A4 (Noord-Macedonië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M3 (Macedonië))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4-GR.png
A4 MK map.png
A4
Begin Blace (RKS)
Einde Novo Selo (BG)
Lengte 194 km
Route

Flag of Kosovo.svg N2 RKS.svg

Centrum.svg Orman


A2 MK.svg A4 MK.svg Ring Skopje

Afslagsymbool.svg A2 MK.svg → Tetovo

Afslagsymbool.svg Mirkovci

Afslagsymbool.svg Skopje-North

Afslagsymbool.svg Stajkovci

Afslagsymbool.svg Arachinovo

Knooppuntsymbool.svg A2 MK.svg → Kumanovo

Afslagsymbool.svg Kadino

Afslagsymbool.svg Petrovec

Knooppuntsymbool.svg A1 MK.svg → Veles

Afslagsymbool.svg Skopje Airport

Knooppuntsymbool.svg A2 MK.svg → Skopje

Afslagsymbool.svg Preod

Afslagsymbool.svg Sveti Nikole-North

Afslagsymbool.svg Sveti Nikole-South

Afslagsymbool.svg Veles

Afslagsymbool.svg Tri Cheshmi

Afslagsymbool.svg Štip


Centrum.svg Štip A3 MK.svg

Centrum.svg Radovish

Centrum.svg Strumica

Centrum.svg Novo Selo

Flag of Bulgaria.svg III/198 → Petrich

De A4 is een hoofdweg en avtopat in Noord-Macedonië. De weg vormt een diagonale oost-westroute vanaf de grens met Kosovo via Skopje, Kumanovo en Štip naar de grens met Bulgarije bij Novo Selo. De weg volgt een opvallende route die met andere A-wegen is dubbelgenummerd. De route is 194 kilometer lang, waarvan 81 kilometer als avtopat.

De bijnaam is Aвтопат Гоце Делчев (Avtopat Gotse Delchev).

Routebeschrijving

De A4 begint op de grens met Kosovo bij Blace en is een voortzetting van de Kosovaarse N2 uit Prishtinë. De weg verloopt zuidwaarts en bereikt al snel de agglomeratie Skopje. Rond Skopje verloopt de A4 over de A2, die de ringsnelweg van Skopje vormt met 2x2 rijstroken. Oostelijk van Skopje slaat de A2 af naar Kumanovo en loopt de A4 nog een stukje zuidwaarts, 11 kilometer als snelweg naar Petrovac. Daarna verloopt de A4 noordwaarts met de A1 tot Miladinovci. In Miladinovci slaat de A4 af en verloopt daarna zuidoostwaarts via Shtip naar de grens met Bulgarije bij Novo Selo. De A4 is tot aan Shtip een autosnelweg. Bij Shtip is de A4 ook een stuk met de A3 dubbelgenummerd. Aan Bulgaarse zijde gaat de weg III/198 verder naar Petrich in het uiterste zuidwesten van Bulgarije.

Geschiedenis

De A4 ontstond in 2012 bij de hernummering van de voormalige M-wegen. De A4 omvat delen van de oude M1, M3 en M4, maar het deel van Kumanovo tot de Bulgaarse grens verloopt over de oude M6. De A4 volgt een weinig logische route en lijkt een poging te zijn om alle autosnelwegen van Noord-Macedonië een A-nummer te geven.

Het oudste deel van de snelweg ligt tussen Petrovec en Miladinovic. Dit was onderdeel van de Autoput Bratstvo i Jedinstvo die als hoofdverbinding door Joegoslavië werd aangelegd. Dit deel opende in 1979 voor het verkeer. Vervolgens opende omstreeks 1988 het deel van Skopje naar Petrovec, dat een feeder was van de Autoput Bratstvo i Jedinstvo naar Skopje, omdat de Autoput Bratstvo i Jedinstvo ruim ten oosten van Skopje passeerde.

De bypass van Skopje is aangelegd als onderdeel van de A2, deze autosnelweg opende in 2010 voor het verkeer zodat doorgaand verkeer niet meer door de stad hoeft te rijden.

Op 21 februari 2014 begon de aanleg van het deel tussen Miladinovci (A1) en Shtip.[1][2] Dit traject is 47 kilometer lang en kostte € 206 miljoen. De snelweg is op 5 juni 2019 officieel opengesteld voor het verkeer.[3]

De oude route van Kumanovo naar Sveti Nikole werd na de openstelling van de autosnelweg naar Shtip omgenummerd tot de R1204. Hiermee werd de route van de A4 ook ingekort van 223 naar 194 kilometer omdat niet meer de omweg via Kumanovo gemaakt hoeft te worden.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Petrovec Miladinovci 6 km 00-00-1979
Skopje (East) Petrovec 10 km 00-00-1988
Skopje (North) Skopje (East) 17 km 00-00-2010
Miladinovci Shtip 47 km 05-06-2019

Toekomst

In de toekomst moet een snelweg aangelegd worden vanaf de Kosovaarse grens naar Skopje. Aan Kosovaarse zijde is in 2019 de R6 tot aan de grens met Noord-Macedonië opengesteld, waarmee er nog circa 12 kilometer van de A4 ontbreekt tussen de Kosovaarse grens en de A2 bij Skopje.

Referenties

Snelwegen en hoofdwegen in Noord-Macedonië

A1 MK.svgA2 MK.svgA3 MK.svgA4 MK.svg