M2 (Montenegro)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M21 (Montenegro))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M2 MNE.svg
M2 MNE map.png
M2
Begin Petrovac
Einde Rožaje (SRB)
Lengte 190 km
Route

Centrum.svg Petrovac M1 MNE.svg

Centrum.svg Podgorica M3 MNE.svg M4 MNE.svg

Bergpas.svg Crkvine

Centrum.svg Kolašin M9 MNE.svg

Centrum.svg Ribarevina M5 MNE.svg

Centrum.svg Bijelo Polje

Flag of Serbia.png SRB-23.svg

De M2 is een magistralni put (hoofdweg) in Montenegro. De weg loopt vanaf de kust bij Petrovac noordwaarts het binnenland in naar de hoofdstad Podgorica, en dan noordwaarts via Bijelo Polje naar de grens met Servië. De M2 is 190 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M2 in Podgorica.

Petrovac-Podgorica

De weg begint bij de kustplaats Petrovac op de M1 en loopt in noordelijke richting het binnenland in. De weg gaat via haarspeldbochten omhoog het kustgebergte over.

De weg stijgt naar 700 meter boven zeeniveau en daalt aan de noordzijde weer af naar het Shkodërmeer (Skadarsko Jezero). De route is landschappelijk zeer spectaculair, maar het is geen snelle weg vanwege de haarspeldbochten. Via een korte brug steekt men een zijbaai van het grote Shkodermeer over, waarna men in het enige vlakke deel van Montenegro komt en de weg rechtstreeks naar de hoofdstad Podgorica loopt. Men moet dan door de stad Podgorica, waar men de M3 en M4 kruist. De M2 is hier grotendeels met 2x2 rijstroken uitgebouwd als stadsweg.

Podgorica-Bijelo Polje

Ten noorden van Podgorica begint een indrukwekkende route door de canyon van de rivier de Morača. De route is smal en bochtig maar het schitterende landschap maakt veel goed. In dit gebied liggen geen plaatsjes op de route, die een aaneenschakeling is van viaducten en tunnels. Uiteindelijk verlaat men na een kilometer of 50 door de canyon te hebben gereden de kloof en stijgt men naar circa 1000 meter boven zeeniveau waar de Crkvinepas wordt gepasseerd vlak voor Kolašin. De weg voert noordwaarts tot Mojkovac langs de Tara, omringd door bergen van meer dan 2000 meter hoogte. De weg voert door woeste rivierdalen en slaat dan naar het oosten af. De weg voert parallel aan de rivier de Lim naar het noorden, door het stadje Bijelo Polje, het centrum van noord-Montenegro. Rondom liggen bergen tot circa 1000 meter hoogte. De weg is van redelijke kwaliteit en behoorlijk recht, waardoor men redelijk goed op kan schieten. De grens met Servië wordt op het laatste deel gevormd door de rivier de Lim. De grenspost ligt een kilometer of 3 ten zuiden van de daadwerkelijke grens omdat het laatste deel door een smalle kloof voert. Aan Servische zijde voert de IB-23 verder naar Prijepolje en Užice.

Geschiedenis

In 2010 is de M2 door Podgorica grondig gerenoveerd en verbreed naar 2x2 en 2x3 rijstroken. Op 21 mei 2011 werd een nieuw tracé met 2x2 rijstroken in het oosten van Podgorica in gebruik genomen, met een ongelijkvloerse kruising. Het doorgaande verkeer hoeft sindsdien niet meer door het centrum van Podgorica.

Tot januari 2016 was de weg tussen Bijelo Polje en de Servische grens genummerd als M21, sindsdien als de M2.[1]

Sozinatunnel

Op 13 juli 2005 is de Sozinatunnel opengesteld ter hoogte van Petrovac. Deze is vooral bedoeld voor verkeer van Podgorica naar Bar, zodat men niet meer over de hoge bergpas hoeft. De tunnel is 4.189 meter lang en is de langste wegtunnel in Montenegro. De aanlegkosten bedroegen € 70 miljoen. Deze tunnel vereist tol. De reistijd wordt door de tunnel meer dan gehalveerd naar een half uur van Podgorica naar Bar. De tunnel heeft als wegnummer M1.1.

Toekomst

In de toekomst moet de verkeersfunctie van de M2 grotendeels overgenomen worden door de bouw van de snelwegen A1 en A2. De A1 loopt vanaf Bar via Podgorica naar de Servische grens bij Bijelo Polje en wordt één van de spectaculairste snelwegen van Europa. De A2 moet een oost-westroute vormen vanaf de Kroatisch of Bosnische grens naar Albanië.

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Montenegro

A1 MNE.svgA2 MNE.svg

M1 MNE.svgM1.1 MNE.svgM2 MNE.svgM3 MNE.svgM4 MNE.svgM5 MNE.svgM6 MNE.svgM7 MNE.svgM8 MNE.svgM9 MNE.svgM10 MNE.svgM11 MNE.svgM12 MNE.svg