M5 (Syrië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M5
Begin Nasib (HKJ)
Einde Aleppo
Lengte 467 km
Route

Highway 15

Nasib

El Taebah

Saida

Garyiah

Kherbet Ghazalah

Elmah

Naamer

Izraa

Mhajjah

Khabab

Jbab

Deir Ali

Khan Dannun

Al Kiswah

Highway 5

Sbeneh

Darayya

Nahr Eshe

Highway 1

Damascus-Rawdat Al-Midan

Damascus Airport Motorway

Damascus-Qiss Ben Saideh Street

Damascus-Al Ghouta Street

Damascus-Urwa Ibn Masaoud Al Thaqafi

Irbin

Damascus-North

Al Assad

Industrial area

Damascus Bypass

Al Qutayfah

Ayn At Tina

Yabrud

An Nabk

Dayr Atiyah

Qarah

Al Burayj

Hassia

Shamsin

Shinshar

Homs South Spur

Homs-Southwest

M1

Homs-Northwest

Homs North Spur

Ter Maela

Talbisah

Ar Rastan

Hamah-South

Hamah-East

Hamah-Northeast

Hamah-North

Tayyibat al Imam

Suran

Morek

Khan Shaykun

Ma'arat al-Nu'man

Talmenes

Ma'arat al-Nu'man-North

Ruweiha

Tell Mardikh

Saraqib-South

Saraqib-East

M4

Banes

Al Atarib

M4

Aleppo

De M5 is een motorway in Syrië. De weg is de belangrijkste van het land, en vormt een noord-zuidroute vanaf de grens met Jordanië via Damascus, Homs en Hamah naar Aleppo en verbindt daarmee de meeste grote steden van het land. De M5 is echter relatief substandaard, alhoewel er behoorlijk veel ongelijkvloerse aansluitingen zijn komen er veel zijwegen op de M5 uit, met name in de dorpen langs de weg.

Routebeschrijving

De M5 begint een kleine 120 kilometer ten zuiden van Damascus op de grensovergang met Jordanië. De grensovergang is één van de grootste in de regio. De Jordaanse Highway 15 gaat zuidwaarts naar Amman. De M5 telt 2x2 rijstroken en voert noordwaarts door een vlak gebied dat gedomineerd wordt door talloze dorpen en landbouwgebieden. Het landschap is droog, maar geen woestijn. De snelweg stijgt geleidelijk van 500 naar ongeveer 800 meter hoogte ten zuiden van Damascus. Damascus zelf ligt wat lager. De snelweg is substandaard, met regelmatig zijwegen die op de M5 eindigen, maar de M5 verloopt wel over een ander tracé dan de parallelle Highway 5.

De M5 voert langs de zuid- en oostkant van Damascus en heeft veelal geen echte rijstrookindeling, tussen de 4 en 6 rijstroken per richting worden gebruikt, alhoewel de weg ontworpen is met 2x3 rijstroken en een vluchtstrook. In Damascus kruist men een aantal andere belangrijke wegen, waarvan de Damascus Airport Motorway het belangrijkste is. Ook de aansluiting met de Highway 1 richting Beirut is van belang.

Noordelijk van Damascus voert de M5 door een sterk heuvelachtig gebied, dat hier wel een woestijn is. Het is een rots- en zandwoestijn en de M5 volgt een interessante route door dit gebied. De route door de woestijn duurt ongeveer 120 kilometer, daarna komt men in de vlakkere en lager gelegen landbouwgebieden rond de stad Homs. Rondom de stad ligt een westelijke ringweg, waar ook een knooppunt met de M1 is, de snelweg naar Tarsus. Een kilometer of 35 ten noorden van Homs volgt de bypass van de stad Hamah, waarna een hele serie dorpen langs de M5 volgt, die ook hier relatief substandaard is, maar tegelijkertijd wel veel ongelijkvloerse aansluitingen kent. Het landschap bestaat uit droge landbouwgebieden. Bij Saraqib voegt de M4 uit Latakhia in, waarna beide wegen samen tot Aleppo lopen. De snelweg telt hier deels 2x3 rijstroken, en voert hier ook door het meest groene gebied van de route. Vlak voor Aleppo splitst de M4 af en voert richting het oosten van Syrië, waarna de M5 in Aleppo eindigt.

Geschiedenis

De M5 is de belangrijkste weg van Syrië, maar wanneer de weg exact is aangelegd is niet bekend. Gezien het relatieve substandaard ontwerp ten opzichte van andere M-wegen in Syrië ligt het voor de hand dat de M5 ouder is, mogelijk al uit de jaren 70. Een belangrijke ontbrekende schakel was de oostelijke bypass van Damascus, het doorgaande verkeer moest altijd dwars door de stad rijden. De oostelijke bypass is gefaseerd tussen 2003 en 2011 aangelegd, waarvoor een groot aantal gebouwen gesloopt is, met name tussen de Damascus Airport Motorway en het noorden van Damascus. In recente jaren is een aantal ongelijkvloerse kruisingen aangelegd bij dorpen die voorheen slechts provisorisch toegang hadden tot de M5.

De M5 vervangt de enkelbaans Highway 5, waar de snelweg dan ook continu parallel aan loopt. Voorheen was de weg ook als de M1 genummerd.

Vanaf 2012 werd de M5 hevig gebombardeerd tijdens de Syrische burgeroorlog. Het is de voornaamste verbinding naar de stad Aleppo waar zwaar gevochten is.

Referenties


Motorways in Syrië

M1M4M5