A4 (Noord-Macedonië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M6 (Macedonië))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A4
Begin Blace (RKS)
Einde Novo Selo (BG)
Lengte 194 km
Route

Orman


Ring Skopje

→ Tetovo

Mirkovci

Skopje-North

Stajkovci

Arachinovo

→ Kumanovo

Kadino

Petrovec

→ Veles

Skopje Airport

→ Skopje

Preod

Sveti Nikole-North

Sveti Nikole-South

Veles

Tri Cheshmi

Štip


autoweg

Štip-South

Dolani

Leskovitsa

Naselba Damjan

Radoviš-West

Radoviš-East

Radichevo

Dobrošinci

Gradošorci

Vasilevo

Strumitsa

Novo Selo

III/198 → Petrich

De A4, genaamd de Aвтопат Гоце Делчев (Avtopat Gotse Delchev), is een hoofdweg en gedeeltelijke avtopat in Noord-Macedonië. De weg vormt een diagonale oost-westroute vanaf de grens met Kosovo via Skopje, Kumanovo en Štip naar de grens met Bulgarije bij Novo Selo. De weg volgt een opvallende route die met andere A-wegen is dubbelgenummerd. De route is 194 kilometer lang, waarvan 81 kilometer als avtopat.

Routebeschrijving

De autoweg tussen Štip en Radoviš.

De A4 begint op de grens met Kosovo bij Blace en is een voortzetting van de Kosovaarse N2 uit Prishtinë. De weg verloopt zuidwaarts en bereikt al snel de agglomeratie Skopje. Rond Skopje verloopt de A4 over de A2, die de ringsnelweg van Skopje vormt met 2x2 rijstroken. Oostelijk van Skopje slaat de A2 af naar Kumanovo en loopt de A4 nog een stukje zuidwaarts, 11 kilometer als snelweg naar Petrovac. Daarna verloopt de A4 noordwaarts met de A1 tot Miladinovci.

In Miladinovci slaat de A4 af en verloopt daarna zuidoostwaarts als autosnelweg naar Štip. Bij Štip kruist men de A3, waarna de weg nog tot aan Strumitsa een enkelbaans weg vormt die naar het zuidoosten toe geleidelijk minder hoogwaardig is. Het deel tussen Štip en Radoviš is nog volledig ongelijkvloers, vanaf Radoviš tot Strumitsa zijn er geleidelijk meer kruispunten. De weg voert vanaf Strumitsa oostwaarts door een brede vallei tot de grens met Bulgarije bij Novo Konjarevo. Dit is een wat eenvoudiger weg. Aan Bulgaarse zijde gaat de meer secundaire weg III/198 verder naar de stad Petrich.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

De A4 ontstond in 2012 bij de hernummering van de voormalige M-wegen. De A4 omvat delen van de oude M1, M3 en M4, maar het deel van Kumanovo tot de Bulgaarse grens verloopt over de oude M6. De A4 volgt een weinig logische route en lijkt een poging te zijn om alle autosnelwegen van Noord-Macedonië een A-nummer te geven.

Aanleggeschiedenis

Het oudste deel van de autosnelweg ligt tussen Petrovec en Miladinovic. Dit was onderdeel van de Autoput Bratstvo i Jedinstvo die als hoofdverbinding door Joegoslavië werd aangelegd. Dit deel opende in 1979 voor het verkeer. Vervolgens opende omstreeks 1988 het deel van Skopje naar Petrovec, dat een feeder was van de Autoput Bratstvo i Jedinstvo naar Skopje, omdat de Autoput Bratstvo i Jedinstvo ruim ten oosten van Skopje passeerde.

De bypass van Skopje is aangelegd als onderdeel van de A2, deze autosnelweg opende in 2010 voor het verkeer zodat doorgaand verkeer niet meer door de stad hoeft te rijden.

Op 21 februari 2014 begon de bouw van het deel tussen Miladinovci (A1) en Štip.[1][2] Dit traject is 47 kilometer lang en kostte € 206 miljoen. De snelweg is op 5 juni 2019 officieel opengesteld voor het verkeer.[3]

De oude route van Kumanovo naar Sveti Nikole werd na de openstelling van de autosnelweg naar Štip omgenummerd tot de R1204. Hiermee werd de route van de A4 ook ingekort van 223 naar 194 kilometer omdat niet meer de omweg via Kumanovo gemaakt hoeft te worden.

Vervolgens is gebouwd aan een verlenging van Štip naar Radoviš. Dit 40 kilometer lange traject is aangelegd als een enkelbaans autoweg, grotendeels over of naast de oude hoofdweg. Dit traject is in drie fases aangelegd en in twee fases geopend. Op 4 juni 2021 opende de eerste 23,6 kilometer tussen de zuidkant van Štip tot aan Buchim.[4][5] De resterende twee trajecten, 9 kilometer tussen het einde van de autosnelweg bij Tri Češmi en de zuidkant van Štip, evenals 8 kilometer tussen Buchim en Radoviš, openden op 16 december 2021 voor het verkeer.[6]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Petrovec Miladinovci 6 km 00-00-1979
Skopje (East) Petrovec 10 km 00-00-1988
Skopje (North) Skopje (East) 17 km 00-00-2010
Miladinovci Tri Češmi (Štip) 47 km 05-06-2019
Štip (South) Buchim (1 rb) 24 km 04-06-2021
Tri Češmi Štip (South) (1 rb) 9 km 16-12-2021
Buchim Radoviš (1 rb) 8 km 16-12-2021

Naamgeving

De naam 'Aвтопат Гоце Делчев' is een vernoeming naar Gotse Delchev (1872-1903), een Bulgaars-Macedonisch revolutionair ten tijde van de Ottomaanse overheersing. Hij wordt beschouwd als nationale held in Bulgarije en Noord-Macedonië

Toekomst

In de toekomst moet een snelweg aangelegd worden vanaf de Kosovaarse grens naar Skopje. Aan Kosovaarse zijde is in 2019 de R6 tot aan de grens met Noord-Macedonië opengesteld, waarmee er nog circa 12 kilometer van de A4 ontbreekt tussen de Kosovaarse grens en de A2 bij Skopje. In 2022 is de bouw gestart van het deel bij de grens, maar nog niet helemaal tot Skopje.

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Noord-Macedonië