M5 (Armenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M5
Begin Yerevan
Einde Bagaran
Lengte 82 km
Route

Yerevan

Yerevan-West

Parakar

Vagharshapat-East

Vagharshapat-North

Vagharshapat-West

Arshaluys

Aknalich

Armavir

Bagaran

De M5 (Armeens: Մ5) is een hoofdweg in Armenië. De weg vormt een oost-westroute door het westen van het land, vanaf de hoofdstad Yerevan via Vagharshapat en Armavir naar Bagaran bij de grens met Turkije. De route rond Vagharshapat is over korte afstand snelwegachtig uitgebouwd. De M5 is in totaal 82 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M5 begint bij het centrum van de hoofdstad Yerevan als een zesstrooks stadsweg. De weg voert in westelijke richting en kruist de M1 en M2 met een klaverblad. Iets verderop is nog een ongelijkvloerse kruising, waarna een aantal kruispunten volgen. De weg telt wel doorlopend 4 rijstroken. Rond Vagharshapat (Echmiadzin) liggen ongelijkvloerse aansluitingen en kruist men de M3. Tussen Vagharshapat en Armavir is de M5 ook met 4 rijstroken uitgevoerd, maar niet ongelijkvloers. In Armavir slaat de M5 af en loopt zuidwestwaarts door de kale vlakten en bereikt dan het dorp Bagaran, aan de grens met Turkije. Er is geen grensovergang.

Geschiedenis

De snelwegdelen van de M5 rond Vagharshapat zijn ten tijde van de Sovjetunie aangelegd. Het deel tussen Yerevan en Armavir is hiermee volledig meerstrooks uitgevoerd. Tussen Vagharshapat en Armavir is in de jaren '70 een kerncentrale aangelegd, de enige van Armenië.

Referenties


Autosnelwegen en hoofdwegen in Armenië