N25.2 (Kosovo)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M25.2 (Kosovo))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N25.2
Begin Pristhinë
Einde Muçibabë (SRB)
Lengte 60 km
Route

Prishtinë (Priština)

Graçanicë (Gračanica)

Gnjilan (Gnjilane)

Muçibabë (Mučibaba)

De N25.2 is een hoofdweg in Kosovo. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Pristina via Gnjilane naar de grens met Servië bij Muçibaba. De weg is 60 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N25.2 begint in het zuiden van Pristina, waar hij van de N2 afsplitst en langs een stuwmeer door de beboste heuvels ten oosten van de stad loopt. De weg voert dan zuidwaarts en is een reguliere tweestrooks weg. De weg voert dan door het stadje Gnjilane, de grootste stad in zuidoost-Kosovo. Men kruist er de N25.3. De weg slingert dan de heuvels in en eindigt bij Muçibaba op de grens met Servië. Aan Servische zijde gaat de IB-42 verder naar Preševo en de A1.

Geschiedenis

Ten tijde van Joegoslavië vormde de N25.2 een noord-zuid/oost-westroute tussen Pristina en de M1 bij Preševo. De weg had geen bijzonder groot belang, en was vooral van regionaal belang, alhoewel verkeer vanaf Pristina naar Griekenland er ook gebruik van maakte, omdat men zo de route door Skopje kan omzeilen. Tegenwoordig is de grensovergang amper nog in gebruik, het meeste verkeer verloopt via Skopje. In 2008 scheidde Kosovo zich van Servië af, en kwam de route in twee landen te liggen. De M25.2 is hernummerd in N25.2, het is onbekend wanneer dat precies gebeurd is.

Servische wegnummering

Servië beschouwt Kosovo nog altijd als deel van haar grondgebied en heeft daarom bij de hernummeringen in 2013 een eigen nummer aan deze route gegeven, namelijk de IB-42[1]. De Servische wegenautoriteit heeft echter geen enkele inspraak of invloed op de wegen in Kosovo.

Referenties

Snelwegen en hoofdwegen in Kosovo