A2 (Noord-Macedonië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M4 (Macedonië))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A2-GR.png
A2 MK map.png
A2
Begin Uzem (BG)
Einde Radozhda (AL)
Lengte 306 km
Route

Flag of Bulgaria.svg BG 6.png

Centrum.svg Kriva Palanka

Centrum.svg Kumanovo


A1 MK.svg

Afslagsymbool.svg Kumanovo

Afslagsymbool.svg Romanovce

Afslagsymbool.svg Agino

Afslagsymbool.svg industrie

Knooppuntsymbool.svg A1 MK.svg → Veles


Tol.svg toll station

Afslagsymbool.svg Bunardzhik

Afslagsymbool.svg Ilinden

Afslagsymbool.svg Ilinden-West

Knooppuntsymbool.svg A4 MK.svg → Veles


A1 MK.svg A4 MK.svg Ring Skopje

Afslagsymbool.svg Arachinovo

Afslagsymbool.svg Stajkovici

Afslagsymbool.svg Skopje-North

Afslagsymbool.svg Mirkovci

Afslagsymbool.svg A4 MK.svg → Prishtinë

Afslagsymbool.svg Orman

Afslagsymbool.svg Volkovo

Afslagsymbool.svg Skopje-West


Afslagsymbool.svg Glumovo

Afslagsymbool.svg Zhelina

Afslagsymbool.svg Tetovo-oost

Afslagsymbool.svg Tetovo-zuid

Afslagsymbool.svg Bogovinje

Afslagsymbool.svg Radiovce

Afslagsymbool.svg Negotino

Afslagsymbool.svg Cegrane

Afslagsymbool.svg Gostivar

Centrum.svg Drugovo

Centrum.svg Ohrid A3 MK.svg → Bitola

Centrum.svg Struga

Flag of Albania.svg SH9 AL.svg → Tiranë

De A2 is een avtopat en hoofdweg in Noord-Macedonië. De weg vormt een oost-westroute door het noorden en westen van het land, vanaf de grens met Bulgarije via Kumanovo, Skopje, Tetovo en Ohrid naar de grens met Albanië. De A2 is 306 kilometer lang, waarvan 115 kilometer als autosnelweg (inclusief dubbelnummeringen). De bijnaam van deze snelweg is Moeder Teresa[1].

Routebeschrijving

De A2/A4 rond Skopje.
De A2 ten oosten van Skopje.

De A2 begint op de grens met Bulgarije bij Uzem. Aan Bulgaarse zijde gaat de I/6 verder naar Kyustendil, Pernik en Sofia. De weg voert westwaarts parallel aan de grens met Servië en is een redelijk snelle tweestrooks weg. De weg verloopt langs de noordzijde van Kumanovo, met een ongelijkvloerse kruising. Vanaf Kumanovo zuidwaarts is de A2 met de A1 dubbelgenummerd. Dit duurt zo'n 20 kilometer en dit traject is uitgevoerd als een autosnelweg met 2x2 rijstroken. Bij Ilinden slaat de A2 naar het westen af en gaat de A1 verder zuidwaarts naar Veles.

De weg loopt dan ten noorden van de luchthaven van Skopje langs naar het westen, waarna de aansluiting met de A4 volgt, de snelweg vanaf Petrovec in het zuidoosten naar Skopje en Pristina. Hierna vormt de A2 de noordelijke ringweg van Skopje, die de gehele stad aan de noordkant omzeilt. De rondweg bestaat uit zowel de A2 als A4. Aan de noordkant van de hoofdstad slaat de A4 af, die naar Pristina in Kosovo loopt. Aan de westkant van Skopje loopt de weg verder naar het westen, telt 2x2 rijstroken en vluchtstroken. De kantmarkering is geel. De snelweg loopt dan door een bergachtig gebied door een vallei, maar de bergen rondom reiken tot zo'n 1800 meter. Na zo'n 35 kilometer bereikt men Tetovo, een grotere stad, waar de A2 naar het zuiden afslaat. Ook hierna loopt de snelweg door een vlakke vallei en eindigt bij Gostivar, waarna de weg als gewone hoofdweg verder gaat.

Ten zuiden van Gostivar wordt het terrein veel bergachtiger en gaat de weg via een 1212 meter hoge bergpas naar het zuiden. Naar het westen ligt een nationaal park met de berg Korab op 2764 meter als hoogste punt. Naar het oosten liggen bijna even hoge bergen. Na Kicevo verspringt de weg een stukje naar het westen, maar loopt daarna verder naar het zuiden, door een mooi bebost berggebied naar het stadje Ohrid. Bij Ohrid volgt de kruising met de A3, de hoofdweg naar Bitola en Veles. De weg loopt hier met een boog om het schitterende meer heen, waarna men een belangrijke grensovergang met Albanië bereikt. Vanaf hier gaat de SH 9 in Albanië verder naar Tiranë.

Geschiedenis

Het oostelijk deel van de weg tussen Kumanovo en Kriva Palanka was het eerste deel van de A2 dat opgewaardeerd werd. In de jaren '80 is het deel dichter bij Kumanovo uitgebouwd als een enkelbaans autoweg over een nieuw tracé, dat eind jaren '80 oostwaarts werd verlengd tot Rankovtse.

De A2 is tussen Skopje en Tetovo circa eind jaren '90 aangelegd als 2x2 snelweg zonder vluchtstroken. Ook is in de jaren '90 de tolweg van Tetovo tot Gostivar aangelegd, dit is gerealiseerd door de bestaande weg te verdubbelen. Ook is toen de enkelbaans bypass van Gostivar aangelegd. Circa 2003 werd de bypass van Tetovo als autosnelweg geopend door de bestaande weg uit te breiden tot autosnelweg. In 2010 werd de bypass van Skopje opengesteld, waardoor doorgaand verkeer niet meer door de stad hoeft. De A2 is in 2012 gecreëerd door de M2 en M4 samen te voegen tot één route.

Toekomst

In 2016 is begonnen om de weg tussen Kichevo en Ohrid over een afstand van 51 kilometer uit te bouwen tot autosnelweg, deels bestaande uit een verdubbeling van de bestaande weg, en deels een nieuw tracé. Het project omvat meerdere viaducten, met name dichter bij Kichevo, en een circa 1,9 kilometer lange dubbelbuizige tunnel. Dit project wordt door een Chinees bouwbedrijf uitgevoerd. Op 19 november werd de tunneldoorslag gevestigd van de 2 kilometer lange tunnel ten zuiden van Kichevo.[2] Vermoedelijk wordt dit stuk snelweg medio 2021 geopend.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks zo'n 2.000 tot 3.000 voertuigen tussen de Bulgaarse grens en Kumanovo en zo'n 15.000 voertuigen tussen Kumanovo en Skopje. Ten westen van Skopje reden zo'n 12.000 voertuigen tot Tetovo en 10.000 voertuigen tot Gostivar. Van Gostivar tot Ohrid reden circa 2.500 voertuigen en minder dan 1.000 voertuigen bij de Albanese grens.

Referenties

Snelwegen en hoofdwegen in Noord-Macedonië

A1 MK.svgA2 MK.svgA3 MK.svgA4 MK.svg