M6 (Pakistan)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M6 Pakistan.svg
Pakistan M6 map.png
M6
Begin Sukkur
Einde Hyderabad
Lengte 296 km
Route

De M6 is een geplande motorway in Pakistan. De snelweg wordt onderdeel van de noord-zuidroute van Pakistan, vanaf Islamabad naar Karachi. De M6 vormt hiermee het middenstuk tussen Sukkur en Hyderabad over een lengte van 296 kilometer.

Routebeschrijving

De M6 moet het gat tussen de M4 bij Sukkur en de M9 bij Hyderabad vullen. De geplande route verloopt noord-zuid door de vallei van de Indus, door een vlakke agrarische regio, die dichtbevolkt is. De autosnelweg verloopt dicht langs de Thar Desert.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was het nummer M6 gepland voor een circa 370 kilometer lange route tussen Dera Ghazi Khan en Ratodero, nabij Larkana. Deze route zou ten westen van de rivier de Indus verlopen, vooral gericht op de zogenoemde 'China-Pakistan Economic Corridor' (CPEC), die vooral richting de haven van Gwadar in Balochistan zou verlopen. Later is besloten om de M6 tussen Sukkur en Hyderabad aan te leggen, ten oosten van de Indus, en meer gericht op verkeer naar Karachi, dat voor Pakistan veel meer waarde heeft dan een ontsluiting naar het afgelegen Gwadar voor de export en import van China. Oorspronkelijk was er ook een M7 gepland tussen Sukkur en Hyderabad.

Toekomst

Het is nog niet duidelijk wanneer de M6 aangelegd gaat worden. In 2018 werd gemeld dat het project voor onbepaalde tijd is uitgesteld vanwege financiële problemen bij de Pakistaanse regering.[1] In januari 2020 werd aangekondigd dat de snelweg als private concessie ontwikkeld zal gaan worden.[2] In oktober 2020 werd gemeld dat er maar één bieder op het project was.[3] In september 2021 is een tweede aanbesteding gestart.[4] De bouw start mogelijk in juni 2022.[5]

Referenties

Motorways in Pakistan

M1M2M3M4M5M6M7M8M9M10M11M14