M6 (Armenië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M6 ARM.png
M6 Armenia map.png
M6
Begin Vanadzor
Einde Bagratashen
Lengte 97 km
Route

Centrum.svg Vanadzor M3 ARM.png M8 ARM.png

Centrum.svg Dzun

Centrum.svg Alawerdi

Centrum.svg Ayrum

Centrum.svg Bagratashen

De M6 (Armeens: Մ6) is een hoofdweg in Armenië, gelegen in het noorden van het land. De M6 loopt vanaf Vanadzor naar Bagratashen aan de grens met Georgië. De route is 97 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M6 begint in Vanadzor, één van de grotere steden van Armenië die langgerekt in een dal ligt. Rondom Vanadzor liggen bergen tot circa 2400 meter hoogte. In het westen van Vanadzor kruist men de M3, in het oosten de M8. De M6 voert noordwaarts de bergen in door een smaller wordend dal, waarbij de weg van 1300 meter naar 800 meter daalt. De M6 loopt door een smalle kloof, ernaast loopt de parallelle H35 over het plateau. De M6 loopt door afgelegen berggebied met enkele kleine stadjes, waarvan Alawerdi het belangrijkste is. De weg daalt richting de Georgische grens langzaam, en voert door een geïsoleerd deel van Armenië. Het laatste deel van de M6 loopt parallel aan de grens met Georgië. Even voor Bagratashen is een grensovergang met Georgië, die naar Tbilisi leidt. De M6 eindigt hier in één van de laagst gelegen delen van Armenië.

Geschiedenis

De M6 was vroeger onderdeel van de weg tussen Vanadzor en Tbilisi, maar is nooit erg goed uitgebouwd zoals sommige andere wegen. De grensfaciliteiten zijn enigszins gemoderniseerd.

Referenties


Autosnelwegen en hoofdwegen in Armenië

M1 ARM.pngM2 ARM.pngM3 ARM.pngM4 ARM.pngM5 ARM.pngM6 ARM.pngM7 ARM.pngM8 ARM.pngM9 ARM.pngM10 ARM.pngM11 ARM.pngM12 ARM.pngM13 ARM.pngM14 ARM.pngM15 ARM.pngM16 ARM.pngM17 ARM.png