Western Motorway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M4 (New South Wales))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M4
Begin Lapstone
Einde Sydney
Lengte 50 km
Route

Great Western Highway

Lapstone

Leonay

Mulgoa

Campbelltown

Liverpool

St. Clair

WestLink

Rooty Hill

Blacktown

Prospect Highway

Smithfield

South Wentworthville

Merrylands

Parramatta

Windsor

Silverwater Road

Homebush Bay

Hurstville

Concord

Parramatta Road

Dobroyd Parade

Western Harbour Tunnel

M8 Tunnel

De Western Motorway of M4 is een motorway in de agglomeratie Sydney, New South Wales, Australië. De autosnelweg vormt een oost-westverbinding tussen Lapstone in het uiterste westen van het stedelijk gebied, en de WestConnex tunnel in Sydney. De autosnelweg is een voortzetting van de Great Western Highway en is 50 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Western Motorway bij Parramatta.
Het Light Horse Interchange tussen de WestLink en de Western Motorway.

De Western Motorway begint in Lapstone, één van de meest westelijke voorsteden van Sydney. Hier gaat de 2x2 Great Western Highway over in de Western Motorway, en steekt dan de rivier de Nepean over. Vanaf Penrith verbreed de snelweg naar 2x3 rijstroken en voert door een halfbebouwd gebied, met nog enige weilanden. Na een kilometer of 20 volgt het grote knooppunt met de WestLink, de westelijke ringweg van Sydney. De 2x3-snelweg loopt dan dieper het stedelijk gebied in, en passeert langs Parramatta, een belangrijk subcentrum in de agglomeratie Sydney. Vanaf hier zijn 2x4 rijstroken beschikbaar. De M4 voert vervolgens het tunnelsysteem van WestConnex in, een ondergronds snelwegsysteem in het westen van Sydney. Hier sluit de M4 aan op de Western Harbour Tunnel en gaat uiteindelijk over in de M8 die naar de luchthaven en de South Western Motorway leidt.

Geschiedenis

De autosnelweg is vanaf eind jaren '60 aangelegd, destijds genummerd als de F4 - Western Freeway. De snelweg was in 1985 grotendeels voltooid, behalve een kort stuk tussen Prospect en Mays Hill, ten westen van Parramatta. In 1989 begon de aanleg van deze ontbrekende schakel, welke in 1993 voltooid werd. De snelweg was oorspronkelijk een 2x2-snelweg, maar is tussen 1998 en 2000 grotendeels verbreed naar 2x3 rijstroken, met uitzondering van het meest westelijke en meest oostelijke deel.

Midden jaren 50 was het gepland om de snelweg in het centrum te laten beginnen, en is er land vrijgehouden om de snelweg aan te leggen. Uiteindelijk is dit land in 1977 door de overheid aan ontwikkelaars verkocht. Op 16 februari 2010 is de Western Motorway tolvrij geworden.

Sinds 2013 is de Western Motorway een onderdeel van de M4. Voor 2013 was de snelweg onderdeel van de Metroad 4 (ook M4).

Tussen 2017 en 2019 is een klein stuk tussen de Westlink en Roper Road in Mount Druidd van 2x3 naar 2x4 rijstroken verbreed over een lengte van 4 kilometer.[1]

WestConnex

De Western Motorway is middels het megaproject WestConnex significant uitgebreid. Tussen begin 2015 en midden 2017 is de eerste 7 kilometer tussen Parramatta en Strathfield naar 2x4 rijstroken verbreed, de extra rijstroken waren op 6 juli 2017 opengesteld tussen Parramatta en Homebush.[2] Tevens is de eerste 3,5 kilometer tunnel aangelegd, waarna tussen 2018 en 2023 de M4 South aangelegd is, een 8,5 kilometer lange tunnel met 2x3 rijstroken tot aan de luchthaven van Sydney. Via de Airport Link sluit de M4 dan aan op de South Western Motorway (M5). De eerste 5,5 kilometer van de tunnel tussen Homebush en Haberfield is op 12 juli 2019 geopend.[3] Op 20 januari 2023 opende 7,5 kilometer tunnelverbinding tot aaan de M8,[4] waarmee het project WestConnex grotendeels voltooid was.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 89.000 voertuigen bij Homebush, aan het oostelijk einde van de snelweg, stijgend naar 120.000 voertuigen in Parramatta en 80.000 voertuigen ten westen van de M7. Dit daalt naar 55.000 voertuigen bij het westelijk einde van de snelweg.[5] Dagelijks rijden 80.000 voertuigen over Parramatta Road, een stadsweg door de woonwijken.

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway