M4 (Syrië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M4
Begin Al-Yarubia
Einde Latakia
Lengte 667 km
Route

Highway 1

Al Yarubiyah

Al Qamishli

Manbij

Al Bab

Aleppo


M5

Saraqib-North

Saraqib-West

Arihah

Urum al-Joz

Mhambel

Jisr Ash-Shughur

Alshatouria

Al-Najeya

Kafriyah

Al-Bahlouliyah

M1

De M4 is een hoofdweg en motorway in Syrië. De weg vormt een lange oost-westroute door het noorden van het land, vanaf de grens met Irak bij Al-Yarubia via Aleppo naar de Latakhia aan de Middellandse Zee. Het grootste deel van de route is een enkelbaans weg voor doorgaand verkeer in het noordoosten van Syrië. Alleen het deel van Aleppo naar Latakhia is een snelweg, waarbij het eerste deel tussen Aleppo en Saraqib met de M5 is dubbelgenummerd. Het snelwegdeel dat alleen als M4 is genummerd is 111 kilometer lang. De totale route is 667 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M4 begint op de grens met Irak bij Al-Yarubia, waar aan Iraakse zijde de Highway 1 naar Mosul gaat. De M4 voert door het noorden van Syrië, dat erg droog, maar nog net geen woestijn is, met voornamelijk droge vormen van landbouw. De omgeving is vlak, doorsneden door een tweetal grotere rivieren, waaronder de Eufraat. De M4 vervangt diverse andere wegen en is ingericht op doorgaand verkeer, zo zijn er nagenoeg geen bebouwde kommen op de bijna 500 kilometer tussen de Iraakse grens en Aleppo. De weg is enkelbaans en breed, maar niet voorzien van ongelijkvloerse kruisingen.

Vanaf Aleppo tot Saraqib is de weg een snelweg, echter de eerste 45 kilometer met de M5 dubbelgenummerd. Vanaf Saraqib is de M4 een individuele snelweg en voert westwaarts, waarbij de landbouwvlakten overgaan in het kustgebergte, dat ter plekke niet bijzonder hoog is. Het eerste deel vanaf Saraqib is substandaard, verder door de bergen is de weg een stuk moderner. Vanwege de hoogteverschillen zitten er soms stevige bochten in de snelweg, die 2x2 rijstroken telt. De snelweg voert zuidwestwaarts naar de Middellandse Zee, en eindigt vlak voor Latakhia op de M1.

Geschiedenis

Het deel tussen de Iraakse grens en Aleppo is waarschijnlijk in de jaren 80 of 90 aangelegd als snelle oost-westroute door het noorden van Syrië, maar is waarschijnlijk vanwege de lage verkeersintensiteiten niet als een snelweg aangelegd.

Het deel tussen Saraqib en Arihah is een 2x2 weg, maar heeft enkele gelijkvloerse kruisingen. Dit traject is nog niet opgewaardeerd. Westelijker is de snelweg over een nieuw tracé aangelegd, de werkzaamheden hiervoor begonnen omstreeks 2003. De werkzaamheden zijn erg traag verlopen, pas omstreeks 2009 is het eerste deel tussen Arihah en Jisr Ash-Shughar in gebruik genomen. Het westelijke deel verder tot Latakhia was in 2010 nog in aanleg, onduidelijk is of dit deel al in gebruik is genomen. De aanleg van dit stuk begon ook omstreeks 2003 en omvat een aantal dalbruggen.

Toekomst

Het is niet bekend wanneer het snelwegdeel tussen Jisr Ash-Shughar en Latakhia in gebruik genomen zal worden. Delen van de snelweg zijn na 8 jaar bouwtijd nog altijd niet opengesteld.

Referenties


Motorways in Syrië

M1M4M5