M05 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M5 (Oekraïne))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M5 UA.svg
UA M5 map.png
M05
Begin Kiev
Einde Odessa
Lengte 453 km
Route

Knooppuntsymbool.svg T-10-27 ring Kiev → L'viv / Kharkov

Afslagsymbool.svg Khotiv

Afslagsymbool.svg Yurivka-noord

Afslagsymbool.svg Yurivka-zuid

Afslagsymbool.svg Zaitsiv

Afslagsymbool.svg Ivankiv

Afslagsymbool.svg Hlevaka

Afslagsymbool.svg Kalyvnika

Knooppuntsymbool.svg Vasyl'kiv

Afslagsymbool.svg Mytnytsia

Afslagsymbool.svg Kodaky

Afslagsymbool.svg Ksaverivka

Afslagsymbool.svg Hrebinky

Afslagsymbool.svg Bila Tserkva-noord

Afslagsymbool.svg Bila Tserkva-oost

Afslagsymbool.svg Bila Tserkva-zuid

Afslagsymbool.svg Chupyra

Afslagsymbool.svg Hostra Mohyla

Afslagsymbool.svg Stavysche

Knooppuntsymbool.svg Vynarivka

Afslagsymbool.svg Snizhky

Afslagsymbool.svg Yurkivka

Afslagsymbool.svg Zhashkiv

Afslagsymbool.svg Buzivka

Afslagsymbool.svg Nesterivka

Afslagsymbool.svg Man'kivka

Afslagsymbool.svg Krasnopilka

Afslagsymbool.svg Uman'-noord

Afslagsymbool.svg Uman'-oost

Knooppuntsymbool.svg Uman'-zuid M12 UA.svg → Vinnitsa / Kirovograd

Afslagsymbool.svg Sharyn

Afslagsymbool.svg Ladyzhynka

Afslagsymbool.svg Velyki Troiany

Afslagsymbool.svg Hrushka

Afslagsymbool.svg Ul'ianovka

Afslagsymbool.svg Danylova Balka

Afslagsymbool.svg Dubynove

Afslagsymbool.svg Kuriachi Lozy

Afslagsymbool.svg Mazurove

Afslagsymbool.svg Kryve Ozero-noord

Knooppuntsymbool.svg Kryve Ozero-west

Afslagsymbool.svg Kryve Ozero-zuid

Afslagsymbool.svg Liubashikva

Knooppuntsymbool.svg M13 UA.svg → Kirovograd / Chişinău

Afslagsymbool.svg Troitske-noord

Afslagsymbool.svg Troitske-zuid

Afslagsymbool.svg Novohryhorivka

Afslagsymbool.svg Viktorivka

Afslagsymbool.svg Odai

Afslagsymbool.svg Shyriaeve

Afslagsymbool.svg Stari Maiaky

Afslagsymbool.svg Zhovten

Afslagsymbool.svg Chervonoznamianka

Afslagsymbool.svg Radisne

Afslagsymbool.svg Baranove

Afslagsymbool.svg Schorsove

Afslagsymbool.svg Yeremiivka

Afslagsymbool.svg Khomynka

Afslagsymbool.svg Bolharka

Afslagsymbool.svg Altestove

Afslagsymbool.svg Dachne

Afslagsymbool.svg Velyka Balka

Afslagsymbool.svg Nerubais'ke

Knooppuntsymbool.svg bypass Odessa → Nikolayev / Galaţi

Afslagsymbool.svg Odessa-noord

Afslagsymbool.svg Odessa-Malynivs'kyi

Afslagsymbool.svg Odessa-centrum

De Avtomagistral M05 of Avtoshljah M05 (Oekraïens: Автомагістраль М 05 of Автошлях М 05) is een hoofdweg met 2x2 rijstroken in Oekraïne. De weg verbindt de hoofdstad Kiev met de havenstad Odessa in het zuiden van het land over 453 kilometer.

