M06 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf M6 (Oekraïne))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M6 UA.svg
UA M6 map.png
M06
Begin Kiev
Einde Chop (UA/H)
Lengte 822 km
Route

Centrum.svg Kiev

Centrum.svg Korostyshiv

Centrum.svg Zhytomir

Centrum.svg Novohrad-Volynski

Centrum.svg Korets

Centrum.svg Hoscha

Centrum.svg Rivne

Centrum.svg Dubno

Centrum.svg Radyvyliv

Centrum.svg Brody

Centrum.svg Bus'k

Centrum.svg Dubliany

Centrum.svg L'viv

Centrum.svg Stryi

Centrum.svg Skole

Centrum.svg Svalyava

Centrum.svg Mukachevo

Centrum.svg Uzhhorod

Centrum.svg Chop

Flag of Hungary.svg

De M06 is een autoweg in Oekraïne. De weg vormt een oost-westroute door de westelijke helft van het land, vanaf Kiev via Zhytomir, Rivne, L'viv en Uzhhorod naar de grens met Hongarije met Chop. Grote delen van de route zijn hoogwaardig uitgebouwd, met 2x2 rijstroken, ringwegen en ongelijkvloerse kruisingen. Desondanks zijn delen nog in slechte staat. De route is 822 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M06 is de westelijke invalsweg van Kiev, en is hier als een zesstrooks stadsboulevard uitgebouwd. Sommige delen tellen 8 rijstroken en er zijn enkele ongelijkvloerse kruisingen. Aan de westkant van de stad kruist men de ring van Kiev met een klaverblad. De M06 is daarna een substandaard 2x3 snelweg en loopt door de bossen westwaarts. De snelweg versmalt al snel naar 2x2 rijstroken, en doorkruist de laatste voorsteden. De M06 is een 2x2 autoweg, met her en der ongelijkvloerse kruisingen, maar ook met ongeregelde kruispunten en voetgangersoversteekplaatsen. De weg kent lange rechte stukken en is enigszins monotoon. De grotere steden liggen vrij ver uit elkaar.

De M06 tussen Rivne en L'viv.

Rondom Korostyshiv ligt de eerste rondweg, die vrij ruim om het stadje heen gaat en vrijwel naadloos aansluit op de rondweg van de grotere stad Zhytomir. Dit deel is ongelijkvloers uitgebouwd met 2x2 rijstroken. Na Zhytomir loopt de M06 een eindje naar het noordwesten, weer met lange rechte stukken. De omgeving bestaat voornamelijk uit weilanden, en deels uit bos. Rondon Novohrad-Volynski ligt ook een rondweg, evenals rond het stadje Korets. De weg is voortdurend met 2x2 rijstroken en vluchtstroken uitgerust, maar kan geen volledige snelweg genoemd worden. Langs Rivne ligt een zuidelijke rondweg, waarna de M06 naar het zuidwesten afbuigt. Na Dubno wordt het gebied wat heuvelachtiger, maar blijft vrij open met weinig bos. Tussen Rivne en L'viv bevinden zich nog enkele enkelbaans delen, maar deze zijn wel in de minderheid.

De M06 door de Karpaten.

De M06 is dan onderdeel van de ruime rondweg van L'viv, de grootste stad in het westen van Oekraïne. Hier eindigen de M09 uit Warszawa, de M11 en M10 uit Rzeszów, beiden steden in Polen. Na L'viv loopt de M06 naar het zuiden, en is hier minder goed uitgebouwd, met voornamelijk enkelbaans delen. De route is landschappelijk gezien echter wel erg mooi, en voert door de westelijke Karpaten. De M06 loopt hier tot circa 750 meter boven zeeniveau, en heeft mooie uitzichten op de omringende bergen, die niet erg hoog zijn, maar wel alpien aandoen. De route door de Karpaten duurt circa 140 kilometer, en bij Mukacheve komt men weer in vlak gebied, de randen van de grote Hongaarse Puszta. De M06 loopt dan naar Uzhhorod, een grotere stad aan de grens met Slowakije. Hierna slaat de M06 naar het zuiden af, en loopt door Chop, waarna de grens met Hongarije volgt. In de toekomst moet hier de Hongaarse expressweg M34 aansluiten.

Geschiedenis

De geschiedenis van de M06 gaat vrij ver terug, en is in de afgelopen 100 jaar onderdeel geweest van 5 landen. Het deel tussen L'viv naar de toenmalige Oostenrijks-Hongaarse grens was tot 1918 onderdeel van het Oostenrijkse protectoraat Galicië. Het deel tussen L'viv en Stryj was tussen 1919 en 1939 onderdeel van Polen, en het westelijkste deel behoorde tot Tsjechoslowakije. Na de tweede wereldoorlog werd dit gebied onderdeel van de Sovjetunie, en vanaf 1991 onderdeel van het nieuwe land Oekraïne.

De weg is in de recente geschiedenis grootschalig gerenoveerd. Het deel door de Karpaten tussen Uzhhorod en L'viv is tussen 2005 en 2008 gerenoveerd, maar niet verdubbeld, omdat hier te weinig verkeer voor rijdt. Het deel van L'viv naar Kiev is wel grotendeels met 2x2 rijstroken uitgebouwd, en doet soms weinig onder voor een snelweg, alhoewel de aansluitingen niet consequent ongelijkvloers zijn.

Voor het Europees kampioenschap voetbal in 2012, dat in Polen en Oekraïne gehouden wordt, wilde de Oekraïense overheid de gehele route tussen L'viv en Kiev gemoderniseerd hebben met nieuw asfalt en 2x2 rijstroken. De Oekraïense overheid was voorheen voornemens om een 1.400 kilomter lange oost-westsnelweg vanaf Uzhhorod naar Donetsk te bouwen, over het tracé van onder andere de M06. Vooralsnog lijkt hier geen geld voor te zijn, en is de bestaande weg gerenoveerd.

Uitbouwstandaard

Uzhhorod - L'viv

Vrijwel geheel enkelbaans. Enkele korte 2x2-trajecten bij de Hongaarse grens, Uzhhorod en L'viv. In de Karpaten deels 2+1.

L'viv - Rivne

Grotendeels enkelbaans (1x2). Enkele 2x2-trajecten. Een flink aantal korte dorpspassages.

Rivne - Zhytomyr

Grotendeels met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Gelijkvloerse kruisingen, meestal ongeregeld. Enkele bypasses langs grotere plaatsen.

Zhytomyr - Kiev

Nagenoeg geheel met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Gelijkvloerse kruisingen.

Referenties


Autowegen in Oekraïne

M1 UA.svg M2 UA.svg M3 UA.svg M4 UA.svg M5 UA.svg M6 UA.svg M7 UA.svg M8 UA.svg M9 UA.svg M10 UA.svg M11 UA.svg M12 UA.svg M13 UA.svg M14 UA.svg M15 UA.svg M16 UA.svg M17 UA.svg M18 UA.svg M19 UA.svg M20 UA.svg M21 UA.svg M22 UA.svg M23 UA.svg M24 UA.svg M25 UA.svg M26 UA.svg M27 UA.svg M28 UA.svg M29 UA.svg

N1 UA.svg N2 UA.svg N3 UA.svg N4 UA.svg N5 UA.svg N6 UA.svg N7 UA.svg N8 UA.svg N9 UA.svg N10 UA.svg N11 UA.svg N12 UA.svg N13 UA.svg N14 UA.svg N15 UA.svg N16 UA.svg N17 UA.svg N18 UA.svg N19 UA.svg N20 UA.svg N21 UA.svg N22 UA.svg N23 UA.svg