N22.3 (Kosovo)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M22.3 (Kosovo))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N22-3 RKS.svg
N22.3 RKS map.png
N22.3
Begin Mitrovicë
Einde Jarinja (SRB)
Lengte 54 km
Route

Centrum.svg Mitrovicë (Kosovska Mitrovica) N25 RKS.svg

Centrum.svg Leposaviç (Leopsavić)

Centrum.svg Jarinjë (Jarinja)

Flag of Serbia.png SRB-31.svg

De N22.3 is een Rrugë Nacionale (Albanees) of Nacionalni put (Servisch) in Kosovo, gelegen als noord-zuidroute in het noorden van het land. De weg is 54 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N22.3 begint in Mitrovicë, ook wel bekend als Kosovska Mitrovica, de grootste stad in het noorden van Kosovo. Men kruist er de N2, die naar de hoofdstad Pristina loopt. De aansluiting met de N2 is ongelijkvloers. De N22.3 vormt eerst de oostelijke bypass van Mitrovicë en loopt vrijwel direct de bergen in, door een smal dal noordwaarts. Ten noorden van Mitrovicë liggen geen grote plaatsen op de route, wel wat dorpjes. De bergen worden langzaam wat hoger, in het grensgebied met Servië tot circa 2.000 meter. De weg is tweestrooks en soms smal. Bij Jarinja volgt de grensovergang met Servië. Aan Servische zijde gaat de Servische IB-31 verder naar Raška.

Geschiedenis

De weg verliep ten tijde van Joegoslavië vanaf Raška tot Kosovska Mitrovica, en was een vrij belangrijke verbinding, omdat het de hoofdschakel M22 met de M2 verbond. Na het uiteenvallen van Joegoslavië bleef de M22.3 in Joegoslavië liggen, dat later werd hernoemd naar Servië en Montenegro. In 2008 verklaarde Kosovo zich onafhankelijk van Servië, en kwam de M22.3 formeel in twee landen te liggen, alhoewel de weg door het door Serviërs bewoonde noord-Kosovo loopt, en daarmee de-facto onderdeel van Servië is gebleven. Er is echter wel een grenspost tussen Servië en Kosovo en er is een checkpoint op de 'grens' tussen de delen van Noord-Kosovo die het door Serviërs beheerste deel scheidt van de rest van Kosovo.

De M22.3 is ondertussen hernummerd in N22.3, het is onbekend wanneer dat precies gebeurd is.

Servische wegnummering

Servië beschouwt Kosovo nog altijd als deel van haar grondgebied en heeft daarom bij de hernummeringen in 2013 een eigen nummer aan deze route gegeven, namelijk de IB-31[1]. De Servische wegenautoriteit heeft echter geen enkele inspraak of invloed op de wegen in Kosovo.

Referenties

Snelwegen en hoofdwegen in Kosovo

R6 RKS.pngR7 RKS.png

N2 RKS.svgN9 RKS.svgN9-1 RKS.svgN22-3 RKS.svgN25 RKS.svgN25-2 RKS.svgN25-3 RKS.svg