M5 (Armenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M5 ARM.png
M5 Armenia map.png
M5
Begin Yerevan
Einde Bagaran
Lengte 82 km
Route

Centrum.svg Yerevan

Knooppuntsymbool.svg M1 ARM.png M2 ARM.png

Afslagsymbool.svg Yerevan-West

Centrum.svg Parakar

Afslagsymbool.svg Vagharshapat-East

Afslagsymbool.svg Vagharshapat-North M3 ARM.png

Afslagsymbool.svg Vagharshapat-West

Afslagsymbool.svg Arshaluys

Afslagsymbool.svg Aknalich

Centrum.svg Armavir

Centrum.svg Bagaran

De M5 (Armeens: Մ5) is een hoofdweg in Armenië. De weg vormt een oost-westroute door het westen van het land, vanaf de hoofdstad Yerevan via Vagharshapat en Armavir naar Bagaran bij de grens met Turkije. De route rond Vagharshapat is over korte afstand snelwegachtig uitgebouwd. De M5 is in totaal 82 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M5 begint bij het centrum van de hoofdstad Yerevan als een zesstrooks stadsweg. De weg voert in westelijke richting en kruist de M1 en M2 met een klaverblad. Iets verderop is nog een ongelijkvloerse kruising, waarna een aantal kruispunten volgen. De weg telt wel doorlopend 4 rijstroken. Rond Vagharshapat (Echmiadzin) liggen ongelijkvloerse aansluitingen en kruist men de M3. Tussen Vagharshapat en Armavir is de M5 ook met 4 rijstroken uitgevoerd, maar niet ongelijkvloers. In Armavir slaat de M5 af en loopt zuidwestwaarts door de kale vlakten en bereikt dan het dorp Bagaran, aan de grens met Turkije. Er is geen grensovergang.

Geschiedenis

De snelwegdelen van de M5 rond Vagharshapat zijn ten tijde van de Sovjetunie aangelegd. Het deel tussen Yerevan en Armavir is hiermee volledig meerstrooks uitgevoerd. Tussen Vagharshapat en Armavir is in de jaren '70 een kerncentrale aangelegd, de enige van Armenië.

Referenties


Autosnelwegen en hoofdwegen in Armenië

M1 ARM.pngM2 ARM.pngM3 ARM.pngM4 ARM.pngM5 ARM.pngM6 ARM.pngM7 ARM.pngM8 ARM.pngM9 ARM.pngM10 ARM.pngM11 ARM.pngM12 ARM.pngM13 ARM.pngM14 ARM.pngM15 ARM.pngM16 ARM.pngM17 ARM.png