M34 (Uzbekistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M34 RUS.svg
M34 UZ map.png
M34
Begin Sirdarya
Einde Tashkent
Lengte 160 km
Route

Centrum.svg Sirdaryo M39 RUS.svg

Centrum.svg Gulistan

Centrum.svg Hovos A376 RUS.svg

Flag of Tajikistan.svg


Flag of Tajikistan.svg

Centrum.svg Koshkent

Flag of Tajikistan.svg

De M34 is een hoofdweg in Uzbekistan. De weg vormt een noord-zuidroute in het oosten van het land, vanaf Tashkent via Sirdarya naar Hovos en een tweede deel bij Koshkent. De weg verloopt een kort stukje over het grondgebied van Tadzjikistan waarna de M34 definitief op de grens van dat land eindigt. De M34 in Uzbekistan is formeel vastgesteld als zijnde 160 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M34 in Sirdaryo.

De M34 begint in Tashkent, de weg telt er 2x2 rijstroken en is een belangrijke stadsweg, parallel aan de M39. De weg voert buiten Tashkent door een dichtbevolkte streek met veel dorpen en kleine plaatsen. De weg verloopt parallel aan de beter uitgebouwde M39 via Yangiyul en Chinaz. De weg telt tot net na Yangiyul 2x2 rijstroken, daarna is het een enkelbaans weg. Bij de stad Syrdarya komen de M34 en M39 samen om gezamenlijk via één brug de rivier de Syrdarya over te steken. Daarna splitsen beide wegen.

De M34 voert dan zuidwaarts met 2x2 rijstroken en ligt een lang stuk naast een spoorlijn. De weg voert door vlak, agrarisch en dichtbevolkt gebied, vervolgens dwars door het stadje Gulistan. De M34 voert verder zuidwaarts met 2x2 rijstroken tot Hovos, waar de weg eindigt op de A376. Zuidelijk van Hovos ligt een deel van Tadzjikistan en is de M34 onderbroken.

Een tweede deel ligt iets zuidelijker en voert via Kushkent, maar omdat er geen grensovergangen met Tadzjikistan zijn heeft dit deel nauwelijks nog enige betekenis. Het tweede deel is slechts 10 kilometer lang en eindigt weer op de Tadzjiekse grens, niet ver van Istaravshan.

Geschiedenis

De M34 dateert uit de tijd van de Sovjetunie. De M-34 verliep destijds van Tashkent naar Dushanbe, het was daarmee één van de kortste M-wegen van het land. Vermoedelijk in de jaren '70 is een modernere 2x2 weg tussen Tashkent en Syrdarya aangelegd, de M39 werd hierover geleid, terwijl de M34 de oorspronkelijke route via Yangiyul en Chinaz bleef volgen. Later is bijna de gehele M34 naar vier rijstroken verbreed, maar met een lagere standaard dan de M39.

Grensproblematiek

Na de val van de Sovjetunie kwam de M34 in twee landen te liggen, met drie verschillende grensovergangen omdat de oude route ten zuiden van Hovos ook al een stuk door Tadzjikistan lag voordat het definitief Tadzjikistan binnen kwam. De grenzen zijn daarna gesloten en niet meer geopend. De M34 is dus geen doorgaande weg meer van Tashkent naar Dushanbe. Volgens sommige bronnen zou de M34 via de grens bij Uvak hebben gelopen, volgens andere bronnen iets oostelijker via Kushkent.

In de jaren '90 verslechterden de relaties tussen Uzbekistan en Tadzjikistan, waardoor de grenzen snel gesloten werden. De oude grensovergangen en wegen zijn omstreeks 2011 zelfs fysiek opgebroken, maar in 2018 zijn alle grensovergangen aan Uzbeekse zijde hersteld.[1] Op dat moment had Tadzjikistan echter nog geen enkele grenspost aangelegd.

Referenties

Hoofdwegen in Uzbekistan

M34 RUS.svg M37 RUS.svg M39 RUS.svg M41 RUS.svg

A373 RUS.svg A376 RUS.svg A377 RUS.svg A378 RUS.svg A379 RUS.svg A380 RUS.svg A381 RUS.svg