M2 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M2 MD.svg
Moldova M2 map.png
M2
Begin Chişinău
Einde Chişinău
Lengte 6 km
Route

Afslagsymbool.svg R3

Junction.svg M1 MD.svg

De M2 is een hoofdweg in Moldavië, officieel geclassificeerd als de ringweg van de hoofdstad Chişinău, maar feitelijk slechts een 6 kilometer lange wegverbinding ten zuidwesten van de stad. De oorspronkelijke M2 vormde een langere route van Chişinău naar Soroca en was 155 kilometer lang.

Routebeschrijving

Hedendaagse M2

De M2 vormt niet meer dan een 6 kilometer lange wegverbinding tussen de R3 bij Ialoveni en de M1 ten westen van Chişinău. Het is een enkelbaans weg met tegenverkeer die buiten de bebouwde kom ligt.

Voormalige M2

De M2 begon oorspronkelijk op het grootste knooppuntcomplex van Moldavië, even ten noorden van Chişinău, waar de M5 vanaf Bălţi naar Terespol en Odessa loopt, en de M1 vanaf Chişinău naar Kirovohrad in Oekraïne loopt. De M2 is hier een 2x2 weg zonder middenafscheiding, en loopt naar het noordwesten. Het 2x2 deel is 19 kilometer lang en loopt tot het dorpje Peresecina. De weg loopt door de bebouwde kom en kent een enkele ongelijkvloerse kruising ten noorden van het dorp. De M2 vormt dan een vierstrooksweg langs het stadje Orhei en draait wat naar het noordwesten. Bij Orhei kruist men de R20, de regionale weg van Bravicea naar Rezina. De omgeving bestaat uit kale steppe, en de M2 is van redelijke kwaliteit. Noordelijker verslechtert de kwaliteit en heeft de weg amper de uitstraling van een nationale hoofdweg. Bij Floreşti kruist men de R13, de regionale weg vanaf Bălţi naar Râbniţa. Noordelijker bereikt men het dal van de rivier de Dniester, waar de M2 met een rondweg rond het stadje Soroca loopt en daarna eindigt op de grens met Oekraïne. Er is geen brug over de rivier de Dniester en daarmee geen directe grensovergang. Wel gaat er een veerdienst naar Yampil. Aan Oekraïense zijde gaat de P11 verder naar Yarishivka.

Geschiedenis

De oorspronkelijke M2 tot 2016.

Het nummer M2 was na de val van de Sovjetunie toegekend aan de route van Chişinău naar de grens met Oekraïne bij Soroca. In 2016 is het wegennet hernummerd, waarbij de M2 werd geclassificeerd als zijnde de ringweg van Chişinău.[1] De voormalige M2 naar Soroca is de R6 en R14 geworden.

Oorspronkelijke M2

De ongelijkvloerse aansluiting naar Ivancea is al voor 1984 aangelegd. Ook de rondweg van Soroca is al voor 1984 aangelegd. Midden jaren '80 is ook de westelijke rondweg van Orhei aangelegd. In de periode 2012-2015 is de weg tot aan Orhei gemoderniseerd en verbreed naar een smalle weg met 4 rijstroken.

Op 13 januari 2021 kwamen Moldavië en Oekraïne overeen om een brug te bouwen over de Dniester.[2] Dit is tegenwoordig een onderdeel van de weg R14.1.

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië

M1 MD.svg M2 MD.svg M3 MD.svg M3.1 MD.svg M4 MD.svg M5 MD.svg