Federal Highway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M23 (New South Wales))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M/A23
Begin Goulburn
Einde Canberra
Lengte 73 km
Route

Hume Highway

Sutton

Canberra-Franklin

Canberra

De Federal Highway is een highway in New South Wales, Australië. De weg is een dual carriageway met snelwegkarakteristieken en is onderdeel van de route vanaf Sydney naar de hoofdstad Canberra. De weg takt af van de Hume Highway en is 73 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Gouldburn takt de Federal Highway van de Hume Highway af, de dual carriageway van Sydney naar Melbourne. De weg telt 2x2 rijstroken en loopt in zuidwestelijke richting door glooiend en halfbebost gebied. De weg telt weliswaar 2x2 rijstroken en ziet er uit als een snelweg, er sluiten wel enkele zeer ondergeschikte wegen gelijkvloers op aan, waardoor de weg geen volledige snelweg is. Belangrijke aansluitingen zijn wel ongelijkvloers. De weg loopt langs het Lake George, een seizoensmeer dat soms volloopt. De weg eindigt in Canberra, de hoofdstad van Australië. Vanaf hier kan men verder richting de Monaro Highway en Kings Highway.

Geschiedenis

De weg is in eerste instantie tussen 1932 en 1934 aangelegd. Tussen 1986 en 2000 is de weg verdubbeld naar een dual carriageway, maar is echter geen volwaardige snelweg.

Oorspronkelijk was de weg genummerd als de National Highway 23. In 2013 is de weg in New South Wales omgenummerd naar de M23 en in het Australian Capital Territory als de A23.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 11.200 voertuigen bij de Hume Highway en 17.900 voertuigen voor de grens met Canberra.[1]

Referenties

  1. Traffic Volume Viewer | Roads and Maritime Services
Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayIllawarra HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOlympic HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway