M41 (Uzbekistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M41 RUS.svg
M41 UZ map.png
M41
Begin Sufion (TJ)
Einde Termez (AFG)
Lengte 195 km
Route

Flag of Tajikistan.svg RB02.svg

Centrum.svg Denau

Centrum.svg Kumkurgon

Centrum.svg Termez M39 RUS.svg

Flag of Afghanistan.png

De M41 is een hoofdweg in Uzbekistan, gelegen in het zuiden van het land. De weg verloopt vanaf de grens met Tadzjikistan bij Sufion tot aan Termez aan de grens met Afghanistan. De M41 is is 195 kilometer lang. Een kort stuk van 10 kilometer ligt tevens in de Ferganavallei in het oosten van Uzbekistan, niet ver van de stad Osh in Kyrgyzstan, maar heeft geen verkeersfunctie meer.

Routebeschrijving

De M41 begint bij Sufion, een klein dorpje op de grens met Tadzjikistan. De Tadzjikistaanse RB02 komt vanuit Dushanbe. De M41 voert zuidwaarts door een geïrrigeerde regio waar veel landbouw mogelijk is. Grote plaatsen liggen er echter niet op de route, enkel kleine plaatsjes als Denau en Kumkurgon. De M41 voert door vlak gebied en daalt over zijn hele reis van 700 naar 300 meter boven zeeniveau. In Termez eindigt de M41, evenals de M39 uit Samarkand. Er is een weg die naar Mazar-i-Sharif in Afghanistan leidt.

Geschiedenis

De M41 was oorspronkelijk een kronkelige route door het Pamirgebergte in het zuidoosten van de Sovjetunie. De weg verliep van Kara-Balta via Osh, Khorog en Dushanbe naar Termez. Deze route had amper doorgaand belang, met name door het bergachtige karakter in het oosten. Na 1991 kwam de M41 in drie landen te liggen, namelijk Kyrgyzstan, Uzbekistan en Tadzjikistan. Het overgrote deel van de route verloopt door Tadzjikistan en volgt een weinig logische route via het afgelegen oosten van dat land. De M41 kwam op twee plekken in Uzbekistan te liggen, een klein stukje ten noorden van de stad Osh in het oosten van Uzbekistan in de Ferganavallei, en een langer stuk in het zuiden van het land. Deze route is van belang voor verkeer tussen Dushanbe en Termez, en is daarmee wat belangrijker dan de rest van de route in Tadzjikistan.

De oorspronkelijke (blauw) en latere route (rood) van de M-41 rond de Fergana-vallei.

Het deel van de M41 door Khanabad in de Ferganavallei is geen functionele doorgaande weg meer. In het verleden was er een grenspost op de noordelijke grensovergang bij Khanabad, maar deze is in 2011 buiten gebruik gesteld. In dat jaar zijn de wegen aan beide grensovergangen naar Kyrgyzstan fysiek opgebroken zodat er geen verkeer meer mogelijk is. De Kyrygzstaanse EM-04, voorheen de M-41, verloopt sindsdien via Uzgen, een 50 kilometer lange omweg om niet meer door Uzbeeks territorium te verlopen.

Oorspronkelijk liep de M41 dood in Termez, de zuidelijkste stad van Uzbekistan. In 1982 opende de Afghanistan–Uzbekistan Friendship Bridge bij Termez voor het verkeer. Dit was de enige oeververbinding tussen beide landen. De brug werd in mei 1997 gesloten toen de Afghaanse Taliban de stad Mazar-i-Sharif innam, en ervoor zorgde dat de lokale rebellen zich moesten terugtrekken naar zuidelijk Uzbekistan. Op 9 december 2001 is de brug weer opengesteld. De brug is een vakwerkbrug, met een gedeeld dek voor wegverkeer en railverkeer. De spoorlijn wordt sinds 2010 naar Mazar-i-Sharif in Afghanistan verlengd.

Referenties


Hoofdwegen in Uzbekistan

M34 RUS.svg M37 RUS.svg M39 RUS.svg M41 RUS.svg

A373 RUS.svg A376 RUS.svg A377 RUS.svg A378 RUS.svg A379 RUS.svg A380 RUS.svg A381 RUS.svg