M6 (Belarus)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M6
Begin Minsk
Einde Grodno
Lengte 262 km
Route

MKAD → Ring Minsk

Tarasovo

Zaslaye

Rakau

Pralniki

→ Vilnius

Pershai

Valozhyn-East

Valozhyn-West

Iwye-East

Iwye-West

Lida-East

Lida-West

Mozheykovo

Shchuchyn-East

Shchuchyn-North

Shchuchyn-West

Skidzyel’

Grodno Airport

Grodno-East

Grodno

De M6 is een hoofdweg (Магистраль) in Belarus. De weg vormt een oost-westroute tussen Minsk en de westelijke stad Grodno over 262 kilometer. De gehele route tussen Minsk en Grodno telt 2x2 rijstroken, alhoewel het geen volwaardige autosnelweg is.

Routebeschrijving

De M6 begint aan een knooppunt met de MKAD, de ring van Minsk. Dit is een uitgerekt klaverblad, waarna de M6 2x2 rijstroken telt een autosnelweg is over 47 kilometer naar het westen. Men passeert door een afwisseling van bos en open velden, en de hoogteverschillen zijn beperkt, Belarus is vrij vlak. Na 47 kilometer splitst de M7 af richting Vilnius. De M6 blijft hierbij een autoweg met 2x2 rijstroken en tal van ongelijkvloerse kruisingen. Naar het westen liggen meer bossen en de M6 voert door een landelijk gebied en loopt op zijn dichtst op 28 kilometer afstand van de grens met Litouwen. Men passeert langs Lida, een stadje waar men de M11 kruist die naar Vilnius in het noorden loopt. De M6 buigt daarna naar het zuidwesten af, waarna de snelweg langs Shchuchyn verloopt en uiteindelijk de regio rond Grodno bereikt. De snelweg bedient tevens de luchthaven van Grodno. Dit gebied is meer open met weilanden en velden. In Grodno, ook wel Hrodna genaamd, eindigt de M6 op een 2x2 weg bij het centrum. Vanaf hier is het mogelijk om via de bypass naar Białystok in Polen te reizen.

Geschiedenis

Het westelijkste deel van de M6 liep tussen 1921 en 1939 over het grondgebied van Polen, tussen Lida en Grodno, een weg van circa 120 kilometer lengte. De M6 was destijds geclassificeerd als staatsweg (droga państwowa) en had het nummer 4.[1] In 1939 werd Polen door zowel Duitsland als de Sovjetunie bezet. Na de tweede wereldoorlog werd Polen naar het westen opgeschoven en werd dit gebied definitief onderdeel van de Sovjetunie en vanaf 1991 Belarus.

Al ten tijde van de Sovjetunie is de M6 tussen Minsk en de splitsing met de M7 bij Sharai over een lengte van 48 kilometer naar 2x2 rijstroken verbreed en omgelegd over een moderner tracé. Alhoewel deze weg ongelijkvloerse kruisingen heeft, is het geen echte autosnelweg, er zijn ook zebrapaden. Al in de jaren '80 is de westelijkste 12 kilometer als invalsweg van Grodno naar 2x2 rijstroken verbreed. Het westelijke traject van 55 kilometer tussen Shchuchyn naar nabij Grodno is gedurende de jaren '90 naar 2x2 rijstroken verbreed, dit traject is grotendeels over een nieuw (noordelijker) tracé aangelegd.

Vervolgens is de bypass van Grodno aangelegd in meerdere fases. Al rond 2002 is de bypass nieuw aangelegd tussen de R99 en de grens met Polen. Omstreeks 2011 opende het deel tussen de R44 en R99 en in 2013 het resterende deel tussen de oude M6 en de R44, inclusief een nieuwe brug over de rivier de Neman.

In de periode 2017-2019 is het resterende deel van de M6 integraal opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken tot aan de regio Grodno, een ruim 150 kilometer lang traject vanaf de M7 tot nabij Shchuchyn. Hierbij is grotendeels de bestaande weg verbreed naar 2x2 rijstroken, met veelal ongelijkvloerse kruisingen. Dit deel van de M6 heeft een hogere ontwerpstandaard dan de oudere delen van de dubbelbaans M6.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 16.000 voertuigen ten westen van de MKAD in Minsk, wat de M6 tot één van de rustigste radiale wegen van Minsk maakt. Het rustigste punt ligt tussen Volozhyn en Ivye met 4.700 voertuigen, daarna geleidelijk stijgend tot 12.000 voertuigen ten oosten van Hrodna.[2]

Referenties

Autowegen in Belarus