M3 (Pakistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M3 Pakistan.svg
Pakistan M3 map.png
M3
Begin Lahore
Einde Abdul Hakeem
Lengte 230 km
Route

Knooppuntsymbool.svg1 M2

Afslagsymbool.svg2 Sharaqpur

Afslagsymbool.svg3 Mangtanwala

Afslagsymbool.svg4 Jaranwala

Afslagsymbool.svg5 Samundri

Afslagsymbool.svg6 Rajana

Afslagsymbool.svg7 Pirmahal

Knooppuntsymbool.svg8 M4

De M3 is een motorway in Pakistan. De snelweg verbindt Lahore met de M4 nabij Abdul Hakeem over een lengte van 230 kilometer.

Routebeschrijving

De M3 begint aan de westkant van de grote stad Lahore op een trompetknooppunt met de M2 en verloopt dan in zuidwestelijke richting door de regio Punjab. De snelweg loopt parallel ten noorden van de rivier de Ravi, door een dichtbevolkt platteland. Afgezien van beginpunt Lahore liggen er geen andere grote steden op de route, de snelweg voert langs regiosteden als Samundri en Kamalia. De M3 eindigt ten noorden van Abdul Hakeem op een knooppunt met de M4, dit is een trompetknooppunt waarbij de M3-M4 van Lahore naar Multan de doorgaande verbinding vormt.

Geschiedenis

Het nummer M3 was oorspronkelijk toegekend aan de noordelijkste 53 kilometer van wat nu de M4 is tussen Pindi Bhattian en Faisalabad. Dit is later omgenummerd, daarna werd de M3 toegekend aan de geplande snelweg van Lahore naar Abdul Hakeem, die een afsnijding vormt van de route via de M2-M4 langs Faisalabad.

De bouw van de snelweg begon in december 2015. Op 28 mei 2018 werd de eerste 166 kilometer tussen Sharaqpur en Rajana geïnaugureerd, maar onduidelijk is of dit traject indertijd wel is opengesteld voor het verkeer, in die periode zijn meerdere projecten als verkiezingsstunt geopend die achteraf niet opengesteld bleken te zijn.[1][2][3] Het resterende deel van de snelweg is op 31 maart 2019 geopend.[4][5]

Referenties

Motorways in Pakistan

M1M2M3M4M5M6M7M8M9M10M11M14