Routebeschrijving

De weg begint aan de zuidwestzijde van Kiev, aan een knooppunt met de T-10-27, de bypass van Kiev die 2x6 rijstroken telt. De M05 zelf telt in dit gedeelte 2x3 rijstroken en passeert door een laatste flatwijk van Kiev. Daarna volgen een aantal dorpen. Dit deel van Oekraïne kent nog wat bossen, maar dat duurt niet lang. De M05 gaat ten oosten van Bila Tserkva langs en begint dan aan de lange route over de steppes naar het zuiden. Het landschap is hier eentonig, golvend met landbouwvelden en weinig bomen. De grootste plaats op de route is dan Uman', waar men de M12 kruist, de oost-westroute van Vinnitsa naar Kirovograd en Dnepropetrovsk. De M05 verloopt hier tientallen kilometers kaarsrecht. Zo'n 100 kilometer ten zuiden van Uman' kruist men de M13, de oost-westroute van de Moldavische hoofdstad Chişinău naar Kirovograd. Dichter bij Odessa komt men langs de langwerpige "vingermeren". Aan de noordzijde van Odessa volgt een knooppunt met de bypass van de stad, waarover een aftakking van de M05 toegang geeft tot de M14 naar Nikolajev en Cherson. De andere kant op geeft aansluiting op de M15 naar Izmail en Galaţi in Roemenië. Hierna eindigt de M05 als boulevard in het centrum van Odessa.

Status

Over de status van de M05 bestaat vaak onduidelijkheid. De weg is over de gehele lengte met minimaal 2x2 rijstroken, gescheiden rijbanen en doorgaans vluchtstroken uitgevoerd, maar niet alle aansluitingen zijn ongelijkvloers. Vaak komt een weg haaks op de M05 uit, waarbij enkel rechts uit- en ingevoegd kan worden. Rechtdoor oversteken kan maar beperkt. In toenemende mate worden aansluitingen ongelijkvloers uitgevoerd, en op een aantal plekken via een nieuw tracé. De weg zou als een zeer substandaard snelweg kunnen worden beschouwd. Het is de intentie om de M05 op termijn uit te bouwen als volwaardige snelweg.

Geschiedenis

De aanleg van de M05 begon in 1926. In de jaren 60 was de M05 voltooid als categorie II weg met een rijbaan van 7.5 meter. Van 1965 tot 2002 was de eerste 138 kilometer tussen Kiev en Zhashivka gereconstrueerd, en van Chervozonam'yanky tot Odessa over 81 kilometer. Na deze reconstructie was de M05 een weg van categorie I met 2x2 rijstroken en gescheiden rijbanen. Het deel van Zhashivka tot Chervozonam'yanky werd niet gereconstrueerd en was in slechte conditie.

Vanaf 2003 werd ook dit deel aangepakt en in 2004 werd 219 kilometer van de M05 met 2x2 rijstroken opgeleverd. In dit gedeelte kwamen 29 aansluitingen. Tussen 2004 en 2007 werd de M05 een nationale prioriteit en kwamen er steeds meer ongelijkvloerse aansluitingen. Een aantal dorpen kregen een bypass die uitgevoerd is als snelweg, waardoor er nog slechts enkele dorpen direct aan de M05 liggen. Het noordelijk en zuidelijk einde in respectievelijk Kiev en Odessa is uitgebouwd met 2x3 rijstroken, maar met een aantal kruispunten. Aansluitingen met de genummerde wegen zijn vrijwel altijd ongelijkvloers, met belangrijke wegen als klaverblad of trompet.

Referenties


Autowegen in Oekraïne

M1 UA.svg M2 UA.svg M3 UA.svg M4 UA.svg M5 UA.svg M6 UA.svg M7 UA.svg M8 UA.svg M9 UA.svg M10 UA.svg M11 UA.svg M12 UA.svg M13 UA.svg M14 UA.svg M15 UA.svg M16 UA.svg M17 UA.svg M18 UA.svg M19 UA.svg M20 UA.svg M21 UA.svg M22 UA.svg M23 UA.svg M24 UA.svg M25 UA.svg M26 UA.svg M27 UA.svg M28 UA.svg M29 UA.svg

N1 UA.svg N2 UA.svg N3 UA.svg N4 UA.svg N5 UA.svg N6 UA.svg N7 UA.svg N8 UA.svg N9 UA.svg N10 UA.svg N11 UA.svg N12 UA.svg N13 UA.svg N14 UA.svg N15 UA.svg N16 UA.svg N17 UA.svg N18 UA.svg N19 UA.svg N20 UA.svg N21 UA.svg N22 UA.svg N23 UA.svg