M6 (Wit-Rusland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M6 BY.png
BY M6 map.png
M6
Begin Minsk
Einde Grodno
Lengte 262 km
Route

Knooppuntsymbool.svg MKAD → Ring Minsk

Afslagsymbool.svg Tarasovo

Afslagsymbool.svg Zaslaye

Afslagsymbool.svg Rakau

Afslagsymbool.svg Pralniki

Knooppuntsymbool.svg M7 BY.png → Vilnius

einde snelweg


Znak d42.svg Balozhyn

Znak d42.svg Ivye

Znak d42.svg Lida

Znak d42.svg Shchuchyn

Afslagsymbool.svg Skidzel

Afslagsymbool.svg Grodno Airport

Afslagsymbool.svg Grodno-East

Znak d42.svg Grodno

De M6 is een hoofdweg (Магистраль) in Wit-Rusland. De weg vormt een oost-westroute tussen Minsk en de westelijke stad Grodno over 262 kilometer. Daarvan is 75 kilometer als autosnelweg uitgebouwd, zowel de invalsweg van Minsk, als de invalsweg van Grodno.

Routebeschrijving

De M6 begint aan een knooppunt met de MKAD, de ring van Minsk. Dit is een uitgerekt klaverblad, waarna de M6 2x2 rijstroken telt een autosnelweg is over 47 kilometer naar het westen. Men passeert door een afwisseling van bos en open velden, en de hoogteverschillen zijn beperkt, Wit-Rusland is vrij vlak. Na 47 kilometer splitst de M7 af richting Vilnius, waarna de M6 versmalt van 2x2 naar 1x2 rijstroken met tegenliggers. Naar het westen liggen meer bossen en de M6 voert door een landelijk gebied en loopt op zijn dichtst op 28 kilometer afstand van de grens met Litouwen. Men passeert langs Lida, een stadje waar men de M11 kruist die naar Vilnius in het noorden loopt. De M6 buigt daarna naar het zuidwesten af, waarna een kleine 30 kilometer van de stad Grodno een tweede snelwegdeel begint, vanaf Skidzel tot aan de rand van Grodno. De snelweg bedient tevens de luchthaven van Grodno. Dit gebied is meer open met weilanden en velden. In Grodno, ook wel Hrodna genaamd, eindigt de M6 op een 2x2 weg bij het centrum. Vanaf hier is het mogelijk om naar Białystok in Polen te reizen.

Geschiedenis

Het westelijkste deel van de M6 liep tussen 1921 en 1939 over het grondgebied van Polen, tussen Lida en Grodno, een weg van circa 120 kilometer lengte. De M6 was destijds geclassificeerd als staatsweg (droga państwowa) en had het nummer 4.[1] In 1939 werd Polen door zowel Duitsland als de Sovjetunie bezet. Na de tweede wereldoorlog werd Polen naar het westen opgeschoven en werd dit gebied definitief onderdeel van de Sovjetunie en vanaf 1991 Wit-Rusland.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 16.000 voertuigen ten westen van de MKAD in Minsk, wat de M6 tot één van de rustigste radiale wegen van Minsk maakt. Het rustigste punt ligt tussen Volozhyn en Ivye met 4.700 voertuigen, daarna geleidelijk stijgend tot 12.000 voertuigen ten oosten van Hrodna.[2]

Referenties

Autowegen in Wit-Rusland

M1 BY.png M2 BY.png M3 BY.png M4 BY.png M5 BY.png M6 BY.png M7 BY.png M8 BY.png M9 BY.png M10 BY.png M11 BY.png M12 BY.png M14 BY.png