M32 (Kazachstan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M32 RUS.svg
M32 KZ map.png
M32
Begin Shhuchkino
Einde Shymkent
Lengte 2.049 km
Route

Flag of Russia.svg A300 RUS.svg

Centrum.svg Shhuchkino

Centrum.svg Uralsk

Centrum.svg Aqtöbe

Centrum.svg Baikonur

Centrum.svg Kyzyl-Orda

Centrum.svg Turkistan

Centrum.svg Shymkent A2 KZ.svg

De M32 is een avtodoroga in Kazachstan. De weg vormt een lange oost-westroute vanaf de grens met Rusland bij Shhuchkino via Uralsk, Aqtöbe en Baikonur naar Shymkent. De route is 2.049 kilometer lang en voert door zeer desolate landschappen.

Routebeschrijving

De M32 steekt ter hoogte van Shhuchkino, even ten noordwesten van Uralsk, de grens met Rusland over. Aan Russische zijde gaat de A300 verder naar Samara. De weg voert door agrarisch steppegebied en men bereikt al vrij snel het stadje Uralsk, waar men de gelijknamige rivier oversteekt, tevens de grens tussen Europa en Azië. De weg voert daarna richting het zuidoosten over de desolate en vrijwel onbevolkte steppes, waarna de weg naar het oosten afbuigt en naar Aktobe loopt, circa 450 kilometer na Uralsk. De weg voert door afgelegen gebied, maar is een vrij belangrijke route voor lange-afstandsverkeer vanuit Europa naar Centraal Azië. Zoals de meeste wegen in Kazachstan is ook deze van matige kwaliteit. Doordat er geen bebouwde kommen op de route liggen en de weg door vlak gebied loopt kan men echter wel goed opschieten, als het wegdek dit toelaat.

Men bereikt dan Aktobe, een stad met circa 270.000 inwoners. Er is geen rondweg aanwezig, men gaat over de brede boulevards van Aktobe. Tussen Aktobe en Khromtau is de weg deels met 2x2 rijstroken uitgevoerd. De M32 verloopt op enige afstand parallel aan de Russische grens. Vanaf Qarabutaq buigt de M32 naar het zuidoosten af, dieper Kazachstan in. De afstanden in dit gebied zijn gigantisch, tussen Qarabutaq en Baikonur liggen over 600 kilometer geen plaatsen van enige omvang op de route en het aantal voorzieningen langs deze desolate woestijnweg is zeer beperkt. Het landschap is vlak en kaal, bomen groeien hier niet. De M32 verloopt langs de noordkant van het Aralmeer, waarna de M32 langs de noordkant van het stadje Novokazalinsk loopt en oostwaarts door de woestijn loopt. De M32 kent op zijn lange route naar het zuidoosten nauwelijks kruispunten en belangrijke kruisingen zijn ongelijkvloers, waardoor dit een snelle route is. De weg verloopt door de regio Baikonur, parallel aan de rivier de Syrdarya.

De M32 passeert 25 kilometer zuidelijk van het Cosmodrome Baikonur. Het stadje Baikonur, dat ten zuiden van de weg ligt, wordt direct ontsloten door de M32. Na 80 kilometer bereikt men het stadje Dzhusaly, en steekt men de Syrdarya over. Hierna maakt de woestijn plaats voor geïrrigeerde landbouw en is het landschap wat groener, met meer dorpjes in de regio. Na 150 kilometer bereikt men Kyzylorda, een grote stad met 150.000 inwoners, gelegen aan de rivier de Syrdarya. Hier steekt men de rivier weer over, waarna een heus klaverblad met de A17 volgt. De M32 slaat hier oostwaarts af en voert door steppe en woestijngebied naar het oosten. Oostelijk van Kyzylorda telt de weg voortdurend 2x2 rijstroken en is gedeeltelijk als autosnelweg uitgebouwd. Rondom Shieli is de regio weer wat groener met landbouw, maar hier liggen geen plaatsen van enige omvang. Het laatste deel naar Shymkent voert weer door glooiende steppe, waarna men na ruim 2000 kilometer de stad Shymkent bereikt, die 650.000 inwoners telt en één van de grootste steden in Kazachstan is. De M32 eindigt op een kruispunt met de A2, de weg van Almaty naar Tashkent.

