M6 (Montenegro)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M6
Begin Ranče (SRB)
Einde Jasenovo Polje (M3)
Lengte 127 km
Route

Trlica

Pljevlja

Đurđevića Tara

Žabljak

Virak

Ivica

Šavnik

Vojnik

Jasenovo Polje

De M6 is een magistralni put in Montenegro. De weg vormt een noord-zuidroute in het noorden van het land, vanaf de grens met Servië bij Ranče via Pljevlja en Šavnik naar Jasenovo Polje. De M6 is 127 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M6 bij de brug Đurđevića Tara.

De weg begint op de grensovergang Ranče/Jabuka met Servië waar de IB-29 uit Prijepolje komt. De weg komt dan over de 1.360 meter hoge Trlicapas heen en daalt dan af naar het mijnbouwstadje Pljevlja. De weg loopt dan in eerste instantie in zuidelijke richting. De buitenwijken van Pljevlja bevatten industrie, dan zijn er wat dorpjes en vervolgens wordt het steeds leger met weinig bebouwing onderweg. De omgeving is heuvel- tot bergachtig en het landschap is bosrijk.

Als de weg de rivier Tara nadert daalt de weg even scherp met haarspeldbochten naar de kloof waar de Tara doorheen stroomt. Bij Đurđevica Tara gaat de weg via een 365 meter lange brug over die rivier heen. Meteen daarna volgt de splitsing met de R10 richting Mojkovac.

Na de brug klimt de weg snel en steil met veel haarspeldbochten in een bosrijke omgeving, totdat de hoogvlakte wordt bereikt die hoort bij het Durmitor-gebergte. Het landschap op de hoogvlakte is totaal anders: Het doet zeer Alpien aan: Er zijn geen bomen meer, de omgeving is rotsachtig en de weg is redelijk vlak op deze hoogvlakte.

De weg passeert het op circa 1.450 meter hoogte gelegen Žabljak, een bekende wintersportplaats en uitvalsbasis voor het Nationale Park Durmitor. Een paar kilometer zuidelijker begint de R16 die westwaarts naar Plužine loopt.

De weg vervolgt door de hoogvlakte en voert door de in 2010 geopende en ruim 2 kilometer lange Tunnel Ivica onder de gelijknamige berg door. Na deze tunnel daalt de weg langzaam af tot het dal van het riviertje Bukovica waar men aankomt in Šavnik.

Na Šavnik klimt de weg weer sterk en bij het dorpje Mokro komt de weg weer hoger uit. De weg buigt hier af naar het westen en gaat dan nog door de 1,2 kilometer lange tunnel Vojnik. De weg daalt vervolgens langzaam af tot dat hij bij Jasenovo Polje eindigt op de M3.

Geschiedenis

De weg is aangelegd in 1907, als deel van de route Nikšić-Šavnik.[1]

Het deel Šavnik - Žabljak - Pljevlja werd officieel geopend op 23 september 1935.

Het wegnummer M4.1 is begin 2015 geïntroduceerd.[2] Daarvoor was het deel ten oosten van Jasenovo Polje ongenummerd tot het punt waar de weg naar het noorden afbuigt, dat deel was als R5 genummerd.

In januari 2016 werd aan deze route het wegnummer M6 toegekend. Daarvoor waren de delen als volgt genummerd:

  • Servië – Pljevlja: M8
  • Pljevlja – Đurđevića Tara: R5
  • Đurđevića Tara – Žabljak: R4
  • Žabljak – Jasenovo Polje: M4.1

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Montenegro