M4 (Moldavië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M4 MD.svg
Moldova M4 map.png
M4
Begin Tiraspol
Einde Hristovaia
Lengte 178 km
Route

Centrum.svg Tiraspol

Knooppuntsymbool.svg M5 MD.svg → Chişinău / Odessa

Centrum.svg Grigoriopol

Junction.svg M1 MD.svg → Chişinău / Kirovohrad

Centrum.svg Dubăsari

Centrum.svg Râbniţa

Centrum.svg Cammenca

Flag of Ukraine.svg T0225 → Pishchanka

De M4 is een hoofdweg in Moldavië, die de hoofdas vormt door de eenzijdig onafhankelijk verklaarde republiek Transnistrië. De weg verloopt vanaf de hoofdstad Tiraspol langs de oever van de Dniestr naar het noorden en verloopt geheel over grondgebied dat door Transnistrië gecontroleerd wordt. De weg is 178 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M4 begint in Tiraspol, de hoofdstad van Transnistrië. De weg is een driestrooks hoofdweg, en kruist de M5 ten noorden van de stad met een klaverblad. De driestrooksweg loopt hierna parallel aan de grens met Oekraïne naar het noordwesten, en is na Mălăeşti een enkelbaans 2-strooks weg. Het landschap is vooral plattelands in aard, met weilanden en dorpjes. De weg loopt deels direct langs de rivier de Dniestr. Er is een rondweg rond Grigoriopol beschikbaar, waarna men bij Dubăsari de M1 kruist, de weg vanaf Chişinău naar Kirovohrad in Oekraïne. De M4 loopt dan door vlak gebied langs de Dniestr naar het noorden en is van matige kwaliteit. De grootste plaats op de route is Râbniţa, waar men de R13 kruist, de weg naar Bălţi. De M4 loopt daarna opnieuw langs de brede rivier de Dniestr, en loopt door een continue aaneenschakeling van aan elkaar gegroeide dorpen. Dit duurt tot aan de grens met Oekraïne, waarna een Oekraïense territoriale weg verder gaat naar Pishchanka.

Geschiedenis

Het klaverblad met de rondweg van Tiraspol is al voor 1984 aangelegd ten tijde van de Sovjetunie. De rondweg van Grigoriopol is midden jaren '80 aangelegd. Sinds die tijd zijn er geen echte upgrades aan de M4 meer uitgevoerd.

Referenties


Hoofdwegen in Moldavië

M1 MD.svg M2 MD.svg M3 MD.svg M3.1 MD.svg M4 MD.svg M5 MD.svg