Geschiedenis

De M32 was oorspronkelijk onderdeel van de Sovjetroute M32, die vanaf Samara naar Shymkent liep. De weg was weliswaar van strategisch belang voor de Sovjet-Unie, maar is nooit gemoderniseerd, en bestaat voornamelijk uit een plak asfalt van matige kwaliteit zonder enige vorm van wegmarkering, reflectorpaaltjes en verlichting, waardoor 's nachts rijden gevaarlijk kan zijn. De weg is van belang ter ontsluiting van het Cosmodrome Baikonur, dat ongeveer op tweederde van de route ligt, circa 250 kilometer ten westen van Kyzylorda. Bewegwijzering ontbreekt grotendeels, maar men kruist vrijwel geen verharde wegen, waardoor het gewoon een kwestie is van de verharde weg aanhouden. Alleen in de paar stadjes op de route kruist men enkele zijwegen die van doorgaand belang zijn.

Na 1991 kwam het grootste deel van de M32 in Kazachstan te liggen, ruim 2.000 kilometer van de oorspronkelijk 2.294 kilometer lange Sovjetroute.[1] Daarna had de weg amper onderhoud gehad en was ook niet gemoderniseerd tot aan het project 'Western Europe - Western China'. Desondanks is de weg van significant belang voor het lange-afstandsverkeer tussen Rusland en Kazachstan. In 2012 opende de noordelijke bypass van Aralsk voor het verkeer, en is een nieuw tracé ten noorden van Aralsk aangelegd, dat een verharding van ongeveer 12 meter breedte heeft.

Western Europe - Western China

Kazachstan is gelegen tussen China en Europa en heeft daardoor potentie als transitcorridor voor goederen van China naar Rusland en de rest van Europa. Onder het project 'Western Europe - Western China' is 2.787 kilometer weg in Kazachstan opgewaardeerd, waaronder het 1.500 kilometer lange deel van de M32 tussen Shymkent en Aktobe. Het grootste deel van de werkzaamheden zijn tussen 2010 en 2014 uitgevoerd.

Het project omvatte upgrades aan de M32, gedeeltelijk met 2x2 rijstroken als autosnelweg, maar grotendeels als enkelbaans weg met tracéverleggingen, rondwegen en ongelijkvloerse aansluitingen. Een circa 460 kilometer lang traject tussen Shymkent en Kyzylorda is naar 2x2 rijstroken verbreed. Dit traject heeft een variërende ontwerpstandaard, enkele bypasses zijn als volwaardige autosnelweg aangelegd, maar een groot deel is een 2x2 weg met U-turns en right in, right out-aansluitingen.

Tussen Shymkent en Kyzylorda zijn meerdere grote tracéverleggingen gerealiseerd;

  • noordelijke bypass van Shymkent (34 kilometer)
  • omlegging bij Kazhymukhan (14 kilometer)
  • omlegging bij Staroikan (11 kilometer)
  • verbreding bestaande rondweg bij Türkistan (13 kilometer)
  • omlegging bij Zhanakorgan (22 kilometer)
  • omlegging bij Shieli (22 kilometer)
  • zuidelijke bypass van Kyzylorda (18 kilometer)

Op 24 oktober 2013 opende een 34 kilometer lange nieuwe snelweg tussen Ekpindi en Temirlanovka, ten noordwesten van Shymkent. Tevens werd een 2x2-deel dat geen snelweg is opengesteld tussen de noordelijke bypass van Shymkent en Shymkent zelf.[2] Op 25 december 2014 opende 18 kilometer snelweg rond de zuidkant van Kyzylorda, inclusief een nieuwe brug over de Syrdarya.[3]

Tussen Kyzylorda en Aktobe is een 1060 kilometer lang traject van de M32 opgewaardeerd, maar is hier een enkelbaans weg gebleven. Er zijn tal van grote en kleine tracéverleggingen doorgevoerd, belangrijke kruispunten zijn vervangen door ongelijkvloerse aansluitingen en knooppunten en alle dorpen en steden op de route zijn gebypasst, zodat het verkeer nagenoeg de gehele route met hoge kruissnelheid kan afleggen.

Op dit traject zijn grotere omleggingen gerealiseerd bij Chagan, Ilich, Zhosaly, Novokazalinsk, Aralsk en Aktobe. Het deel ten westen van Aktobe is geen onderdeel van het project 'Western Europe - Western China', maar heeft wel upgrades gekend.

Referenties

Flag of Kazakhstan.svg Autowegen in Kazachstan Flag of Kazakhstan.svg

M32M36M38M39M51

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A16A17A18A19A20A21A22A23A24A25A26A27A28A29A30A31A32A33A34A35A36