M3 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M3 MD.svg
Moldova M3 map.png
M3
Begin Chişinău
Einde Giurgiuleşti (MD/RO)
Lengte 180 km
Route

Znak d42.svg Chişinău

Afslagsymbool.svg Chişinău Airport

Afslagsymbool.svg Bacioi

Afslagsymbool.svg Horesti

Afslagsymbool.svg Răzeni

Afslagsymbool.svg Biscotari

Afslagsymbool.svg Cimişlia

Znak d42.svg Cimişlia

Znak d42.svg Comrat


Flag of Ukraine.svg M15 UA.svg


Znak d42.svg Vulcăneşti


Flag of Ukraine.svg M15 UA.svg


Znak d42.svg Giurgiuleşti

Flag of Romania.png DN2B.svg → Galaţi

De M3 is een hoofdweg in Moldavië, die een noord-zuidroute door het midden en zuiden van het land vormt, en de hoofdstad Chişinău met de zuidelijke regio Gagaoezië verbindt. De weg loopt twee maal door Oekraïne, waar de weg als M15 genummerd is. De weg eindigt in Giurgiuleşti op de grens met Roemenië. De M3 is 180 kilometer lang. De eerste 50 kilometer vanaf Chişinău tot Cimişlia is uitgebouwd als een 2x2 snelweg, de enige van het land.

Routebeschrijving

De M3 begint in het centrum van de hoofdstad Chişinău, vanwaar men de M1 of M21 naar andere delen van het land kan gebruiken. De weg is buiten de bebouwde kom van Chişinău uitgebouwd als autosnelweg over 50 kilometer.[1][2] De weg kent uitsluitend ongelijkvloerse aansluitingen, telt 2x2 rijstroken met betonwegdek, maar heeft geen fysieke middenafscheiding, slechts een smalle verharde middenberm. Bij Cimişlia eindigt dit deel. De weg is zuidelijker minder belangrijk in uitstraling, en is van matige tot slechte kwaliteit en loopt door veel dorpen. Het landschap bestaat uit glooiend plattelandsgebied. Vervolgens loopt de weg bij Bolhrad kortstondig door Oekraïne, waar de weg als M15 is genummerd, de autoweg uit Odessa. Dit stukje is slechts 9 kilometer lang en kan via secundaire wegen ontweken worden. De weg heeft niet de uitstraling van een nationale hoofdweg.[3][4][5] Voor Reni volgt dan weer een kort stuk door Oekraïne, met een kleine grensovergang. Dit deel is circa 14 kilometer lang, en kan ook via secundaire wegen ontweken worden door binnen Moldavië te blijven. Men komt dan door Giurgiuleşti, de zuidelijkste plaats van het land. Tussen de Oekraïense en Roemeense grens zit amper 2 kilometer. Aan Roemeense zijde gaat de DN2B verder naar Galaţi.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de M3 een doorgaande route, deels onderdeel van de huidige Oekraïense M15, die op drie punten door Moldavië loopt. De grenzen van Moldavië verlopen grillig, waardoor de M3 nu deels in Oekraïne kwam te liggen. Deze trajecten zijn te omzeilen door slechte secundaire wegen door Moldavië te volgen.

Omstreeks 2006 was de snelweg van Sagaidac tot Cimişlia in aanleg. Het is onduidelijk of en wanneer dit stuk snelweg is opengesteld.

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië

M1 MD.svg M2 MD.svg M3 MD.svg M4 MD.svg M14 MD.svg M21 MD.svg