M06 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M6 (Oekraïne))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M06
Begin Kyiv
Einde Chop (UA/H)
Lengte 822 km
Route

Kyiv

Korostyshiv

Zhytomyr

Novohrad-Volynski

Korets

Hoscha

Rivne

Dubno

Radyvyliv

Brody

Busk

Dubliany

Lviv

Stryi

Skole

Svalyava

Mukachevo

Uzhhorod

Chop

De M06 is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne. De weg vormt een oost-westroute door de westelijke helft van het land, vanaf Kyiv via Zhytomyr, Rivne, Lviv en Uzhhorod naar de grens met Hongarije bij Chop. Grote delen van de route zijn hoogwaardig uitgebouwd, met 2x2 rijstroken, ringwegen en ongelijkvloerse kruisingen. De route is 822 kilometer lang. Het is één van de belangrijkste wegen van Oekraïne.

Routebeschrijving

De M06 net ten oosten van Zhytomyr.
De M06 door de Karpaten.

De M06 is de westelijke invalsweg van Kyiv en is hier als een zesstrooks stadsboulevard uitgebouwd. Dit deel heet de Prospekt Peremohy en maakt een free-flow verbinding tussen het centrum en de M06 mogelijk. Aan de westkant van de stad kruist men de Great Ring Road van Kyiv met een klaverblad. De M06 is daarna een substandaard 2x3 autosnelweg en verloopt door de bossen westwaarts. De M06 versmalt al snel naar 2x2 rijstroken en doorkruist de laatste voorsteden. De M06 is een 2x2 autoweg, met her en der ongelijkvloerse kruisingen, maar ook met ongeregelde kruispunten en voetgangersoversteekplaatsen. De weg kent lange rechte stukken en is enigszins monotoon. De grotere steden liggen vrij ver uit elkaar.

Rondom Korostyshiv ligt de eerste rondweg, die vrij ruim om het stadje heen gaat en vrijwel naadloos aansluit op de rondweg van de grotere stad Zhytomyr. Dit deel is ongelijkvloers uitgebouwd met 2x2 rijstroken. Na Zhytomyr loopt de M06 een eindje naar het noordwesten, weer met lange rechte stukken. De omgeving bestaat voornamelijk uit weilanden, en deels uit bos. Rondon Novohrad-Volynski ligt ook een rondweg, evenals rond het stadje Korets. De weg is voortdurend met 2x2 rijstroken en vluchtstroken uitgerust, maar kan geen volledige autosnelweg genoemd worden. Langs Rivne ligt een zuidelijke rondweg, waarna de M06 naar het zuidwesten afbuigt. Na Dubno wordt het gebied wat heuvelachtiger, maar blijft vrij open met weinig bos. Tussen Rivne en Lviv bevinden zich nog enkele enkelbaans delen, maar deze zijn wel in de minderheid.

De M06 is dan onderdeel van de ruime rondweg van Lviv, de grootste stad in het westen van Oekraïne. Hier eindigen de M09 uit Warszawa, de M11 en M10 uit Rzeszów, beiden steden in Polen. Na Lviv verloopt de M06 naar het zuiden en is hier minder goed uitgebouwd, met voornamelijk enkelbaans delen. De route is landschappelijk gezien echter wel erg mooi, en voert door de westelijke Karpaten. De M06 loopt hier tot circa 750 meter boven zeeniveau en heeft mooie uitzichten op de omringende bergen, die niet erg hoog zijn, maar wel alpien aandoen. De route door de Karpaten duurt circa 140 kilometer en bij Mukacheve komt men weer in vlak gebied, de randen van de grote Hongaarse Puszta. De M06 loopt dan naar Uzhhorod, een grotere stad aan de grens met Slowakije. Hierna slaat de M06 naar het zuiden af en loopt door Chop, waarna de grens met Hongarije volgt. Hier sluit de Route 4 naar Nyíregyháza aan.

Geschiedenis

De M06 bij Brody.

De geschiedenis van de M06 gaat vrij ver terug, en is na 1900 onderdeel geweest van 5 landen. Het deel tussen L'viv naar de toenmalige Oostenrijks-Hongaarse grens was tot 1918 onderdeel van het Oostenrijkse protectoraat Galicië. Het deel tussen L'viv en Stryj was tussen 1919 en 1939 onderdeel van Polen, en het westelijkste deel behoorde tot Tsjechoslowakije. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit gebied onderdeel van de Sovjetunie, en vanaf 1991 onderdeel van het nieuwe land Oekraïne.

West-Oekraïne had van oudsher het meest ontwikkelde wegennet van de regio, met een netwerk van verharde wegen, terwijl er elders in het land voor de Tweede Wereldoorlog voornamelijk slechte zandwegen waren. De gehele M06 bestond al voor de Tweede Wereldoorlog als doorgaande wegverbinding, waarvan ook al het grootste deel geasfalteerd was, een groot contrast met het oosten en zuiden van Oekraïne.

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg als de M17 genummerd, die dezelfde route aflegde van Kiev via L'viv naar Chop.

