N25 (Kosovo)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M25 (Kosovo))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N25 RKS.svg
N25 RKS map.png
N25
Begin Vërmice (AL)
Einde Merdare (SRB)
Lengte 130 km
Route

Flag of Albania.svg A1 IT.svg

Centrum.svg Vërmice (Vrmica)

Centrum.svg Zhur (Žur)

Centrum.svg Prizren

Centrum.svg Therandë (Suva Reka)

Centrum.svg Shtime (Štime)

Centrum.svg Prishtinë (Priština) N2 RKS.svg N9 RKS.svg

Centrum.svg Podujevë (Podujevo)

Flag of Serbia.png SRB-35.svg

De N25 is een Rrugë Nacionale (Albanees) of Nacionalni put (Servisch) in Kosovo, en vormt een noord-zuidroute door het land. De weg begint aan de grens met Albanië bij Morinë en verloopt via Prizren en Pristina naar de grens met Servië bij Podujevë. De route wordt deels vervangen door de snelweg R7 en loopt deels samen met de N2. De weg is 130 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N25 begint op de grens met Albanië bij Morinë. Hier begint ook de R7. Aan Albaniese zijde gaat de A1 verder naar Kukës en Durrës. De N25 verloopt tot aan Prizren parallel aan de R7 en kruist deze een aantal maal. De weg is grotendeels tweestrooks in het zuiden van Kosovo, behalve in Prizren, waar ook vierstrooks trajecten zijn. Buiten Prizren wordt de weg weer tweestrooks en voert door de brede vallei van west-Kosovo naar het noorden. Tussen Therandë en Shtime verloopt de N25 door beboste heuvels, waarna men in het bekken van oost-Kosovo komt. De weg verloopt tijdelijk oost-west, maar buigt vanaf Shtime naar het noorden af. Zo'n 12 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Pristina verloopt de M25 samen met de N2. Dit deel is met 2x2 rijstroken en parallelwegen uitgerust, en kan beschouwd worden als een substandaard snelweg. Er zijn een paar ongelijkvloerse aansluitingen maar ook een enkele rotonde om uitwisseling naar de parallelwegen mogelijk te maken. De weg verloopt dan noordwaarts door Pristina en is grotendeels met 2x2 rijstroken uitgevoerd. In de stad kruist men ook de N9. De weg is tot buiten Pristina vierstrooks, en versmalt later naar twee rijstroken. De N25 vormt de oostelijke bypass van Podujevë, waarna de grens met Servië volgt. Aan Servische zijde gaat de IB-35 verder naar Niš.

Geschiedenis

Ten tijde van Joegoslavië verliep de weg vanaf de grens met Albanië bij Morinë tot aan de grens met Roemenië bij Davidovac. Het was de enige grensovergang met Albanië. Na het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren 90 bleef de weg in één land liggen, dat vervolgens zich hernoemde van Joegoslavië naar Servië en Montenegro en later Servië. In 2008 verklaarde Kosovo zich onafhankelijk, en kwam de N25 in twee landen te liggen. Het Kosovaarse deel is daarna in de regio Pristina opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken met parallelwegen, dit deel wordt als een snelweg beschouwd, maar is het eigenlijk niet. Eind 2011 opende het eerste deel van de R7, zodat de regio Prizren ontlast werd van doorgaand verkeer.

De M25 is ondertussen hernummerd in de N25, is het is onbekend wanneer dat precies gebeurd is.

Toekomst

In de toekomst moet de gehele N25-corridor vervangen worden door een snelweg. De R7 zal westelijker via de N9 naar Pristina aansluiten, zodat de N25 alleen nog voor lokaal tot regionaal verkeer gebruikt wordt. De huidige plannen voorzien een doortrekking noordwaarts naar de grens met Servië, maar is gezien de verhoudingen tussen beide landen niet erg realistisch.

Servische wegnummering

Servië beschouwt Kosovo nog altijd als deel van haar grondgebied en heeft daarom bij de hernummeringen in 2013 een eigen nummer aan deze route gegeven, namelijk de IB-35[1]. De Servische wegenautoriteit heeft echter geen enkele inspraak of invloed op de wegen in Kosovo.

Referenties

Snelwegen en hoofdwegen in Kosovo

R6 RKS.pngR7 RKS.png

N2 RKS.svgN9 RKS.svgN9-1 RKS.svgN22-3 RKS.svgN25 RKS.svgN25-2 RKS.svgN25-3 RKS.svg