M4 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M4 MD.svg
Moldova M4 map.png
M4
Begin Tiraspol
Einde Rîbnița
Lengte 123 km
Route

Centrum.svg Tiraspol

Knooppuntsymbool.svg M5 MD.svg → Chişinău / Odessa

Centrum.svg Grigoriopol

Junction.svg M1 MD.svg → Chişinău / Kirovohrad

Centrum.svg Dubăsari

Centrum.svg Rîbnița

De M4 is een hoofdweg in Moldavië, die de hoofdas vormt door de eenzijdig onafhankelijk verklaarde republiek Transnistrië. De weg verloopt vanaf de hoofdstad Tiraspol langs de oever van de Dniester naar Rîbnița. De weg is 123 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M4 begint in Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië. De weg is een driestrooks hoofdweg en kruist de M5 ten noorden van de stad met een klaverblad. De driestrooksweg loopt hierna parallel aan de grens met Oekraïne naar het noordwesten en is na Mălăeşti een enkelbaans 2-strooks weg. Het landschap is vooral landelijk in karakter, met weilanden en dorpjes. De weg loopt deels direct langs de rivier de Dniester. Er is een rondweg rond Grigoriopol beschikbaar, waarna men bij Dubăsari de M1 kruist, de weg vanaf Chişinău naar Kropyvnytskyi in Oekraïne. De M4 verloopt dan door vlak gebied langs de Dniester naar het noorden en is van matige kwaliteit. De grootste plaats op de route is eindpunt Rîbnița, waar men de R13 kruist, de weg naar Bălţi. De M4 eindigt hier formeel, maar verliep in het verleden verder noordwaarts langs de Dniester tot de grens met Oekraïne bij Hrustovaya.

Geschiedenis

Het klaverblad met de rondweg van Tiraspol is al voor 1984 aangelegd ten tijde van de Sovjetunie. De rondweg van Grigoriopol is midden jaren '80 aangelegd. Sinds die tijd zijn er geen echte upgrades aan de M4 meer uitgevoerd.

De M4 verliep oorspronkelijk van Tiraspol naar de grens met Oekraïne bij Hrustovaya en was 178 kilometer lang. Bij een hernummering van 2016 is de M4 ingekort tot de stad Rîbnița.[1] Deze hernummering is doorgevoerd door de regering van Moldavië terwijl de weg onder controle staat van de regering van Transnistrië. Onduidelijk is of het nummer überhaupt ergens staat aangegeven.

Referenties

Hoofdwegen in Moldavië

M1 MD.svg M2 MD.svg M3 MD.svg M3.1 MD.svg M4 MD.svg M5 MD.svg