M26 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M26
Begin Vylok (H)
Einde Djakove (RO)
Lengte 21 km
Route

Route 491

Vylok

Pyiterfolvo

Nevetlenfolu

De M26 is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne, gelegen in het uiterste zuidwesten van het land. De weg vormt een korte verbinding tussen Vylok en Nevetlenfolu en is 21 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ten zuiden van het dorp Vylok begint de M26 op de grens met Hongarije, vanwaar de Hongaarse Route 491 uit Fehérgyarmat komt. De weg verloopt langs de rivier de Tisza en is een secundair uitgebouwde weg, maar wel een E-weg, de E81. De weg buigt halverwege naar het zuiden af, waarna men de grens met Roemenië bereikt. Aan Roemeense zijde gaat de DN1C verder naar Livada en Baia Mare.

Geschiedenis

In de jaren '30 behoorde dit gebied tot Tsjechoslowakije en was het geplande eindpunt van een bijna 1.000 kilometer lange snelweg vanaf de Duitse tot Roemeense grens. Vanaf 1944 behoorde het tot de Sovjetunie en sinds 1991 tot Oekraïne. In 2012 is de grensovergang met Hongarije bij Vylok uitgebreid. Het nummer M26 is pas in 2013 toegekend aan deze route, daarvoor was de weg als de R55 genummerd. Het is een enigszins doorgaande weg, onderdeel van de E81, maar is niet als zodanig uitgebouwd.

Referenties


Autowegen in Oekraïne