M5 (Malawi)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M5
Begin Mzuzu
Einde Balaka
Lengte 485 km
Route

Mzuzu

Nkhata Bay

Chintheche

Liwaladzi

Nkhotakota

Chipoka

Balaka

De M5 is een main road in Malawi. De weg vormt een noord-zuidroute door het centrale deel van het land, de weg begint en eindigt op de M1 en verloopt een groot stuk over de oever van het Lake Malawi. De M5 voert van Mzuzu naar Balaka en is 485 kilometer lang. Het is daarmee de één na langste weg van het land.

Routebeschrijving

De M5 begint in de stad Mzuzu op een rotonde met de M1. Mzuzu is ook de grootste stad op de route en ligt op bijna 1.300 meter hoogte. De M5 voert in eerste instantie oostwaarts en voert over heuvelruggen, daarbij afdalend naar 600 meter hoogte bij Timbiri en daarna 500 meter hoogte bij Nkhata Bay, een kleine plaats aan het Lake Malawi. De M5 voert vanaf hier zuidwaarts, over de oever van het immense meer.

De M5 voert door vele dorpen aan de oever van het meer. Naar het westen liggen soms wat hogere bergen, die bebost zijn. De M5 zelf voert veelal door gecultiveerd gebied. Vanwege de ligging op de oever van het meer kent dit deel van de M5 geen serieuze hoogteverschillen. De weg voert niet overal ook dicht langs het meer, soms zit er meer dan 10 kilometer tussen en verloopt de M5 dichter langs de voet van de bergen. De M5 is doorgaand een verharde weg langs het meer.

Ten zuiden van het Lake Malawi volgt de M5 een brede vallei zuidwaarts, dat veel dorpen en verspreide bebouwing kent, maar geen grotere plaatsen. De M5 is ook hier doorgaand geasfalteerd. De M5 mondt ten westen van Balaka weer op de M1 uit.

Geschiedenis

De M5 is van oudsher niet een belangrijke doorgaande weg, in de Britse koloniale tijd werd deze route niet ontwikkeld, het was een serie zandwegen langs het meer. De M1 door het westen van Malawi was in die tijd de enige doorgaande noord-zuidroute.[1][2]

De weg is vooral tijdens de periode na 1971 ontwikkeld als onderdeel van de Agricultural Development and Marketing Corporation, dat door dictator Hastings Banda werd opgericht om van Malawi een zelfvoorzienende staat te maken. Een groot onderdeel hiervan was de bouw van verharde wegen voor het transport van landbouwproducten binnen Malawi. De M5 speelde hier in een belangrijke rol, als route door agrarisch gebied en vooral ook een route die de vele vissersdorpen aan het Lake Malawi met de markten elders in het land verbond. De weg is grotendeels in de jaren '70-80 aangelegd als verharde weg. Diverse bruggen uit de jaren '70 zijn te smal aangelegd en diverse bruggen zijn in 2002-2003 beschadigd door overstromingen. Deze zijn na 2005 hersteld met Japanse steun.[3]

De weg verkeerde in slechte staat, tussen 2013 en 2018 is het 47 kilometer lange noordelijkste deel tussen Mzuzu en Nkhata Bay gerenoveerd en gemoderniseerd.[4][5] Vanaf 2022 zijn grote delen van de M5 geasfalteerd.[6] Dit startte met 160 kilometer tussen Salima en Dwangwa.

Referenties

Main roads in Malawi

M1M2M3M4M5M6M7M8M9M10M11M12M14M16M18M20M22M24M26