M5 (Federatie Bosnië-Herzegovina)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M 5
Begin Bihać
Einde Sarajevo
Lengte 294 km
Route

Bihać

Ripač

Bosanski Petrovac

Ključ

2x Entiteitengrens

Jajce

Donji Vakuf

Komar

Travnik

Zenica

Visoko

Sarajevo

Entiteitengrens

Entiteitengrens

Prača

Entiteitengrens

De M 5 is een magistralni put in de entiteit Federatie Bosnië-Herzegovina in Bosnië-Herzegovina. De weg vormt een lange oost-westroute door het midden van het land, vanaf de grens met Kroatië bij Bihać via Donji Vakuf, Zenica naar Sarajevo. Sinds de hernummeringen van de Republika Srpska van 31 oktober 2019 bestaat de M5 nu uit meerdere delen.

Routebeschrijving

De M5 begint ten westen van de stad Bihać, de belangrijkste stad in westelijk Bosnië, op de grens met Kroatië. Aan Kroatische zijde gaat de D217 verder naar de Karlovac of Split, en vlakbij liggen ook de beroemde Plitvicemeren. De weg is redelijk breed en gemoderniseerd, en voert door de 60.000 inwoners tellende stad Bihać. In Bihać begint ook de M14. De weg voert in zuidoostelijke richting door een breed dal, omringd door dichte bossen. Dit gebied is erg dunbevolkt, en men kruist ook weinig zijwegen, waarvan de belangrijkte de M11 is. Na zo'n 50 kilometer bereikt men Bosanski Petrovac, waar de M14.2 afslaat richting Knin in Kroatië. Landschappelijk gezien is het een erg mooie route met weidse uitzichten over de omringende bergen die tot 1.600 meter hoog zijn. De M5 loopt over een hooggelegen dal, waarna deze daalt van 750 meter naar zo'n 350 meter boven zeeniveau. Er liggen weinig grotere plaatsen op de 100 kilometer naar Jajce. Bij Ključ volgt een onderbreking van de M5 omdat de volgende 50 kilometer door de entiteit Srpska lopen en daar wegnummer M112 heeft.

Tussen Jajce en Donji Vakuf verloopt de M5 samen met de M16, de weg vanaf Banja Luka. De M5 loopt door een spectaculair dal met hoge bergen rondom. In Donji Vakuf slaat de weg in oostelijke richting af en gaat over de 927 meter hoge bergpas Komar. De weg loopt dan een kilometer of 70 oostwaarts en loopt ten zuiden van de stad Zenica langs. Hierna volgt een gemeenschappelijk deel met de M17 naar de hoofdstad Sarajevo, die zo'n 60 kilometer naar het zuidoosten ligt. Ook dit deel is bergachtig, met een redelijk breed dal waar de M5 doorheen loopt. In de grote stad Sarajevo slaat de M5 oostwaarts af en loopt dwars door Sarajevo, waarna de weg een paar kilometer buiten de stad op de entiteitengrens overgaat in de M114 in oostelijke richting.

Tenslotte is er nog een stuk M5 nabij Prača in het dal van de gelijknamige rivier. Ten oosten van de R448 is de M5 is niet de hoofdroute voor oost-westverkeer en is zelfs deels onverhard. Doordat de weg tussen Hrenovica en Mesići gelegen is op het tracé van een oude spoorlijn is deze erg bochtig en smal. Als alternatief kan men de R448 of R448a gebruiken. De M5 loopt hier dan weer over in de M508 in oostelijke richting.

Geschiedenis

De delen van de M5 in Srpska zijn op 31 oktober 2019 hernummerd.

De M5 was altijd een lange route door Bosnië-Herzegovina maar is niet overal goed uitgebouwd geweest. Het deel Visoko-Sarajevo is op 30 mei 2007 officieel hernummerd in A1 met het oog op de aanleg van de snelweg[1].

Op 15 februari 2017 zakte op het onverharde deel van de M5 een vrachtwagen door een houten brug over de Prača. Sindsdien is de M5 tussen Hrenovica en Mesići lastiger begaanbaar en zal voor onbepaalde tijd deels gestremd blijven. Het is onbekend wanneer en op welke wijze de verbinding weer volledig hersteld zal worden. Vooralsnog is er een tijdelijke oplossing door een dam te maken in de rivier, de weg is derhalve enkel begaanbaar bij laag water.

Toekomst

Het gemeenschappelijke deel met de M17 tussen Zenica en Sarajevo wordt langzamerhand vervangen door de Autoput A1, de eerste langere snelweg van het land. In 2013 moet de A1 tussen Sarajevo en Zenica voltooid zijn over 63 kilometer.

Tevens is de M5 een mogelijke optie voor de bouw van de A2. Er zijn twee alternatieven, een directe route vanaf Sarajevo naar Bihać of een noordelijkere route over Banja Luka. Een definitief tracé is nog niet vastgesteld.

In november 2015 werd bekend gemaakt dat het deel tussen Donji Vakuf en de M17 hoog op de nominatie staat om binnen enkele jaren als brza cesta uitgebouwd te worden. Een defintieve datum voor het begin van de werkzaamheden is er nog niet.[2] Het project zou rond de 280 miljoen Euro gaan kosten.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 3.100 voertuigen ter hoogte van de Kroatische grens, stijgend naar 10.000 in Bihać en 3.500 voertuigen ten oosten van Bihać. 2.100 tot 3.000 voertuigen rijden door het westen van Bosnië-Herzegovina dat onderdeel is van de Republika Srpska. Tussen Jajce en Donji Vakuf rijden 3.100 voertuigen, stijgend naar 14.800 voertuigen in Travnik en 12.700 voertuigen ten westen van Zenica. Ten oosten van Sarajevo rijden 7.100 voertuigen, dalend naar 200 bij Prača. [3]

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in de Federatie Bosnië-Herzegovina

BC1

Hoofdwegen in de Republika Srpska

- - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - -