M4 (Belarus)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M4 (Wit-Rusland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M4
Begin Minsk
Einde Mogilev
Lengte 182 km
Route

MKAD → Ring Minsk

Minsk-Shabany

Sosny

→ Brest / Orsha

→ Babruysk / Gomel

Abcak

Smilavichy

Chervyen

Yuravichi

Chirvonaya Polyana

Poplavy

Berazino-West

Berazino

Klichaw

Pagost

Vasilevshchina

Karytnitsa

Zabolotye

Sekerka

Byalynichy-West

Byalynichy-East

Svetilovichi

Vyshov

Mogilev Airport

Sumarokovo

Mogilev Ring Road

Mogilev

De M4 is een hoofdweg (Магистраль) en dubbelbaans autoweg in Belarus. De weg vormt een oost-westverbinding in het midden van het land, vanaf de MKAD in Minsk tot aan Mogilev over 182 kilometer. De gehele route telt minimaal 2x2 rijstroken, maar de weg heeft niet overal het karakter van een autosnelweg.

Routebeschrijving

De M4 begint aan de zuidoostkant van de hoofdstad Minsk aan een knooppunt met de MKAD, de ringweg van Minsk. De snelweg telt 2x3 rijstroken en loopt naar het zuidoosten, door een grote flatwijk. Circa 10 kilometer buiten Minsk kruist men de M1, de doorgaande autosnelweg van Brest naar Orsha en Moskva. Nog geen 2 kilometer verder slaat de M5 af als autosnelweg richting Gomel. De M4 loopt dan met 2x2 rijstroken oostwaarts door een open gebied, oostelijker bestaat het landschap afwisselend uit velden en bossen. Er liggen maar een paar kleine plaatsjes op de route. De weg heeft voortdurend 2x2 rijstroken maar veel secundaire kruispunten zijn gelijkvloers. Alle grotere kruisingen zijn ongelijkvloers. Men verruilt hiet het Voblast Minskaya voor het Voblast Mahilyow. De weg loopt amper door bebouwd gebied en kruist wat regionale wegen. Vlak voor de stad Mogilev kruist men de ringweg waarna de M4 de westelijke invalsweg van Mogilev vormt en een stadsweg wordt.

Geschiedenis

Het oudste deel met 2x2 rijstroken ligt dicht bij Minsk, omstreeks 1986-1988 is een 12 kilometer lang traject met 2x2 rijstroken aangelegd tot aan Smilavichy. Dit is begin jaren '90 ongeveer 8 kilometer verder verlengd tot Volevachi. In de periode 2003-2006 is de snelweg nog 21 kilometer verder oostwaarts verlengd tot Chervyen door de bestaande weg naar 2x2 rijstroken te verbreden. Bij Mogilev is tussen 2009 en 2011 een nieuw snelwegdeel gebouwd ten westen van de stad, wat ten zuiden van de bestaande M4 kwam te lopen. Het nieuwe snelwegdeel was circa 18 kilometer lang.

Vervolgens is het resterende deel van de M4 tussen Chervyen en ten westen van Mogilev integraal naar 2x2 rijstroken verbreed, in fases veelal van west naar oost, wat omstreeks 2013-2014 voltooid was. Daarmee had de gehele M4 tot Mogilev 2x2 rijstroken en is gedeeltelijk snelwegachtig.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 49.200 voertuigen ten zuiden van Minsk tussen de MKAD en de M1, wat vervolgens na de splitsing met de M5 daalt naar 10.700 voertuigen. Het rustigste punt ligt halverwege Minsk en Mogilev op 5.300 voertuigen, iets stijgend naar 8.800 voertuigen vlak bij Mogilev.[1]

Referenties

Autowegen in Belarus