M3 (Armenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M3 ARM.png
M3 Armenia map.png
M3
Begin Margara
Einde Dzoramut
Lengte 184 km
Route

Centrum.svg Margara

Centrum.svg Jrarat

Centrum.svg Echmiadzin

Knooppuntsymbool.svg M5 ARM.png

Centrum.svg Achtarak

Knooppuntsymbool.svg M1 ARM.png

Knooppuntsymbool.svg M1 ARM.png

Centrum.svg Karbi

Centrum.svg Hartavan

Centrum.svg Alagyaz

Centrum.svg Lernantsk M7 ARM.png

Centrum.svg Vanadzor M6 ARM.png

Tunnel.svg Stepanavan

Centrum.svg Gargar

Centrum.svg Gyulagorak

Centrum.svg Stepanavan

Centrum.svg Vorontsovka

Centrum.svg Dzoramut

Flag of Georgia.svg S6 (Georgië)

De M3 (Armeens: Մ3) is een hoofdweg in Armenië. De weg vormt een noord-zuidroute door het westen en noorden van het land, vanaf Margara aan de grens met Turkije via Achtarak en Vanadzor naar Dzoramut bij de grens met Georgië. In de weg zit één van de langste wegtunnels van Armenië, namelijk de Stepanavantunnel. De totale lengte van de M3 is 184 kilometer.

Routebeschrijving

De M3 begint in Margara, aan de grens met Turkije. Er is geen grensovergang aanwezig. Het eerste deel van de route is dan ook secundair in karakter en loopt naar het stadje Echmiadzin. De omgeving ligt bezaaid met grote dorpen die agrarisch in karakter zijn. In Echmiadzin kruist men de M5, de weg naar Yerevan. De omgeving is vrij vlak en het uitzicht wordt naar het zuiden toe gedomineerd door de Ararat. Niet ver na Echmiadzin volgt het stadje Achtarak, waar een korte dubbelnummering met de snelweg M1 is. Noordelijker loopt de M3 nog vrij lang door vlak gebied, met bergen naar het noordoosten. De weg stijgt wel geleidelijk naar zo'n 2000 meter boven zeeniveau. Er zijn tot aan Vanadzor slechts enkele steile delen met haarspeldbochten.

Bij Lernantsk eindigt de M7 uit Gyumri, terwijl iets oostelijker in de stad Vanadzor de M6 begint. Ten noorden van Vanadzor voert de M3 door woest berggebied. De weg gaat via vele haarspeldbochten over een 2000 meter hoge bergpas, maar onder de pas loopt de Stepanavantunnel, waarmee men een stuk sneller het gebergte kan doorkruisen. Men daalt af naar de stad Stepanavan die op 1400 meter hoogte in een breed dal ligt. Na Stepanavan voert de weg naar het noordwesten en eindigt in het dorp Dzoramut, vlakbij de grens met Georgië.

Geschiedenis

De Stepanavantunnel is begin jaren '70 door de Sovjetunie aangelegd en is een 1,3 kilometer lange tweestrooks tunnel. De tunnel is in 2000 gemoderniseerd en gerenoveerd.[1] De tunnel maakt het ook in de winter mogelijk om de Pushkin Pass te doorkruisen.

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Armenië

M1 ARM.pngM2 ARM.pngM3 ARM.pngM4 ARM.pngM5 ARM.pngM6 ARM.pngM7 ARM.pngM8 ARM.pngM9 ARM.pngM10 ARM.pngM11 ARM.pngM12 ARM.pngM13 ARM.pngM14 ARM.pngM15 ARM.pngM16 ARM.pngM17 ARM.png