M21 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M21 MD.svg
Moldova M21 map.png
M21
Begin Chişinău
Einde Dubău (MD/UA)
Lengte 60 km
Route

Znak d42.svg Chişinău

Knooppuntsymbool.svg M2 MD.svg M14 MD.svg → Bălţi / Odessa

Znak d42.svg Dubăsari

Flag of Ukraine.svg M13 UA.svg → Kirovohrad

De M21 is een hoofdweg in Moldavië, gelegen in het midden en oosten van het land, vanaf de hoofdstad Chişinău via Dubăsari naar de grens met Oekraïne. Een deel van de route ligt in de de-facto onafhankelijke staat Transnistrië. De weg is 60 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M21 begint in het centrum van Chişinău en is hier een zesstrooks stadsboulevard, deels in beton uitgevoerd.[1] In het noorden van de stad bevindt zich een trompetaansluiting met een regionale weg, waarna de M21 met 2x2 rijstroken de stad uit loopt. Even ten noorden van Chişinău volgt het grootste knooppunt van het land, waar de M2 naar Soroca begint, en met de M14 van Bălţi naar Tiraspol en Odessa kruist. De M21 is hierna een enkelbaans hoofdweg en voert door licht heuvelachtig gebied naar het noordoosten. De weg telt deels 2+1 rijstroken en is in redelijk goede staat.[2][3] Een deel van de route is vierstrooks. Bij Dubăsari steekt men de rivier de Dniestr over, tevens de grens met Transnistrië. Aan Transnistrische zijde wordt de grens fysiek gehandhaafd.[4] Men kruist hier de M4 via een rotonde. De M21 voert daarna door agrarisch steppegebied naar het noordoosten en bereikt 20 kilometer verder de grens met Oekraïne. De grensfaciliteiten zijn hier moderner, met name aan Oekraïense zijde.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie liep de M21 vanaf Kishinev (het huidige Chişinău) naar Stalingrad (het huidige Volgograd). Na 1991 is het nummer in Oekraïne gewijzigd naar de M13 en M04, maar heeft in Rusland en Moldavië het oude nummer gehouden. De route is relatief goed uitgebouwd, als verbindingsweg tussen de hoofdstad van de Moldavische Sovjetrepubliek en de andere belangrijke Sovjetsteden.

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië

M1 MD.svg M2 MD.svg M3 MD.svg M4 MD.svg M14 MD.svg M21 MD.svg