kust wat vlakker. De weg loopt hier als 2x2 door de buitenwijken van Bar heen, vanwaar ook veerboten naar Ancona en Bari in Italië vertrekken. Na het verlaten van Bar loopt de weg langs de kust door naar de zuidelijkste grote badplaats Ulcinj.

Ulcinj - Sukobin

In Ulcinj verlaat de weg de kust en loopt het binnenland in in noordelijke richting. De M1 loopt dan landinwaarts, door een glooiend platteland, één van de vlakkere delen van Montenegro. Echt vlak is het niet, naar het noorden liggen nog bergen tot 1000 meter die de M1 van het Shkodërmeer scheiden. De weg voert oostwaarts, waarna na Sukobin de grens met Albanië volgt. Deze grensovergang is sterk gemoderniseerd en vrij groot. Aan de Albanese zijde gaat de weg als SH41 verder naar de stad Shkodër.

Geschiedenis

Openstellingen

Het deel Bar - Ulcinj werd op 13 juni 1976 opengesteld voor het verkeer.

Het tracé ten oosten van Petrovac na moru is in 1973 opengesteld.

Wegnummering

Tot januari 2016 was de weg ten westen van Petrovac als de M2 genummerd, en ten oosten als de M2.4. De oude M2 was dan weer deel van de Joegoslavische M2 die vrijwel helemaal langs de kust liep. Alleen in Bosnië-Herzegovina bestaat dit wegnummer nog in de Neum-corridor. Begin 2015 is de M2 tussen Tivat en de veerdienst bij Lepetane nog hernummerd in M2.1. De route via de Vrmac-tunnel was tot dat moment genummerd als de R22. Sinds januari 2016 is dit de M1.[1]

Sozinatunnel

Op 13 juli 2005 is de Sozinatunnel opengesteld ter hoogte van Petrovac. Deze is vooral bedoeld voor verkeer van Podgorica naar Bar, zodat men niet meer over de hoge bergpas hoeft. De tunnel is 4.189 meter lang en is de langste wegtunnel in Montenegro. De aanlegkosten bedroegen € 70 miljoen. Deze tunnel vereist tol. De reistijd wordt door de tunnel meer dan gehalveerd naar een half uur van Podgorica naar Bar. Deze tunnel is een zijtak van de M1 en is genummerd als M1.1.


Tivat - Budva

Op 29 maart 2023 werd een contract getekend om 16 kilometer van de M1 tussen Tivat en Budva op te waarderen.[2]

Toekomst

In de toekomst moet de verkeersfunctie van de M1 grotendeels overgenomen worden door de bouw van de snelwegen A1 en A2. De A1 loopt vanaf Bar via Podgorica naar de Servische grens bij Bijelo Polje en wordt één van de spectaculairste snelwegen van Europa. De A2 moet een oost-westroute vormen vanaf de Kroatisch of Bosnische grens naar Albanië. De functie van de M1 wordt dan vooral een lokale en ter ontsluiting van het gebied rond de baai van Kotor.

Verigebrug

In 2007 is de planning van de Verigebrug over de baai van Kotor afgerond. Deze brug komt over het smalste deel van de baai van Kotor en vervangt de veerdienst die ter plekke vaart. Het is onbekend wanneer de bouw ervan zal gaan beginnen. De brug, ontworpen door een Sloveens bureau, kost circa € 40 miljoen. De brug krijgt 2x2 rijstroken en een overspanning van 981 meter en wordt een tuibrug. De hoofdoverspanning wordt 450 meter lang.

Bypass Budva

In 2021 zou begonnen worden met de aanleg van een bypass om het doorgaande verkeer niet meer door Budva te laten lopen. Deze weg zal de M1 ten noordwesten van Budva gaan verbinden met de M10 ten noordoosten van de stad.[3][4]

Het is nog niet duidelijk wanneer er daadwerkelijk gestart gaat worden met de aanleg.

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Montenegro

A1 MNE.svgA2 MNE.svg

M1 MNE.svgM1.1 MNE.svgM2 MNE.svgM3 MNE.svgM4 MNE.svgM5 MNE.svgM6 MNE.svgM7 MNE.svgM8 MNE.svgM9 MNE.svgM10 MNE.svgM11 MNE.svgM12 MNE.svg