Upgrades en verdubbelingen in de periode 1970-2000

De weg is vanaf de jaren '70 grootschalig opgewaardeerd en verdubbeld naar 2x2 rijstroken, vooral tussen Kiev en Rivne. Vanaf de jaren '80 zijn op veel plaatsen op de route een rondweg aangelegd, het was karakteriserend voor de M06 dat de bouw van deze rondwegen vaak erg lang duurde, in de jaren '80 zijn veel projecten gestart die pas na de val van de Sovjetunie zijn opgeleverd, het was in die periode niet ongebruikelijk dat de bouw van een rondweg bijna 10 jaar duurde. Tussen 1984 en 1989 is een rondweg bij Korostyshiv aangelegd. De rondweg van Zhytomyr dateert van voor 1984. Omstreeks 2010 opende een klaverblad aan de oostkant van Zhytomyr. In 2019-2021 is de bypass van Zhytomyr naar 2x2 rijstroken verbreed. De bouw van een bypass ter hoogte van Novohrad-Volynskyi begon al rond 1991 maar kwam vermoedelijk pas rond 2000 gereed.

In 1989 begon de bouw van de bypass van Korets, die vermoedelijk begin jaren '90 gereed kwam en rond 2010 werd verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Omstreeks 1987 begon de bouw van de zuidelijke bypass van Rivne. Vanwege het uiteenvallen van de Sovjetunie werd het project vertraagd en kwam pas circa 10 jaar later omstreeks 1997 gereed. Tussen 1992 en 1999 is de bypass van Radyvyliv aangelegd. Omstreeks 2008 opende de bypass van Olesko.

De bypass van L'viv is al voor 1984 opengesteld, dit was vermoedelijk de eerste grote omlegging van de gehele M06.

Recentere upgrades

De weg is in de recente geschiedenis grootschalig gerenoveerd. Het deel door de Karpaten tussen Uzhhorod en L'viv is tussen 2005 en 2008 gerenoveerd, maar niet verdubbeld. Het deel van L'viv naar Kiev is wel grotendeels met 2x2 rijstroken uitgebouwd en doet soms weinig onder voor een autosnelweg, alhoewel de aansluitingen niet altijd volledig ongelijkvloers zijn.

Voor het Europees kampioenschap voetbal in 2012, dat in Polen en Oekraïne gehouden werd, wilde de Oekraïense overheid de gehele route tussen L'viv en Kiev gemoderniseerd hebben met nieuw asfalt en 2x2 rijstroken. De Oekraïense overheid was voorheen voornemens om een 1.400 kilometer lange oost-westsnelweg vanaf Uzhhorod naar Donetsk te bouwen, over het tracé van onder andere de M06. Van dit plan is uiteindelijk helemaal niks terecht gekomen.

Russische invasie in Oekraïne

Op 24 februari 2022 startte Rusland een grootschalige militaire invasie in Oekraïne. Mensen uit Kyiv verlieten daarna op grote schaal de stad, met een 140 kilometer lange file op de M-06 van Kyiv tot Zhytomyr. De M-06 werd gebruikt als de belangrijkste vluchtroute richting de grens met Polen. Op 26 februari 2022 werd de brug over de rivier de Irpin bij Stoyanka opgeblazen, net buiten Kiev. De Russen poogden een omsingeling van Kyiv door de M06 ten westen van de stad te kruisen. Deze omsingeling mislukte en het Russische leger moest zich begin april terugtrekken uit de regio Kyiv. De wegbeheerder Ukravtodor heeft daarna de M06 hersteld. Op 29 april 2022 werd een tijdelijke omlegging van de ingestorte brug over de rivier de Irpin in gebruik genomen, in mei 2022 werd een provisorische herstelling aan de eigenlijke brug van de M06 over de Irpin uitgevoerd, waardoor vrachtverkeer weer goede toegang had tot Kyiv.

Toekomst

Waar de M06 oostelijk van Rivne een vrij goed uitgebouwde weg is, ontbreekt dit op het traject van Rivne naar L'viv. Er zijn al langere tijd plannen om dit te verbeteren, maar dit kwam echter niet van de grond. In 2002 werd een besluit genomen om het 79 kilometer lange traject van Brody naar L'viv als tolweg te ontwikkelen. Dit werd gezien in de context van de M10 tussen Krakovets en L'viv, die ook een noordelijke bypass van L'viv omvatte. Beide tolwegen zijn echter niet van de grond gekomen. In die periode werd ook al gesproken over de upgrade van het 92 kilometer lange traject van Rivne naar Brody. In 2021 werd gesproken over de upgrade van de bestaande M06 als wegcategorie IB, of de bouw van een volwaardige autosnelweg als wegcategorie IA.[1][2]

Uitbouwstandaard

De M06 tussen Rivne en L'viv.

Uzhhorod - Lviv

Vrijwel geheel enkelbaans. Enkele korte 2x2-trajecten bij de Hongaarse grens, Uzhhorod en Lviv. In de Karpaten deels 2+1.

Lviv - Rivne

Grotendeels enkelbaans (1x2). Enkele 2x2-trajecten. Een flink aantal korte dorpspassages.

Rivne - Zhytomyr

Grotendeels met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Gelijkvloerse kruisingen, meestal ongeregeld. Enkele bypasses langs grotere plaatsen.

Zhytomyr - Kyiv

Nagenoeg geheel met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Gelijkvloerse kruisingen.

Referenties

Autowegen in Oekraïne