M6 (Pakistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M6
Begin Sukkur
Einde Hyderabad
Lengte 306 km
Route

De M6 is een in aanbouw zijnde motorway in Pakistan. De autosnelweg wordt onderdeel van de noord-zuidroute van Pakistan van Islamabad naar Karachi. De M6 vormt hiermee het middenstuk tussen Sukkur en Hyderabad over een lengte van 306 kilometer.

Routebeschrijving

De M6 moet het gat tussen de M5 bij Sukkur en de M9 bij Hyderabad vullen. De geplande route verloopt noord-zuid door de vallei van de Indus, door een vlakke agrarische regio, die dichtbevolkt is. De autosnelweg verloopt dicht langs de Thar Desert.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was het nummer M6 gepland voor een circa 370 kilometer lange route tussen Dera Ghazi Khan en Ratodero, nabij Larkana. Deze route zou ten westen van de rivier de Indus verlopen, vooral gericht op de zogenoemde 'China-Pakistan Economic Corridor' (CPEC), die vooral richting de haven van Gwadar in Balochistan zou verlopen. Later is besloten om de M6 tussen Sukkur en Hyderabad aan te leggen, ten oosten van de Indus, en meer gericht op verkeer naar Karachi, dat voor Pakistan veel meer waarde heeft dan een ontsluiting naar het afgelegen Gwadar voor de export en import van China. Oorspronkelijk was er ook een M7 gepland tussen Sukkur en Hyderabad.

Toekomst

In 2018 werd gemeld dat het project voor onbepaalde tijd is uitgesteld vanwege financiële problemen bij de Pakistaanse regering.[1] In januari 2020 werd aangekondigd dat de snelweg als private concessie ontwikkeld zal gaan worden.[2] In oktober 2020 werd gemeld dat er maar één bieder op het project was.[3] In september 2021 is een tweede aanbesteding gestart,[4] waar ook maar twee biedingen op waren[5] en uiteindelijk één gediskwalificeerd werd.[6] Vervolgens werd in februari 2022 de definitieve winnaar bekend gemaakt.[7] Op 2 december 2022 werd het contract ter waarde van $ 1,37 miljard getekend.[8] Dit was het grootste PPS contract in de geschiedenis van Pakistan tot dan toe.

De bouw van de autosnelweg begon officieel op 13 december 2022.[9] De autosnelweg moest volgens planning midden 2025 worden geopend. Echter de bouw van de autosnelweg zelf is pas een half jaar later in juni 2023 gestart.[10]

Referenties

Motorways in Pakistan

M1M2M3M4M5M6M7M8M9M10M11M14M16